Guvernul vrea să elimine prin OUG obligația utilizatorilor serviciilor publice de apă și canalizare de a suporta costurile generate de colectarea, transportul, epurarea și evacuarea apelor pluviale.
Asta după ce, în vară, legislația a fost modificată în sensul că s-a dat posibilitatea autorităților locale care dispun de resurse să îi scutească de această plată pe clienții operatorilor de servicii de apă și canalizare, suportând-o din bugetul local.
La București, pe facturile operatorului concesionar Apa Nova apare rubrica "canalizare apă pluvială", care se referă la cantitățile de ape meteorice preluate de rețeaua publică de canalizare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit reglementărilor locale din Capitală, cantitatea specifică de apă pluvială pentru persoane fizice este de 0,2 mc/mp/an, de 0,5 mc/mp/an pentru agenți economici, respectiv de 0,3 mc/mp/an pentru domeniul public, cantități care se înmulțesc cu suprafețele totale ale incintelor construite și neconstruite declarate la contractare.
Cantitatea anuală de apă pluvială se împarte pe fiecare factură în funcție de numărul de zile cuprins în perioada de facturare. Evacuarea apei pluviale este inclusă în tariful local de canalizare.
De-a lungul anilor, în Parlament au fost introduse mai multe inițiative legislative de eliminare a "taxei pe apa de ploaie", toate fiind respinse în cele din urmă la vot. Primăriile mai multor orașe, precum Craiova, Ploiești sau Rm. Vâlcea, au scutit în ultimii ani populația de la plata acestei taxe, iar în alte orașe cetățenii au declanșat petiții pentru eliminarea ei.