Inutilitatea plafonării prețurilor. Prima tranzacție cu gaze cu livrare în primul trimestru al anului viitor - la un preț inferior celui reglementat. Prețurile pe piețele spot, în picaj liber, au ajuns la 41,45 lei/MWh

Inutilitatea plafonării prețurilor. Prima tranzacție cu gaze cu livrare în primul trimestru al anului viitor - la un preț inferior celui reglementat. Prețurile pe piețele spot, în picaj liber, au ajuns la 41,45 lei/MWh
scris 31 mar 2020

Prețurile gazelor pe piețele spot s-au prăbușit în ultimele zile, ajungând și la 41,5 lei/MWh, cu 26,6 lei sub prețul reglementat și doar cu 1,4 lei peste cotațiile de pe bursa austriacă CEGH (de 8,3 euro/MWh), ceea ce face cu atât mai bizară decizia guvernului liberalo-militar de a plafona prețurile la enegie, gaze și carburanți.

Și în ceea ce privește contractele pe termen mediu și lung prețurile au scăzut considerabil. Astfel, OMV Petrom a vândut pe platforma Bursei Române de Mărfuri (BRM) 150 GWh cu livrare în luna martie la un preț de 58,5 lei/MWh și 450 GWh cu livrare în trimestrul al doilea la un preț de 58,2 lei/MWh, cu 1o lei sub prețul plafonat prin controversata OUG 114.

Urmărește-ne și pe Google News

Nu numai că prețurile au scăzut, dar și cantitățile scoase la licitație s-au majorat, ca și perioadele.

Astfel, pe 26 martie s-a efectuat prima vânzare de gaze (900 GWh) cu livrare în primul trimestru al anului viitor, la un preț de 75 lei/MWh, inferior prețului reglementat de 68 de lei, plus tarifele de înmagazinare aferente sezonului rece.

Pentru sezonul rece 2020 (gaze cu livrare în ultimul trimestru al acestui an și primul trimestru al anului viitor), s-au tranzacționat 3,84 TWh la un preț de 74 de lei, la fel, inferior prețului reglementat de 68 de lei, plus tarifele de înmagazinare aferente sezonului rece.

GALERIE FOTO Au început controale pe timp de zi. Armata, pe străzi CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Au început controale pe timp de zi. Armata, pe străzi

Prețul din România pentru sezonul de iarnă este cu 14 lei/MWh peste cel de pe CEGh (de 12,5 euro/MWh).

Cu alte cuvinte, furnizorii pot cumpăra în prezent energie de pe piața concurențială cu cel puțin 10 lei/MWh mai puțin decât le “oferea” Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) la preț reglementat.

Drept urmare, dacă piața s-ar liberaliza de la 1 iulie, ceea ce este pus sub semnul întrebării odată cu plafonarea prețurilor prin OM 4, aceștia ar putea face oferte mult mai atractive decât cele la preț reglementat (care mai cuprinde și recuperările de pierderi din anii trecuți, recunoscute de ANRE).

Evoluția prețurilor pe piețele concurențiale centralizate demonstrează că explicația oferită de ministru pentru plafonarea prețurilor, dar și măsura adoptată prin Ordonanța militară 4, sunt nu numai inutile, ci și contraproductive.

“Atrag atenția că erau deja prevăzute de către ANRE niște creșteri de prețuri începând cu 1 aprilie - după părerea mea nejustificate - la anumiți operatori din domeniul gazelor naturale. Așadar, voi emite un ordin cu privire la explicarea blocării prețurilor la energie, gaze, apă și carburanți. (…) Dacă anumite companii credeau că pot fi favorizate printr-o decizie administrativă, și să crească cu 30% prețul la populație... Să vă dau un exemplu: nu văd niciun motiv ca populația din Otopeni să plătească de la 1 aprilie cu 30% mai mult gazul natural decât până în data de 1 aprilie, în condițiile în care prețul gazului natural la producător scade, nu crește. Ne-am asigurat prin această ordonanță că nu se va întâmpla acest lucru", a motivat ministrul Economiei decizia de plafonare a prețului.

Cu alte cuvinte, pentru un presupus abuz al statului (prin ANRE) de pe piața "reglementată" a gazelor, se introduce controlul prețului și se desființează mai multe piețe (cea de energie, cea a gazelor și cea a carburanților).

Numai că în Otopeni, în prezent numai puțin de 15 furnizori concurențiali au oferte sub prețul vechi de aproximativ 130 de lei/MWh și mult sub cel nou de circa 160 lei/MWh aprobate pentru Premier Energy de către ANRE.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
gaze
2021
plafonare
anre