Ce afaceri are în România și în lume concernul de producție de energie listat la Londra care a recrutat-o în board pe fosta șefă a OMV Petrom

Ce afaceri are în România și în lume concernul de producție de energie listat la Londra care a recrutat-o în board pe fosta șefă a OMV Petrom
scris 2 apr 2020

Grupul ContourGlobal, listat pe London Stock Exchange (LSE), deținător de active de producție de energie în întreaga lume și care a numit-o anul trecut ca membru în Consiliul de Administrație pe Mariana Gheorghe, fostul CEO al OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze naturale din România, este prezent în România de peste 10 ani, printr-o colaborare cu divizia locală a Coca Cola, iar mai recent a achiziționat un parc fotovoltaic în județul Vrancea de la investitori italieni.

ContourGlobal, înființat în 2005 de americanul Joseph Brandt, care conduce în continuare compania, și unde firma de asset management Reservoir Capital Group are peste 71% din acțiuni, a numit-o de la jumătatea anului trecut pe Mariana Gheorghe ca membră a board-ului companiei.

Urmărește-ne și pe Google News

"La recomandarea Marianei pentru numirea în board au fost luați în considerare mai mulți factori, printre care relevanța carierei ei profesionale, care include experiența strategică și operațională ca CEO și președinte al OMV Petrom, experiența ei financiară, câștigată în urma deținerii mai multor poziții de top în această industrie, precum și beneficiile diversității aduse de ea în board în termeni de competențe, experiență sectorială, gen și naționalitate", se arată într-un raport pentru investitori al ContourGlobal.

Mariana Gheorghe

Mariana Gheorghe

IMM-urile ar putea beneficia de amânarea timp de 2 luni a plății contribuțiilor pentru angajați, în contextul crizei coronavirus CITEȘTE ȘI IMM-urile ar putea beneficia de amânarea timp de 2 luni a plății contribuțiilor pentru angajați, în contextul crizei coronavirus

Mariana Gheorghe a plecat de la OMV Petrom în primăvara anului 2018, după aproape 12 ani petrecuți la conducerea companiei controlate de grupul austriac OMV. Începând din 2015, ea face parte și din Consiliul de Supraveghere al grupului financiar olandez ING.

ContourGlobal deține mai mult de 100 de centrale de producție de energie electrică în întreaga lume, cu o putere instalată brută totală de peste 4.800 MW, din care mai mult de o treime din surse regenerabile, iar restul în principal pe cărbune și gaze naturale, inclusiv grupuri în cogenerare.

Cea mai importantă achiziție mai recentă a ContourGlobal a fost cea din 2018 prin care compania a preluat centralele fotovoltaice ale conglomeratului spaniol Acciona, specializat în infrastructură și energie regenerabilă, printr-o tranzacție în valoare de aproape 1,2 miliarde dolari. ContourGlobal a terminat primele 6 luni din 2019 cu venituri totale de 617 milioane dolari și profit operațional ajustat EBITDA de 357 milioane dolari. În 2018, compania a avut EBITDA de 610 milioane dolari și venituri totale de peste 1,25 miliarde dolari.

Extrem de recent, ContourGlobal a renunțat la un proiect de construire a unei termocentrale pe cărbune în Kosovo, care ar fi asigurat jumătate din necesarul de energie al țării șu pentru care compania semnase un contract în valoare de 1,3 miliarde euro cu autoritățile de la Pristina. Retragerea a fost decisă după ce, pe fondul unor proteste susținute ale unei coaliții de ONG-uri, care acuza că noua centrală va accentua poluarea în Kosovo, atât guvernul local, cât și Banca Mondială au renunțat să mai susțină proiectul.

Harvey Weinstein, condamnat la 23 de ani de închisoare CITEȘTE ȘI Harvey Weinstein, condamnat la 23 de ani de închisoare

Tot în 2018, prin două subsidiare înregistrate în Luxemburg, ContourGlobal a preluat un parc fotovoltaic de 7 MW din Panciu, Vrancea, de la investitorii italieni care îl achiziționaseră în 2014, imediat după punerea în funcțiune, de la dezvoltatorii inițiali români. Valoarea tranzacției s-a ridicat la 7,7 milioane euro, din care grosul (7,4 milioane euro) a reprezentat acoperirea datoriilor firmei preluate față de foștii acționari.

Firma operatoare a parcului, Petosolar SRL, preluată în 2018 de ContourGlobal, a terminat anul respectiv cu pierderi de 3,86 milioane lei, în scădere față de cele de 5,24 milioane lei din anul anterior, și cu o cifră de afaceri de 5,65 miloane lei, potrivit datelor raportate la Ministerul Finanțelor Publice. Parcul este acreditat pentru subvenționarea prin certificate verzi suportate de consumatorii de energie pe facturi până în 2028.

La finalul anului trecut, ContourGlobal a decis să majoreze capitalul Petsolar SRL prin includerea în acesta a unui împrumut acordat companiei românești pe care o controlează. Astfel, o creanță în valoare de 13 milioane lei a fost convertită în părți sociale, ContourGlobal "iertând" firma de această datorie și urcând capitalul acesteia la 17,7 milioane lei, pentru acoperirea pierderilor din trecut. De la punerea în funcțiune din 2014, parcul solar de la Panciu a înregistrat profit net doar în 2015, cifrat la puțin peste 1 milion de lei.

Ungaria își închide frontierele pentru persoanele venite din Italia, China, Coreea de Sud și Iran CITEȘTE ȘI Ungaria își închide frontierele pentru persoanele venite din Italia, China, Coreea de Sud și Iran

Cu totul altfel stau lucrurile cu celălalt business al ContourGlobal din România, cu vechime de aproape 11 ani. Astfel, în toamna anului 2009 a fost pusă în funcțiune la Ploiești, în urma unei investiții de circa 15 milioane euro, o centrală în multigenerare realizată de ContourGlobal. Centrala are o putere instalată de 6 MW și alimentează cu energie electrică și termică, abur industrial, apă caldă, apă rece și dioxid de carbon fabrica de îmbuteliere Coca Cola din municipiu, fiind șprima dintr-o serie de 15 astfel de instalații avute în vedere la acel moment de cele două companii pentru fabrici Coca Cola similare din 12 țări. În cele din urmă, au fost construite doar 4.

Subsidiara românească a grupului listat la Londra, ContourGlobal Solutions (Ploiești) SRL, care operează centrala, a terminat pe profit fiecare din anii perioadei 2014-2018 inclusiv. În 2018, plusul net s-a ridicat la 4,26 milioane lei, la o cifră de afaceri de circa 40 milioane lei.

Ca urmare a rezultatelor foarte bune ale operatorului centralei de la Ploiești, compania-mamă ContourGlobal a decis în august anul trecut să repatrieze aproape 19 milioane lei din capitalul firmei românești, prin reducerea capitalului acesteia.

"Societatea a desfășurat o activitate profitabilă în ultimii ani, generând suficiente venituri pentru a susține activitatea operațională pe care o desfășoară, astfel încât valoarea actuală a capitalului social al societății depășește nevoile societății. Reducerea capitalului social nu este determinată de pierderi înregistrate la nivelul societății. Asociații intenționează să implementeze reducerea capitalului social prin restituirea către asociați a unei cote-părți din contribuție, proporțional cu reducerea de capital", se arată în decizia AGA de la ContourGlobal Solutions (Ploiești) SRL din vara lui 2019, de diminuare a capitalului companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
mariana gheorghe omv petrom
mariana gheorghe contourglobal
contourglobal centrala fabrica coca cola ploiesti
contourglobal parc fotovoltaic panciu