Fondul Proprietatea: Nu putem justifica operațional investiții suplimentare la Complexul Energetic Oltenia. Este de câțiva ani un subiect foarte dificil de abordat!

Fondul Proprietatea: Nu putem justifica operațional investiții suplimentare la Complexul Energetic Oltenia. Este de câțiva ani un subiect foarte dificil de abordat!
scris 25 mar 2021

Fondul Proprietatea, care deține 21,56% din acțiunile celui mai mare producător de energie pe cărbune din România, compania de stat Complexul Energetic Oltenia, a evaluat planul de restructurare a companiei și consideră că, din punct de vedere operațional, nu s-ar justifica să investească suplimentar în Complex, a declarat managerul de portofoliu al FP, totodată CEO-ul administratorului Franklin Templeton, Johan Meyer, răspunzând unei întrebări a Profit.ro.

Comisia Europeană a deschis în februarie o investigație aprofundată asupra planului de restructurare al CE Oltenia și și-a exprimat îndoieli serioase cu privire la legalitatea și viabilitatea sa, inclusiv din cauza lipsei de implicare a acționarului minoritar FP în susținerea planului.

Urmărește-ne și pe Google News

"(...) punctele 65-67 din Orientările privind ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate impun ca ajutorul pentru acoperirea pierderilor să fie acordat numai în condiții care să implice o repartizare adecvată a sarcinilor de către investitorii existenți, ceea ce ar însemna, în mod normal, că acționarii tradiționali și creditorii subordonați trebuie să absoarbă integral pierderile înainte să aibă loc orice intervenție a statului. Cu toate acestea, România recunoaște în mod expres că nici acționarii minoritari ai societății CE Oltenia (și în primul rând Fondul Proprietatea SA, care deține 21,56% din acțiunile companiei) și nici creditorii săi nu vor asigura o repartizare adecvată a sarcinilor sub nicio formă (...)", se menționează în decizia din februarie a Bruxelles-ului, de demarare a investigației.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ATP Trucks Automobile anunță intrarea pe un nou segment de piață cu UpCity – primul autobuz electric românesc CITEȘTE ȘI ATP Trucks Automobile anunță intrarea pe un nou segment de piață cu UpCity – primul autobuz electric românesc

Ulterior, CE Oltenia a transmis că a început un dialog cu instituții bancare românești și europene pentru a securiza împrumuturi care să susțină contribuția proprie a CE Oltenia la efortul de restructurare, adăugând că, "de asemenea, au loc discuții cu reprezentanții Fondului Proprietatea".

Profit.ro a întrebat dacă FP are în vedere vreo formă de implicare financiară în sprijinul planului de restructurare al CE Oltenia, în condițiile în care, în portofoliul Fondului, participația de 21,56% la Complex este evaluată la valoare zero, ceea ce face practic imposibilă vânzarea sa. În actul constitutiv al CE Oltenia se menționează în continuare intenția de listare la Bursă a companiei, în primul rând pentru ca FP să-și poată vinde deținerea.

"CE Oltenia este de câțiva ani un subiect foarte dificil de abordat. Noi, în calitate de manageri de investiții, responsabili de banii care aparțin acționarilor noștri, vrem să generăm randamente, așadar analizăm constant modalități de generare a unor venituri pozitive bazate pe resursele care ne sunt disponibile. CE Oltenia este o companie care are dificultăți financiare și va trebui să fie supusă unei restructurări semnificative - și subliniez semnificative - pentru a o pune din nou pe picioare, să genereze profit și, în cele din urmă, să valoreze ceva", a declarat șeful de portofoliu al FP, răspunzând întrebării.

CCR a decis că legea privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, condus de Ion Iliescu, este neconstituțională CITEȘTE ȘI CCR a decis că legea privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, condus de Ion Iliescu, este neconstituțională

Meyer a adăugat că FP a discutat cu CE Oltenia, a evaluat planul de restructurare propus, dar, în opinia Fondului, este "incredibil de dificil, imposibil chiar" să justifice utilizarea numerarului pentru a menține compania solvabilă.

"Pe baza permutațiilor pe care le-am văzut și le-am analizat, cred că este foarte dificil să ne așteptăm la o rentabilitate pozitivă din punct de vedere financiar. Noi și Guvernul, în calitate de acționar majoritar, privim acest lucru dintr-un punct de vedere diferit. Noi analizăm din punctul de vedere al unui investitor financiar care dorește să genereze un randament pozitiv al investiției sale, în timp ce Guvernul s-ar putea să nu fie aibă aceleași considerente. Din punct de vedere operațional, nu putem justifica investiții suplimentare în CE Oltenia", a conchis Johan Meyer.

După cum a relatat în premieră Profit.ro, CE Oltenia vizează obținerea a încă unui împrumut masiv de urgență de la Ministerul Finanțelor, pentru a face rost de banii necesari îndeplinirii obligației legale de achiziție de certificate de emisii de gaze cu efect de seră pentru producția de energie a anului trecut, dar și pentru unele cheltuieli curente. Conducerea Complexului a avizat "obținerea unui împrumut în limita sumei de 241 milioane euro de la Ministerul Finanțelor Publice, pe o perioadă de 6 luni, în condiții de piață", se arată într-un document al companiei analizat de Profit.ro.

Ulterior, informația a fost confirmată de președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, care a declarat că investigația derulată de Comisia Europeană va mai dura câteva luni, însă statul român va ajuta CE Oltenia să achiziționeze certificatele de emisii până la finele lunii aprilie fără penalități.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic oltenia restructurare
complexul energetic oltenia certificate co2
complexul energetic oltenia fondul proprietatea