Prețul gazului cu livrare în ziua următoare, vineri, a crescut cu aproximativ 100 de lei/MWh, sau 20,5%. la 573 lei/MWh, în ziua în care președintele rus, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care toate „țările neprietenoase”, printre care apare și România - care cumpără gaz din Rusia trebuia să plăteasă în ruble, relevă date analizate de Profit.ro. Numai că aprecierea gazului pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) s-a efectuat înaintea anunțului președintelui rus și are mai mult de-a face cu rezervările capacităților de import pentru luna aprilie.
În prezent, România are, potrivit Transgaz, un consum intern de aproximativ 258 GWh/zi, acoperit în proporție de 95% din producția internă, de 245,3 GWh.
Așa se face că rezervările de capacitate lunare pe cele 2 rute de import ale gazului rusesc, Isaccea și Negru Vodă, sunt extrem de reduse. Prin Isaccea nu a fost efectuată nicio rezervare de capacitate lunară, iar prin Negru Vodă, doar una modică, de numai 7,6 GWh/zi.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuriComparativ, în luna martie fusese rezervată o capacitate lunară de import de gaz rusesc de 53,3 GWh/zi, 33,6 GWh/zi prin Isaccea și 19,7 GWh/zi prin Negru Vodă, iar în februarie, una de 67,4 GWh/zi, 56,8 GWh/zi prin Isaccea și 10,5 GWh prin Negru Vodă. Rezervările prin Csanadpalota (Ungaria) sunt anuale și, în cea mai mare parte, neutilizate.
Acesta este unul dintre motivele pentru care anunțul președintelui rus nu are efecte directe asupra pieței autohtone (ci numai indirecte, asupra prețului), consumul intern, dar și o mare parte din înmagazinare, cel puțin până la iarnă, urmând a fi acoperite majoritar din producția autohtonă.
În plus, furnizorii români, și marii furnizori, precum Engie sau E.On, și cei mici nu au semnate contracte pe termen lung cu Gazprom, ci contracte pe termen scurt cu intermediari, precum WIEE (companie deținută de Gazprom, însă prin intermediul filialei sale din Elveția), Imex Oil, MET sau AXPO Bulgaria.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Chiar dacă dobânzile ar crește cu 1%, bursele pot să reziste. Teama principală nu provine din dobânziCel mult, acești importatori vor fi obligați să achite prețul în euro sau dolari, cum prevede contractul, către Gazprombank, care îi va transforma în ruble la cursul zilnic de pe piața rusă.
Evoluția capacității de import rezervată prin Isaccea (gaz rusesc care tranzitează Ucraina)
Furnizorii români vor achita, pentru gazul provenit din importuri, în continuare prețul în lei, pe BRM, sau în moneda convenită în cazul în care semnează contracte bilaterale, foarte probabil importatorii transferând în preț riscul valutar.
În eventualitatea în care, însă, mai multe companii din alte state europene vor refuza sistemul de plată introdus de Rusia, va apărea inevitabil o penurie de gaz la nivelul UE, iar prețurile, inclusiv cele din România, vor exploda. În plus, România ar putea fi obligată să protejeze consumatorii casnici din Ungaria și Bulgaria cu gazele din producția internă.
Dincolo de capacitatea rezervată de import, redusă, transferul riscului valutar de către importatori în preț ar putea fi altul, din motivele scumpirii gazului pentru ziua de vineri.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Piețele au reziliență. Companiile continuă să arate rezultate financiare buneÎn plus, anticipând probabil liniștea de după furtună, în ultimele zile ale lunii martie, companiile autohtone, dar și cele maghiare (care s-au folosit de România ca țară de tranzit pentru gazul rusesc) au importat masiv gaze prin Isaccea și Negru Vodă, aproape 90 GWh pe zi, din care jumătate au ajuns în Ungaria. Iar pe piața pentru ziua următoare operată de BRM au fost tranzacționate volume zilnice record, de peste 55 GWh, echivalente cu o cincime din consumul intern.
Pentru vineri, a fost rezervată joi o capacitate de import zilnică de 25 GWh, iar tarifele de rezervare, dar și prețul gazului comandat suplimentar de pe o zi pe alta față de rezervările lunare efectuate este superior. Acesta ar putea fi un alt motiv al scumpirii de joi.
Comparativ cu prețul de joi de 115 euro/MWh de pe BRM pentru gazul cu livrare în ziua următoare, pe cea mai importantă bursă regională, cea austriacă CEGH, acesta era mai mare cu 7 euro, de 122 euro/MWh.
CITEȘTE ȘI FOTO Aquila își deschide propria centrală fotovoltaicăO dovadă că anunțul președintelui rus a avut un efect limitat pe piața autohtonă este evoluția contractelor forward.
Astfel, joi s-au efectuat mai multe tranzacții cu gaz cu livrare în luna mai, în luna iunie, în trimestrul al treilea și în trimestrul al patrulea la un preț similar celui din zilele precedente.
Evoluția prețului gazului cu furnizare în lunile mai și iunie și în trimestrele 3 și 4
Astfel, prețul gazului cu livrare în luna mai s-a apreciat cu doar 1,4%, la 611 lei/MWh (123,5 euro/MWh), cel cu livrare în luna iunie, cu 0,9%, la 610,5 lei/MWh (123,4 euro/MWh), iar cel cu livrare în trimestrul al treilea, cu 0,7%, la 601,6 lei/MWh (121,6 euro/MWh).
Gazul cu livrare în trimestrul al patrulea, pentru început de iarnă, s-a ieftinit chiar joi cu 12,6%, la 600 lei/MWh (121,3 euro/MWh).
Comparativ, pe piața austriacă CEGH, toate aceste produse se tranzacționau joi la prețuri superioare: gazul cu livrare în mai la 126,7 euro/MWh, cel cu livrare în iunie, la 124,7 euro/MWh, cel pentru trimestrul al treilea, la 126,7 euro/MWh, iar cel pentru trimestrul al patrulea la 127,6 euro/MWh.