ULTIMA ORĂ PSD nu și-a putut impune la votul final amendamentele la Legea offshore. Proiectul a fost retrimis la comisii pentru noi dezbateri

ULTIMA ORĂ PSD nu și-a putut impune la votul final amendamentele la Legea offshore. Proiectul a fost retrimis la comisii pentru noi dezbateri
scris 3 oct 2018

Propunerile PSD de modificare a Legii offshore nu au primit miercuri votul final din partea Camerei Deputaților. La propunerea UDMR, proiectul de lege a fost retrimis comisiilor de specialitate pentru noi dezbateri, având în vedere că PSD nu ar fi deținut majoritatea pentru a adopta aceste modificări. Liderul grupului ALDE din Camera Deputaților, Varujan Vosganian, a arătat, în comisiile de specialitate, că partidul pe care îl reprezintă, aflat în coaliția de guvernământ, nu susține propunerile PSD de modificare a Legii offshore.

Cererea de retrimitere la comisii a fost adoptată cu 210 voturi pentru și o singură abținere.

Urmărește-ne și pe Google News

Prezent la dezbaterile din Parlament, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a arătat că în comisii vor fi analizate din nou și sumele colectate din impozitul offshore care revin autorităților locale. 

Federația Patronală Petrol și Gaze: Noile amendamentele aduse legii offshore vor avea un impact negativ semnificativ asupra industriei și vor descuraja investițiile din Marea Neagră CITEȘTE ȘI Federația Patronală Petrol și Gaze: Noile amendamentele aduse legii offshore vor avea un impact negativ semnificativ asupra industriei și vor descuraja investițiile din Marea Neagră

Comisiile reunite de Industrii, Buget și Administrație din Camera Deputaților au adoptat, marți, prin vot raportul asupra Legii offshore, cu amendamentele propuse de PSD, prezentate pe larg de Profit.ro aici, care majorează semnificativ povara fiscală a companiilor petroliere care vor să extragă gaze naturale din Marea Neagră. Raportul a fost adoptat cu 31 de voturi pentru, 10 împotrivă și 4 abțineri și, demn de remarcat, fără voturile membrilor ALDE din comisii, partenerii de guvernare ai PSD și, totodată, deținători ai portofoliului Energiei. 

Liderul grupului ALDE din Camera Deputaților, Varujan Vosganian, a arătat, în comisiile de specialitate, că partidul pe care îl reprezintă, aflat în coaliția de guvernământ, nu susține propunerile PSD de modificare a Legii offshore. Vosganian a reclamat că modificările aduse acum de PSD sunt decise fără a avea niciun fel de impact bugetar calculat, fără respectarea normelor de tehnică legislativă, iar Guvernul și autoritățile nu au transmis niciun punct de vedere cu privire la proiect. Opoziția a părăsit la rândul său ședința comisiilor de specialitate, reclamând că PSD nu a solicitat lucrări în paralel cu plenul Camerei Deputaților. 

Șeful ANAF, Ionuț Mișa, a venit la ședința comună a comisiilor ca urmare a criticilor din partea ALDE și a Opoziției cu privire la lipsa estimării de către Guvern a impactului bugetar al noii variante a Legii offshore propuse de PSD și a corectat cu pixul o formulă de calcul din anexa legii, pentru ca aceasta să aibă ca rezultat juridic amendamentul vizat de PSD, potrivit căruia limita maximă a deductibilității investițiilor petroliștilor în segmentul upstream nu va mai fi de 60% din veniturile suplimentare care se supun supraimpozitării, ci de 30% din impozitul pe veniturile suplimentare datorat.

VIDEO+DOCUMENT Scindare în coaliția de guvernare. ALDE nu este de acord cu modificările PSD la Legea offshore și s-a retras, împreună cu Opoziția, de la dezbateri. Șeful Fiscului a corectat legea \ CITEȘTE ȘI VIDEO+DOCUMENT Scindare în coaliția de guvernare. ALDE nu este de acord cu modificările PSD la Legea offshore și s-a retras, împreună cu Opoziția, de la dezbateri. Șeful Fiscului a corectat legea "live", cu pixul. UPDATE Modificările PSD au fost adoptate

Puterea guvernamentală și parlamentară vrea acum majorarea semnificativă a cotelor procentuale ale impozitului pe veniturile suplimentare ale producătorilor de gaze din Marea Neagră pentru prețuri de vânzare a gazelor care depășesc 100 lei/MWh, cota medie cu care sunt tranzacționate în prezent gazele naturale de producție internă pe piețele locale angro, după scumpirile substanțiale din ultimele 2 luni.

Parlamentarii PSD vor, în Camera Deputaților, majorarea semnificativă a cotelor procentuale ale impozitului pe veniturile suplimentare ale producătorilor de gaze din Marea Neagră, stabilite în funcție de prețul de vânzare al gazelor, astfel încât cota maximă, aplicată pentru prețuri de peste 190 lei/MWh, să crească de la 50% la 70%.

Social-democrații vor să majoreze aceste cote, față de varianta inițială a proiectului de lege, pentru prețuri de vânzare a gazelor care depășesc 100 lei/MWh, cota medie cu care se tranzacționează în prezent gazele naturale de producție internă pe piețele locale angro, după scumpirile substanțiale din ultimele 2 luni, generate inclusiv de dublarea prin schimbare a legislației a prețului de referință pentru calculul redevențelor datorate de producătorii de gaze din România.

Astfel, pentru prețuri mai mari decât 100 lei/MWh și mai mici sau egale cu 115 lei/MWh, cota impozitului pe veniturile suplimentare offshore ar urma să crească de la 20 la 30%, pentru prețuri mai mari decât 115 lei/MWh și mai mici sau egale cu 130 lei/MWh – de la 25 la 35%, pentru prețuri mai mari decât 130 lei/MWh și mai mici sau egale cu 145 lei/MWh – de la 30 la 40%, pentru prețuri mai mari decât 145 lei/MWh și mai mici sau egale cu 160 lei/MWh – de la 35 la 50%, pentru prețuri mai mari decât 160 lei/MWh și mai mici sau egale cu 175 lei/MWh – de la 40 la 55%, pentru prețuri mai mari decât 175 lei/MWh și mai mici sau egale cu 190 lei/MWh – de la 45 la 60%, iar pentru prețuri mai mari decât 190 lei/MWh – de la 50 la 70%.

Pentru aplicarea prevederilor de natură fiscală ale Legii offshore, ANRM și titularii de acorduri petroliere vor încheia acte adiționale la acordurile petroliere referitoare la perimetre offshore concesionate la data intrării în vigoare a legii. În plus, acordurile petroliere de concesiune se vor putea prelungi doar cu condiția îndeplinirii în totalitate de către companii a programelor de lucrări stabilite de ANRM prin acordurile respective. 

Volatilitate ridicată pe piața de electricitate: de la minimele la maximele anului în mai puțin de 48 de ore CITEȘTE ȘI Volatilitate ridicată pe piața de electricitate: de la minimele la maximele anului în mai puțin de 48 de ore

Majorarea cotelor de impozitare este avută în vedere "pentru stoparea escaladării prețurilor și crearea unor venituri suplimentare la bugetul de stat", potrivit motivării amendamentului.

În plus, PSD vrea ca Legea offshore să garanteze producătorilor de gaze din Marea Neagră doar actualele niveluri de redevență pe toată perioada de derulare a acordurilor petroliere, nu și regimul fiscal specific aplicabil activităților de explorare, dezvoltare, exploatare și abandonare desfășurate în baza acordurilor existente la data la care Legea offshore ar urma să intre în vigoare, cum prevedea varianta aprobată recent de Senat.

Mai mult, formularea aleasă de PSD lasă deschisă posibilitatea de modificare și a redevențelor, și a regimului fiscal, la eventuale prelungiri ale acordurilor petroliere.

Un alt amendament PSD prevede că limita maximă a deductibilității investițiilor petroliștilor în segmentul upstream nu va mai fi de 60% din veniturile suplimentare care se supun supraimpozitării, ci de 30% din impozitul pe veniturile suplimentare datorat.

viewscnt
Afla mai multe despre
offhsore
lege
proiect
retrimitere
psd
comisii
camera deputatilor
alde
udmr