GRAFICE Prețul gazelor pe BRM - în cădere liberă: a ajuns la cel mai scăzut nivel de la începutul anului

GRAFICE Prețul gazelor pe BRM - în cădere liberă: a ajuns la cel mai scăzut nivel de la începutul anului
scris 19 oct 2022

Prețul mediu al gazelor tranzacționate pe piața pentru ziua următoare operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM) au coborât marți la 327 lei/MWh, preț cu 27% mai scăzut decât cel înregistrat în aceași zi a anului trecut, de 447,5 lei/MWh. Un preț mai scăzut decât cel pentru gazele cu furnizare în ziua de miercuri a fost înregistrat doar în primele 3 zile ale acestui an, când combinația între vremea blândă și consumul non-casnic, dar și casnic, scăzut, a situat prețurile la aproximativ 300 lei/MWh.

Tot vremea călduroasă, care a coborât consumul curent sub media perioadei, dar și gradul ridicat de înmagazinare, atât la nivel autohton, cât și european, au contribuit la o diminuare a cererii, în condițiile în care gazele, inclusiv cele rusești, încă circulă către Bătrânul Continent.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe 28 septembrie, prețul spot al gazelor era de 950,5 lei/MWh, ceea ce înseamnă că în numai 3 săptămâni, acestea s-au ieftinit cu 624 lei/MWh sau 65%, situându-se la un nivel de trei ori mai scăzut.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ANRE a finalizat platforma online de schimbare în 24 ore a furnizorului de energie electrică și gaze naturale la nivel național CITEȘTE ȘI ANRE a finalizat platforma online de schimbare în 24 ore a furnizorului de energie electrică și gaze naturale la nivel național

Marți, pe piața pentru ziua următoare (PZU) au fost tranzacționați 11,1 GWh de gaze la un preț mediu zilnic de 327 lei/MWh (66,25 euro/MWh), cu 51 lei/MWh sau 13,5% sub prețul mediu zilnic de închidere a ședinței din ziua precedentă, de 378 lei/MWh, cel mai scăzut de la declanșarea războiului din Ucraina.

Un preț mai redus a fost înregistrat în acest an doar în primele 3 zile ale acestui an, pe 1,2 și 3 ianuarie, când un MWh s-a tranzacționat în medie cu 295 lei/MWh, 300,5 lei/MWh, respectiv 321,4 lei/MWh. În primele zile ale anului, consumul are evoluție descendentă comparativ cu o zi normală de ianuarie, atât cel non-casnic, cat și cel casnic, fiind mai reduse ca urmare a faptului că o parte din populație se află în vacanța de Anul Nou. Așa se face că prețurile gazelor cu livrare pe 30 decembrie 2021 și pe 5 ianuarie 2022 au fost de 455 lei/MWh.

Kelemen Hunor: Românii consumă lunar, în medie, 100 kW de curent, adică 4-5 becuri și un frigider. ”De unde să reducă mai mult?” CITEȘTE ȘI Kelemen Hunor: Românii consumă lunar, în medie, 100 kW de curent, adică 4-5 becuri și un frigider. ”De unde să reducă mai mult?”

Ca și în zilele precedente, România a produs aproximativ 265 GWh de gaz pe zi și a consumat 190-195 GWh, diferența de 75-80 GWh/zi fiind înmagazinată.

În plus, companiile și traderii din România au importat aproximativ 65 GWh, care au fost la rândul lor înmagazinați.

Numai că, așa cum a anunțat Profit.ro, România a depășit gradul de 90% de umplere al depozitelor subterane de gaze, în pofida faptului că de o săptămână se efectuează și extrageri.

Dacă diferența dintre gazul extras și cel introdus în depozite rămâne de peste 100 GWh pe zi până la finalul lunii, România ar putea ajunge la un volum de gaz înmagazinat de peste 31 TWh, reprezentând 96% din volumul total disponibil. Cum probabil însă că vremea se va mai răci, iar consumul se va majora, un procent de 93-94% de umplere a depozitelor la finalul lunii pare unul mai realist.

Cu alte cuvinte, dat fiind nivelul redus al consumului curent, ca urmare a vremii călduroase, dar și a reducerii cererii, fluxul intrărilor de gaze în sistemul autohton (producție plus importuri) are un singur debușeu, depozitele operate de Depogaz și Depomureș, care și ele sunt aproape pline, iar capacitatea de injecție limitată. De aici reducerea prețului spot, dar și volumul scăzut al tranzacțiilor de pe BRM, de doar 24,5 GWh, în condițiile în care numai importurile sunt de 60-65 GWh/zi.

ULTIMA ORĂ Hidroelectrica începe la noapte să livreze energie electrică Republicii Moldova la preț redus CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Hidroelectrica începe la noapte să livreze energie electrică Republicii Moldova la preț redus

Importatorii preferă probabil să nu vândă, ci să înmagazineze aceste gaze, în speranța unor prețuri mai bune în iarnă.

Situația este oarecum similară pe întregul continent, unde depozitele sunt pline în proporție de peste 92,5%, vremea este la fel de prietenoasă, iar fluxurile de gaz natural lichefiat, dar și de gaz rusesc, chiar dacă în cantități mai reduse, continuă să sosească.

Așa se face că pe cea mai importantă piață regională, cea austriacă CEGH, prețul gazelor pentru ziua următoare este cu 5 euro/MWh mai redus decât cel din România, de 61,6 euro/MWh.

În prezent, ca urmare a instabilității cadrului legislativ din energie, domeniu în care în mai puțin de un an au fost adoptate 11 OUG-uri și legi, a obligării producătorilor de a vinde gaz la preț reglementat pentru acoperirea consumului clienților casnici și CET-urilor, și a obligării traderilor la achitarea "contribuției de solidaritate", gazul se tranzacționează doar pe piețele spot.

Marți s-a efectuat pe BRM și cea de-a doua tranzacție cu termen de livrare mai mare de o zi de la începutul acestei luni. Astfel, 12 GWh de gaze cu livrare în luna viitoare, noiembrie, s-au vândut la un preț de 617,25 lei/MWh, în scădere cu 11,1% față de prețul mediu de 695 lei/MWh înregistrat în prima astfel de tranzacție, realizată luni. Prețul este aproape dublu față de cel spot.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
spot
gaze
brm
cegh