Gigantul mondial al tradingului de mărfuri Trafigura va primi și licență de trader gaze în România, după ce a primit autorizația de furnizor. 2 ani de pauză

Gigantul mondial al tradingului de mărfuri Trafigura va primi și licență de trader gaze în România, după ce a primit autorizația de furnizor. 2 ani de pauză
scris 4 apr 2023

Grupul Trafigura, cel mai mare trader de metale și al doilea mare trader de petrol la nivel global, după Vitol, urmează să primească licența pentru desfășurarea activității de trader de gaze naturale în România, după ce în urmă cu 5 ani, cum a anunțat atunci în premieră Profit.ro, a obținut licență de furnizare a gazelor naturale pe piața românească.

Licența a fost acordată atunci subsidiarei românești a grupului, Trafigura Trading SRL, înființată la începutul lunii februarie 2018, după cum a relatat în exclusivitate Profit.ro. Aceasta va primi acum și licența de trader.

Urmărește-ne și pe Google News

Recent, Trafigura a achiziționat rafinăria Lukoil din Sicilia, ISAB, în parteneriat cu compania cipriotă G.O.I. ENERGY

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Acum revine pe piața de energie din România, după 2 ani și jumătate de pauză. 

De ce este important: Traderii au fost unii dintre beneficiarii exploziei de prețuri la produse energetice, în special la energie electrică și gaze, dar și la țiței și produse petroliere, din anii trecuți. Profitul net al Trafigura a fost de 7 miliarde de euro în 2022, de peste 2 ori mai mare decât cel din 2021, de 3,1 miliarde de euro. Drept urmare, companiile de trading beneficiază în prezent de lichidități sporite.

CONFIRMARE Majorări de tarife de distribuție a energiei, după ce Guvernul a vrut cvasi-înghețarea CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Majorări de tarife de distribuție a energiei, după ce Guvernul a vrut cvasi-înghețarea

Mai este important: Presa austriacă a anunțat în luna octombrie a anului trecut că Trafigura, în consorțiu cu grupul energetic norvegian Aker, a depus o ofertă nesolicitată de a cumpăra cea mai mare parte din activitățile de explorare și producție ale companiei austriece de petrol și gaze OMV, principalul acționar al OMV Petrom. Oferta pare a nu fi avut succesul scontat.

Ultimul raport ANRE în care Trafigura Trading SRL apare pe lista furnizorilor activi licențiați este cel aferent lunii septembrie 2020.

La data obținerii licenței din 2018, Profit.ro explica deschiderea subsidiarei din România prin intenția Trafigura de a exploata oportunitățile create de liberalizarea pieței de gaze și de eventuala producție de gaze din Marea Neagră.

DOCUMENT Romgaz semnează pentru finalizarea centralei Iernut. Cine a fost de vină pentru întârzieri? CITEȘTE ȘI DOCUMENT Romgaz semnează pentru finalizarea centralei Iernut. Cine a fost de vină pentru întârzieri?

Cum, în urma diverselor intervenții legislative, producția din Marea Neagră s-a amânat, este posibil ca traderul să fi renunțat la exploatarea licenței din 2018. Cum însă, în acest an, OMV Petrom și Romgaz, s-au angajat să adopte o decizie finală de investiție în cel mai important zăcămând offshore, Neptun Deep, Trafigura are din nou o motivație să revină pe piața autohtonă.

În plus, anul trecut a început producția de gaze offshore Black Sea Oil&Gas (BSOG), proiect care este și de vânzare.

Profit.ro a anunțat la începutul lunii noiembrie 2022 că fondul de investiții Carlyle și BERD au solicitat instituțiilor abilitate din România crearea unei camere de date a proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD). Surse din piața energiei au declarat acum pentru Profit.ro că 11 companii, printre care OMV Petrom, dar și Romgaz, au solicitat accesul în camera de date.

Trafigura are sediul central în Singapore și a avut în 2021 venituri de 231 miliarde dolari, majorate anul trecut la 318 miliarde dolari.

Isărescu despre presiunile de creștere a dobânzii: Suntem între ciocan și nicovală. Dacă politica fiscală nu o ajută pe cea monetară, BNR n-are altă soluție decât să majoreze și mai mult ratele dobânzilor CITEȘTE ȘI Isărescu despre presiunile de creștere a dobânzii: Suntem între ciocan și nicovală. Dacă politica fiscală nu o ajută pe cea monetară, BNR n-are altă soluție decât să majoreze și mai mult ratele dobânzilor

Trafigura este cunoscută la nivel global în special pentru volumul ridicat de metale și petrol tranzacționat. Comerțul cu gaze naturale este o direcție relativ nouă a business-ului trader-ului asiatic, axată pe SUA și Europa, cu sedii deja înființate în Houston, Geneva și Kiev.

Potrivit prezentării de pe site-ul companiei, Trafigura are ca obiective transferul fizic al mărfurilor din zonele în cele în care există cerere pentru acestea, stocarea mărfurilor fizice în momente cu surplus pe piață și eliberarea stocurilor la momentul majorării cererii și procesarea mărfurilor fizice pentru a le modifica calitatea sau gradul conform specificațiilor clientului.

FOTO Cumpărătorul grec al Enel România pregătește stocarea de energie în lacuri din cariere de lignit abandonate CITEȘTE ȘI FOTO Cumpărătorul grec al Enel România pregătește stocarea de energie în lacuri din cariere de lignit abandonate

În plus, Trafigura este și un important investitor în infrastructură. “Investim în porturi, terminale și logistică pentru a ne îmbunătăți activitățile de tranzacționare fizică. Construim depozite și spații de depozitare, operăm flote de camioane și barje, cumpărăm nave și dezvoltăm mine pentru fluidiza fluxul comercial”, se precizează pe site-ul companiei.

Pe piața românească, Trafigura s-a arătat interesată în 2013 de achiziționarea Cupru Min, dar în cele din urmă a renunțat. În 2017 a depus, în primă fază, cea mai bună ofertă pentru comercializarea concentratului de cupru de la Cupru Min, însă reprezentanții companiei românești au solicitat oferte îmbunătățite, cea mai mare valoare pentru concentratul de cupru fiind prezentată de compania chineză Merlion Resources Holding Limited cu sediul în Hong Kong.

viewscnt
Afla mai multe despre
trafigura
gaze naturale
trafigura trading
anre
furnizare gaze naturale
pret gaze naturale