Guvernul sugerează supraimpozitarea producătorilor și furnizorilor de energie și gaze pentru subvenționarea consumatorilor vulnerabili

Guvernul sugerează supraimpozitarea producătorilor și furnizorilor de energie și gaze pentru subvenționarea consumatorilor vulnerabili
scris 25 mar 2021

Mult-așteptatul proiect de lege privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorii vulnerabili de energie, pe care Guvernul vrea să îl adopte astăzi și să îl trimită apoi în Parlament, conține o prevedere ce sugerează că Executivul ia în calcul și eventuala supraimpozitare a producătorilor și furnizorilor de energie electrică și gaze naturale, ca sursă de bani pentru subvenționarea acestor consumatori.

VIDEO PROFIT TV - Să ajutăm business-ul. Bodea, Adrem: România are ocazia unică în 100 de ani de a-și moderniza infrastructura critică energetică. Principalele piedici CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT TV - Să ajutăm business-ul. Bodea, Adrem: România are ocazia unică în 100 de ani de a-și moderniza infrastructura critică energetică. Principalele piedici
Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Măsurile de sprijin financiar pentru consumatorii vulnerabili prevăzute de draftul de act normativ, care ar urma să intre în vigoare de la 1 septembrie 2022, sunt ajutorul pentru încălzirea locuinței în perioada sezonului rece și suplimentul pentru energie. Costurile bugetare anuale (pentru un an complet de aplicare) ale subvenționării consumatorilor vulnerabili sunt estimate la circa 260 milioane lei, pentru aproximativ 427.000 de beneficiari.

Modalitatea prin care antreprenorii români își pot promova produsele către sute de mii de persoane CITEȘTE ȘI Modalitatea prin care antreprenorii români își pot promova produsele către sute de mii de persoane

"Măsurile financiare (...) pot fi susținute și din sursele prevăzute de art. 201 alin.(3) din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr.123/2012, cu modificările și completările ulterioare", stipulează proiectul de lege.

Alineatul respectiv prevede că "Guvernul, cu avizul Consiliului Concurenței, poate decide constituirea unui fond de solidaritate pentru susținerea financiară a consumatorului vulnerabil, din contribuția și/sau impozitarea suplimentară a profiturilor neașteptate ale producătorilor și furnizorilor de energie electrică și gaze naturale, realizate ca urmare a unor situații favorabile ale pieței și/sau a unor tranzacții conjuncturale".

Virtual Private Server (VPS) – soluția de la Vodafone care vă permite să configurați mașinile virtuale în funcție de propriile nevoi CITEȘTE ȘI Virtual Private Server (VPS) – soluția de la Vodafone care vă permite să configurați mașinile virtuale în funcție de propriile nevoi

Modul de constituire și utilizare a fondului se stabilește prin hotărâre a Guvernului, mai scrie în Legea energiei.

Fosta guvernare PSD a susținut că suprataxa de 2% pe cifra de afaceri a companiilor energetice și gaziere, introdusă în 2019, încasată de ANRE și abrogată între timp, va fi folosită pentru ajutoarea consumatorilor vulnerabili de curent și gaze, însă nu s-a întreprins nimic în acest sens. Banii din suprataxă rămași necheltuiți de ANRE, în cuantum de peste jumătate de miliard de lei, au fost virați Ministerului Energiei.

Cargus, soluția de servicii personalizate pentru afacerea ta! CITEȘTE ȘI Cargus, soluția de servicii personalizate pentru afacerea ta!

În 2013, când a fost introdus impozitul pe veniturile suplimentare ale producătorilor de gaze rezultate din liberalizarea prețului acestora, intenția declarată oficial a Guvernului Ponta a fost ca, din încasările bugetare generate de acest impozit, să fie ajutați consumatorii vulnerabili.

Astfel, nota de fundamentare a actului normativ de atunci prevedea "direcționarea acestui impozit către bugetul de stat în vederea asigurării ajutoarelor financiare destinate acoperirii unei părți din cheltuielile de alimentare cu gaze naturale ale consumatorilor vulnerabili de gaze naturale și pentru reducerea deficitului bugetar". Banii însă nu au fost folosiți niciodată la altceva decât la acoperirea deficitului.

Gartner Magic Quadrant 2021: Ericsson, lider în infrastructura de rețea 5G CITEȘTE ȘI Gartner Magic Quadrant 2021: Ericsson, lider în infrastructura de rețea 5G

"Ani de zile s-au încasat niște bani, care nu știu dacă s-au alocat legal sau nu. Direcția în care trebuia să se ducă banii era protejarea consumatorilor vulnerabili", declara vicepreședintele ANRE Zoltan Nagy-Bege în toamna lui 2019, la Profit Energy.forum. În 2020, la bugetul de stat s-au încasat peste 757 milioane lei din această sursă, în scădere semnificativă față de 2019 (circa 1,14 miliarde lei). Legea bugetului de stat pe 2021 estimează încasări de aproape 790 milioane lei anul acesta și de 827 milioane lei în 2022, 868 milioane lei în 2023 și 911 milioane lei în 2024.

FOTO România are marea șansă de a-și rezolva în sfârșit problemele de gestionare a deșeurilor CITEȘTE ȘI FOTO România are marea șansă de a-și rezolva în sfârșit problemele de gestionare a deșeurilor

Tot în 2019, un studiu comandat de Federația Patronală Petrol și Gaze (FPGG) propunea adoptarea unei definiții a consumatorului casnic vulnerabil de gaze naturale care ar fi putut acoperi 20% din populația din România și introducerea unei scheme prin care consumatorilor vulnerabili să le fie subvenționate jumătate din costurile facturilor de consum de gaze, schemă care să fie finanțată printr-o "taxă socială" plătită de ceilalți clienți finali, precum și prin discounturi acordate de furnizori.

"Pot fi luate în calcul mai multe opțiuni de finanțare a unei scheme de protecție a clienților vulnerabili, cum ar fi introducerea unei taxe sociale pe facturile de energie (gaze naturale și curent electric) plătite de utilizatorii finali, inclusiv segmentele clienților casnici și non-casnici. Companiile energetice pot și ele contribui la finanțarea acestor scheme. De exemplu, comercianți cu amănuntul de energie din Marea Britanie contribuie la programul “Warm Homes Discount”, prin aplicarea unei reduceri anuale de 140 lire sterline pentru anumiți clienți vulnerabili, în funcție de cota de piață", se menționa în documentul citat.

viewscnt
Afla mai multe despre
supraimpozitare energie gaze
supraimpozitare profituri energie gaze
subventionare consumatori vulnerabili energie