GRAFICE Vara e ca iarna. Prețul gazelor, la cel mai înalt nivel al ultimei jumătăți de an

GRAFICE Vara e ca iarna. Prețul gazelor, la cel mai înalt nivel al ultimei jumătăți de an
scris 4 iun 2024

Prețul spot al gazelor a atins astăzi cel mai ridicat nivel al ultimei jumătăți de an, de 167,87 lei/MWh (33,74 euro/MWh), cu peste 40% peste cel reglementat, de 120 lei/MWh, în urma reducerii producției interne cu aproximativ 16%, cauzată de intrarea în revizie a zăcământului și stației de comprimare aferente de la Țigmandru, Mureș, operate de Romgaz. O cantitate de 4 GWh a fost tranzacționată la un preț maxim al zilei de 175 lei/MWh, conform analizei Profit.ro.

Un preț mediu zilnic mai ridicat al gazelor pe piața pentru ziua următoare a fost înregistrat în acest an doar pe 7 ianuarie, în plină iarnă, când cererea internă se situa mult peste nivelul producției.

Urmărește-ne și pe Google News
Guvernul portughez de dreapta, abia venit la putere, anunță o înăsprire a politicilor privind migrația CITEȘTE ȘI Guvernul portughez de dreapta, abia venit la putere, anunță o înăsprire a politicilor privind migrația

Volumul de gaze cu livrare în ziua de marți, tranzacționat pe platforma pentru ziua următoare operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM) a fost de aproximativ 20 GWh sau 9% din producția internă, care marți se ridica, potrivit datelor Transgaz, la aproximativ 220 GWh (sau 21 milioane mc).

O cantitate de 4 GWh a fost tranzacționată la prețul maxim al zilei de 175 lei/MWh.

Prețul mediu de marți este cu 13,3% sau 19,69 lei/MWh peste cel mediu al zilei precedente, ritmul de creștere fiind superior celui de pe cea mai importantă piață regională, cea austriacă CEGH, pe care gazul s-a apreciat cu 4%, de la 36,5 euro/MWh la 37,9 euro/MWh.

FOTO Castelul Nopcsa din Hunedoara, construit la începutul secolului XIX, a fost restaurat CITEȘTE ȘI FOTO Castelul Nopcsa din Hunedoara, construit la începutul secolului XIX, a fost restaurat

Producția internă a scăzut în această săptămână cu 16%, de la apoximativ 25 milioane mc/zi la 21 milioane mc/zi, în urma deciziei Roomgaz de a efectua lucrări de revizie la zăcămintele pe care le operează.

Iar în partea a doua a anului situația nu se va schimba.

Profit.ro a anunat că și principalul concurent al Romgaz, OMV Petrom, se pregătește de revizii.

Compania se așteaptă la o scădere mai accentuată a propriei producții în a doua jumătate a anului, în pofida unei diminuări sub cea anticipată, de doar 4%, în primul trimestru al acestui an.

O problemă tehnică la Bursa din New York a indicat prăbușirea unor mari companii CITEȘTE ȘI O problemă tehnică la Bursa din New York a indicat prăbușirea unor mari companii

“În primul trimestru am avut performanțe bune de producție, de fapt mai bune decât ne așteptam, cu o scădere de doar 4% comparativ cu primul trimestru al anului trecut. Cred că a fost destul de echilibrat între petrol și gaze naturale în primul trimestru. În acest moment, ne menținem anticipația de a produce peste 106.000 de barili echivalent petrol pe zi pentru întregul an. În a doua jumătate a anului avem însă activități de mentenanță, la fel ca anul trecut. Deci, ne așteptăm la o rată de scădere mai mare în a doua jumătate a anului”, a declarat CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere.

Ca urmarea a faptului că este mare producător de hidrocarburi, România este statul membru al Uniunii Europene cel mai puțin dependent de importul de gaze și al doilea cel mai puțin dependent stat UE de importul de produse petroliere. În ceea ce privește importul total de energie, România se află pe poziția a patra ca independență, după Suedia, Estonia și Islanda.

O scădere mai accelerată a producției interne va conduce la o majorare a dependenței de importuri.

Contract semnat pentru o nouă magistrală de metrou. Va avea 14 stații. Cea mai mare investiție publică derulată în București în ultimii ani CITEȘTE ȘI Contract semnat pentru o nouă magistrală de metrou. Va avea 14 stații. Cea mai mare investiție publică derulată în București în ultimii ani

România a revenit la poziția de importator net de gaze, marți importurile via Bulgaria ridicându-se la 8,8 milioane mc, în timp ce exporturile au fost de doar 8,1 milioane mc (7,2 milioane mc către Ungaria și 0,9 milioane mc către Republica Moldova).

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
brm
spor
romgaz
omv
petrom
producție
scădere