Producătorul de energie pe bază de cărbune Complexul Energetic Hunedoara, controlat integral de statul român, aflat în insolvență și care rămâne vital pentru siguranța energetică a țării, în special în iernile grele cu consum mare, și-a redus aproape la jumătate vânzările de electricitate în ultimii 3 ani, de la precedenta tentativă de intrare în insolvență, iar încasările din vânzări au ajuns să acopere doar puțin peste o treime din costurile companiei.
Informația apare într-un document oficial analizat de Profit.ro.
"Astfel, energia electrică vândută descrie o traiectorie descendentă, comprimarea ei fiind una evidentă. Dacă în 2016 nivelul energiei electrice vândute era de 117.494 MWh/lună, în 2017 acesta se diminuează cu 22%, ceea ce conduce la înregistrarea unui total de 91.934 MWh/lună. Curba se menține și în cursul anului 2018, când indicatorul atinge 74.850 MWh/lună, adică un regres de 19% față de anul precedent. În 2019, constatăm că diminuarea se păstrează, înregistrându-se un nivel de numai 62.402 MWh/lună", se arată în documentul citat.
CITEȘTE ȘI Ședință de urgență BNR: Băncile, păsuite cu pregătirile pentru întrarea în dificultate, ca să concentreze resurse spre finanțarea firmelor și populației. Cerințele de capitalizare și contribuțiile la fondul de rezoluție, amânateDe asemenea, livrările de energie termică s-au redus de la o medie lunară de 8.590 Gcal în 2016 la una de numai 5.663 Gcal anul trecut, iar producția proprie de cărbune, folosit ca materie primă energetică, de la o medie lunară de 61.376 tone în 2016 la doar 33.951 tone pe lună în 2019.
Mai grav, prăpastia dintre costurile de producție ale CE Hunedoara și încasările rezultate din vânzări s-a adâncit semnificativ în ultimii 3 ani. Dacă în 2016, veniturile din vânzări de energie electrică acopereau (cu tot cu bani din servicii tehnologice și bonus de cogenerare) cam 50% din costurile de producere a acesteia, anul trecut, acest procent s-a redus la sub 35%.
"Rezultatul operațional descrie pierdere pe toată perioada supusă analizei. Astfel, dacă în 2016 cuantumul pierderii era de 90.136.743 lei, în 2017 acesta crește cu 2%, ceea ce conduce la înregistrarea unui total de 92.123.771 lei. Curba se accentuează în cursul anului 2018, când indicatorul atinge 219.443.981 lei, adică un regres de 138% față de anul precedent. În 2019, constatăm că creșterea pierderii operaționale se păstrează, înregistrându-se o medie lunară de 19.880.889 lei, față de 18.286.998 lei", se subliniază în raport.
CITEȘTE ȘI Leul continuă vineri evoluția pozitivă, atingând 4,8332 unități pentru un euroPotrivit sursei citate, în această situație s-a ajuns din cauza vechimii și ineficienței echipamentelor, unele datând din anii ’50 - ’60 ai secolui trecut, coroborată cu costurile mari cu conformarea la legislația de mediu înăsprită în mod continuu în ultimii ani și reflectată atât în creșterea necesarului de investiții doar pentru conformare (fără spor de producție/venituri), cât și în obligațiile masive de achiziție de certificate CO2. Cele din urmă au dus la creșterea abruptă a gradului de îndatorare, pe fondul reducerii veniturilor, dar și la înmulțirea penalităților și amenzilor.
Raportat la obiectivele conducerii companiei și la planurile pe termen scurt și mediu cu privire la activitatea operațională, au fost comunicate administratorului judiciar următoarele măsuri preliminare aferente perspectivelor de redresare a activității ce urmează a fi implementate în perioada imediat următoare:
De asemenea, reorganizarea CE Hunedoara trebuie să se bazeze pe OUG-ul adoptat anul trecut de Guvern, prin care s-a creat posibilitatea legală de a se șterge datoriile bugetare ale producătorilor de energie electrică vitali pentru siguranța sistemului energetic național și care se confruntă cu probleme financiare, precum Complexul Energetic Hunedoara, prin darea în plată a activelor acestora către Ministerul Energiei, actualmente al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV România a anulat extrădările, cel puțin pe relația cu SUAComplexul a intrat în insolvență cu datorii totale recunoscute de către administratorul judiciar provizoriu în valoare de 6,1 miliarde lei, cei mai mari creditori fiind instituții și societăți ale statului, potrivit tabelului preliminar de creanțe al companiei. Suma depășește cu mai mult de 1 miliard de lei estimările inițiale ale conducerii CE Hunedoara.
Despre salvarea Complexului Energetic Hunedoara, aflat într-o situație financiară dezastruoasă, prin darea în plată a activelor contra stingerii datoriilor bugetare, se discută de mai bine de 4 ani.
După acum a arătat Profit.ro, Guvernul considera de mai demult că nu se mai poate pune problema luării unor măsuri de relansare a CEH, ci doar de eventuala identificare a unor modalități legale de salvare a activelor încă viabile ale acestuia, în condițiile în care compania nu a putut nici măcar să onoreze sprijinul acordat de Executiv în 2018, care i-a garantat vânzări de energie de rezervă până în 2020, din cauza lipsei de materie de primă și a indisponibilității centralelor sale, iar pe 9 martie 2019 a expirat termenul de recuperare a ajutorului de stat de 60 milioane euro declarat anterior ilegal de către Comisia Europeană.
Pe de altă parte, foarte recent, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a fost sesizată pentru a decide dacă unele măsuri luate de autoritățile de la București pentru funcționarea în siguranță a sistemului energetic național, dar și pentru sprijinirea Complexurilor Energetice Hunedoara și Oltenia, reprezintă ajutoare de stat ce pot afecta schimburile comerciale între statele membre UE și trebuiau notificate Comisiei Europene și sunt sau nu conforme cu normele comunitare privind piața energiei.