Gură de oxigen pe o piață în prăbușire: fosta RATB cumpără energie pe un an de peste 50 milioane lei. Bătălia pentru contractele cu clienți mari încă activi se anunță aspră

Gură de oxigen pe o piață în prăbușire: fosta RATB cumpără energie pe un an de peste 50 milioane lei. Bătălia pentru contractele cu clienți mari încă activi se anunță aspră
scris 3 apr 2020

Panica generată de escaladarea exponențială a infectărilor cu coronavirus și restricțiile fără precedent impuse de stat pentru a încerca să o frâneze au dus la oprirea activității unui număr mare de consumatori industriali semnificativi de energie, ceea ce a provocat scădere amplă a consumului, dar și a prețurilor de tranzacționare, astfel că contractele cu clienți mari încă operaționali pot reprezenta o adevărată gură de oxigen pentru furnizori, bătălia pentru adjudecarea lor anunțându-se aspră.

Un astfel de client este Societatea de Transport București (STB) SA, fosta RATB, care vrea să cumpere energie electrică pe 12 luni, după ce actualul contract de furnizare urmează să îi expire la jumătatea anului în curs.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, STB a lansat o licitație pentru a încheia un acord cadru în acest sens cu un singur furnizor, pentru perioada 1 iulie 2020 – 30 iunie 2021.

Banca Națională a României recomandă băncilor să nu distribuie dividende. Acționarii trebuie să suporte o parte din șoc CITEȘTE ȘI Banca Națională a României recomandă băncilor să nu distribuie dividende. Acționarii trebuie să suporte o parte din șoc

STB vrea să cumpere o cantitate totală de curent electric aproximată la 105.000 MWh, valoarea totală estimată a achiziției fiind de 50,77 milioane lei. Este însă foarte posibil ca, în actualele condiții ale pieței, operatorul de transport public din Capitală să poată obține un discount semnificativ față de estimarea inițială.

Compania intenționează să achiziționeze energie de tracțiune, pentru tramvaie și troleibuze, la cele 38 de substații electrice ale sale din București, precum și curent electric pentru atelierele sale centrale și sediul principal (racordate la medie tensiune) și pentru 25 de unități racordate la joasă tensiune, reprezentând depouri, autobaze și sedii administrative.

Printre locurile de consum ale STB se mai numără 174 de centre de emitere de carduri de călătorie, 21 de servicii interne de rezervă ale substațiilor, 31 de cabine de capăt de linie, precum și casa de odihnă a STB din Predeal.

TABEL Românii care vor amânarea ratelor la credite trebuie să facă economii pentru momentul când vor relua plățile. Rate mai mari după suspendare. Cine va suferi cel mai mare impact CITEȘTE ȘI TABEL Românii care vor amânarea ratelor la credite trebuie să facă economii pentru momentul când vor relua plățile. Rate mai mari după suspendare. Cine va suferi cel mai mare impact

"Pentru tracțiunea electrică, vârfurile de consum se înregistrează în intervalele de timp 6.00-8.00 și 15.00-22.00. (...) Prețul energiei electrice active va fi stabilit în tarif monom simplu (...). Între cantitatea de energie electrică contractată și cea efectiv furnizată pot apărea diferențe pe fiecare interval bază de decontare. Contractantului îi revine sarcina echilibrării pentru energia furnizată (...). Pentru tracțiunea electrică, autoritatea contractantă are experiența necesară pentru încadrarea consumurilor realizate pe interval bază de decontare de plus/minus 15% față de valorile programate, fără ca această încadrare să fie angajantă. În acest scop, entitatea contractantă va realiza transmiterea de date modificând cantitățile de energie programate, în condițiile de funcționare ale OPCOM, respectiv în ziua lucrătoare anterioară datei de consum. Contravaloarea dezechilibrelor orare va fi suportată integral de către contractant în cadrul PRE (partea responsabilă cu echilibrarea – n.r.) din care acesta face parte", se menționează în documentația de atribuire.

Prețul mediu spot al energie tranzacționate pe platforma PZU a OPCOM s-a ridicat săptămâna trecută la 119,35 lei/MWh, fiind cu aproape 42% mai mic decât în intervalul similar al anului trecut (204,83 lei/MWh).

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat marți că parcul de vehicule al STB va fi redus de miercuri cu până la 40% față de situația normală, dar nu va fi suspendată nicio linie.  "Am mai făcut o reducere de 25%, la debutul stării de urgență, acum reducem cu încă 15%, ca urmare a diminuării semnificative a cererii de transport din cauza riscului de infectare cu virusul SARS CoV-2", a transmis Firea.

viewscnt
Afla mai multe despre
achizitie energie stb sa
prabusire consum energie coronavirus
scadere preturi energie coronavirus
intrerupere activitate consumatori energie