Astăzi intră în vigoare noile măsuri aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, care înlocuiesc schema de plafonare a prețurilor și compensare a facturilor aplicată de la 1 noiembrie anul trecut și până la 31 martie 2022, însă Guvernul a elaborat deja un proiect de ordonanță de urgență de modificare a acestora, după ce industria de profil a semnalat mai multe probleme.
În forma în prezent în vigoare a OUG nr. 27/2022, clienții noncasnici de energie electrică beneficiază de preț final plafonat de maximum 1 leu/kWh, cu excepția celor mai mari consumatori industriali precum Alro sau Liberty Galați, care primesc ajutor de stat pentru scumpirea energiei datorată certificatelor CO2, și a producătorilor de energie electrică.
Executivul a constatat însă că, prin excluderea tuturor "producătorilor de energie electrică" de la prețul plafonat, i-a expus scumpirilor din piață și pe acei consumatori finali noncasnici care și-au luat licență de producători de energie de la ANRE întrucât intenționează să investească în capacități proprii de generare, cum ar fi de exemplu retailerii sau operatorii de spații de depozitare care vor să își instaleze panouri solare pe clădirile pe care le dețin.
Astfel, în proiectul de modificare legislativă elaborat de Guvern și analizat de Profit.ro, vor fi exceptați de la prețul plafonat la electricitate de 1 leu/kWh nu "producătorii de energie", ci "operatorii economici a căror activitate specifică este producerea de energie electrică".
Scopul modificării este de "a se asigura și în cazul clienților finali care fac investiții în producerea de energie electrică aplicarea prețului plafonat, în condițiile în care clienții finali care au licență de producători pot fi asimilați producătorilor și nu mai beneficiază de schemă".
În forma în prezent în vigoare a OUG, prosumatorii sunt indicați expres ca nefiind "producători de energie" în sens comercial, astfel că beneficiază deja de plafonare ca toți consumatorii casnici.