Deși stocurile americane de petrol au crescut în cel mai rapid ritm săptămânal, iar Arabia Saudită și Rusia și-au majorat producțiile, cotațiile din piețele internaționale au depășit maxime ale ultimilor 4 ani. Părăsirea Tratatului de prietenie cu Iranul de către SUA a alimentat creșterile, iar președintele rus Vladimir Putin pune pe seama americanilor explozia prețului.
Creșteri furibunde către jumătatea zilei de ieri de tranzacționare din sesiunea americană pentru cotațiile internaționale ale petrolului. Cotația țițeiului brut a explodat peste nivelul de 76 dolari/baril, ceea ce reprezintă un nou maxim al ultimilor 4 ani. Este reacția pieței în așteptarea sancțiunilor aplicate de SUA, Iranului, stat ce reluase exporturile la niveluri consistente din anul 2016.
Tendința de majorare a cotațiilor petrolului s-a accelerat în această săptămână, când a fost depășit precedentul maxim de luna trecută, iar ieri părea că va surveni o corecție. Cotațiile au tins să se retragă atunci când au venit datele oficiale din SUA potrivit cărora stocurile de țiței ale țării au crescut cu 8 milioane de barili, cea mai mare creștere săptămânală din 2018. Ulterior, impulsul ascendent s-a reluat, iar prețul a explodat în mai puțin de 3 ore cu peste 2 dolari/baril.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Tocmai ai cea mai mare acumulare de stocuri din acest an și piața a realizat un raliu în pofida acestui lucru”, a declarat pentru Reuters Bob Yawger, director pentru tranzacționarea în piețele futures la divizia din New York a băncii nipone Mizuho.
Saltul de preț a sfidat inclusiv datele venite dinspre Arabia Saudită și Rusia, țări exportatoare de petrol care au convenit în septembrie să-și majoreze producția pentru a contracara creșterile exagerate de prețuri.
Arabia Saudită va ajunge în octombrie la o producție de 10,70 milioane barili pe zi, foarte aproape de recordul de 10,72 milioane barili pe zi din noiembrie 2016, a declarat ministrul saudit pentru Energie, Khalid al-Falih, indicând că în noiembrie ar urma să se extragă încă și mai mult.
CITEȘTE ȘI Guvernul schimbă legislația cogenerării, energia termică livrată de CET-urile care produc pentru populație se poate scumpi cu 10%Olivier Jakob, analist la compania de cercetare Petromatrix, spune că Arabia Saudită încă este prea timidă și ar trebui să facă și mai mult. Yawger de la Mizuho consideră, însă, că de acum și până la instituirea propriu-zisă a sancțiunilor pe 4 noiembrie orice altă știre contează prea puțin pentru piață. Investitorii mai degrabă profit să cumpere pe corecție, alimentând trendul de creștere.
Impulsul a fost alimentat ieri de denunțarea de către SUA a “Tratatului de prietenie” cu Iranul semnat în 1995 și invocate de Guvernul de la Teheran într-o instant international pentru a preveni sancțiunile. Secretarul de stat Mike Pompeo a declarat că măsura ar fi trebuit luată încă din 1979, de la victoria revoluției islamice ce a transformat regimul de guvernare al Iranului.
Este o măsură care are efecte contrare dorinței președintelui Donald Trump care vizează prețuri mai coborâte la energie pentru susținerea creșterii economice. “Prețurile sunt prea sus!”, scria pe Twitter Trump la jumătatea lunii iulie, când încă țițeiul brut era cu 2-3 dolari pe baril sub nivelurile actuale.
CITEȘTE ȘI Gazul din Marea Neagră - între discursul politic și fundamentele economice. Exxon pariază pe petrol, în defavoarea gazului, și garantează investitorilor un randament de 20%La summit-ul de la Helsinki, unde președintele SUA s-a întâlnit cu omologul său rus Vladimir Putin, cei 2 lideri au convenit că nu ar fi bună pentru economie o escaladare prea agresivă a cotațiilor. Astăzi, Putin a avut o notă critică la adresa SUA despre care a spus că a cauzat creșterea cotațiilor petrolului, deși nu mai departe de finele lunii trecute Trump a reluat ideea că în piață cotațiile sunt prea ridicate,
În cadrul unui forum pe energie organizat la Moscova, Putin a afirmat că majorările de prețuri sunt un rezultat al așteptărilor investitorilor față de Iran, iar factorii geopolitici sunt în spatele tendinței accelerate recente. Țările exportatoare de țiței member ale OPEC și-au respectat promisiunile de mărire a producției, însă aceasta nu poate contracara impactul sancțiunilor așteptate asupra Iranului.
Tulburările din Libia și Venezuela contribuie la evoluția cotației țițeiului, a mai spus Putin, adăugând că ar fi bine ca prețul petrolului brut să se stabilizeze în intervalul 60-70 dolari/baril, ceea ce ar însemna 8-21% sub nivelurile actuale.