România va avea astăzi cel mai redus preț mediu zilnic al energiei electrice din întreaga Europă, de 95,5 de euro/MWh, de 3,3 ori mai mic decât cel din Franța, de 317,5 euro/MWh și de 1,7 ori mai redus decât ce din Germania, de 160 euro/MWh. Explicația: începând de joi seara, producția de energie eoliană se situează la un nivel extrem de ridicat, fiind cea mai importantă sursă de generare de electricitate.
În primele 4 intervale orare, prețul a coborât chiar la 120 lei/MWh, pentru ca în intervalele orare cu cel mai ridicat consum, între 7 și 8 dimineața și între 19 și 20 seara, prețul stabilit joi pentru ziua următoare (PZU) să sară de 1.000, respectiv 1.100 lei/MWh.
Prețul de joi pentru energia cu livrare în ziua de vineri de pe piața PZU este unul mai redus cu 38% față de cel înregistrat miercuri pentru energia cu livrare în ziua de joi.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuriPiața PZU este cea mai importantă piață de electricitate din România, pe aceasta tranzacționându-se un volum echivalent cu 50% din consumul intern.
Începând cu ora 18, principala sursă de energie a fost vântul, producția de energie eoliană depășind-o pe cea de energie hidro.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Chiar dacă dobânzile ar crește cu 1%, bursele pot să reziste. Teama principală nu provine din dobânziVineri seară, la ora 23,25, producția de energie eoliană se ridica la 2.250 MW, iar cea de energie hidro coborâse la 1200 MW. Producția de energie nucleară era de 1400 MW.
Un preț similar cu cel din România se înregistra și în Bulgaria, în timp ce în Ungaria, cealaltă piață de electricitate cu care România este cuplată fizic, prețul unui MWh cu livrare în ziua de vineri era de 171 euro, fiind tras în sus de prețurile din statele vecine, Croația, Austria și Slovenia, unde un MWh era tranzacționat la peste 190 euro.
Evoluția consumului și producției de energie din ultimele 24 de ore (Sursa: Transelectrica)