Contractul de privatizare a transportatorului de gaze Vestmoldtransgaz a fost semnat la Chișinău

Contractul de privatizare a transportatorului de gaze Vestmoldtransgaz a fost semnat la Chișinău
scris 28 mar 2018

Contractul de privatizare a transportatorului de gaze Vestmoldtransgaz din Republica Moldova a fost semnat miercuri la Chișinău. Societatea Națională de Transport Gaze Naturale Transgaz a anunțat încă din februarie că Agenția Proprietății Publice din subordinea Ministerului Economiei și Infrastructurii din Republica Moldova a făcut publică adjudecarea de către Eurotransgaz din Chișinău a concursului investițional de privatizare a companiei de stat moldovene Vestmoldtransgaz, drept complex patrimonial unic.

Transgaz este prima companie de stat româneasă care se extinde în regiune, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe 28 decembrie 2017, Eurotransgaz SRL, societate înființată la Chișinău având ca asociat unic Transgaz, a depus o ofertă angajantă pentru achiziția integrală a Vestmoldtransgaz.

Contractul de privatizare a companiei Vestmoldtransgaz a fost semnat miercuri, la Chișinău, în prezența ministrului român al Economiei, Dănuț Andrușcă, și a omologului său din Republica Moldova, Chiril Gaburici.

Mișcare pe piața imobiliară: Electrica SA pregătește mutarea celor 350 de angajați din București în clădirea America House, mai aproape de principalul concurent Enel. Actualele sedii ale companiei vor fi puse să facă bani CITEȘTE ȘI Mișcare pe piața imobiliară: Electrica SA pregătește mutarea celor 350 de angajați din București în clădirea America House, mai aproape de principalul concurent Enel. Actualele sedii ale companiei vor fi puse să facă bani

Părțile semnatare ale contractului sunt: Agenția Proprietății Publice din Republica Moldova, prin directorul adjunct Doina Cebortărean, Ministerul Economiei și Infrastructurii din Republica Moldova prin ministrul Chiril Gaburici și Eurotransgaz, care are acționar unic pe Transgaz, prin administratorii Tudor Duțu și Cristian Rusu.

În contextul vizitei sale în Republica Moldova, ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, a avut și o întrevedere cu prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip.

Ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă, a declarat că în ceea ce privește relația cu Republica Moldova, România face politica faptelor, nu a vorbelor, iar semnarea contractului de privatizare este o dovadă în acest sens și este un prim pas în înfăptuirea Unirii.

“Este mai mult decât o privatizare. Este mai mult decât o conductă. Este mai mult decât o investiție. Este mai mult decât o mișcare strategică din partea României sau a Republicii Moldova. Este vorba despre înfrățire și despre unirea românilor cu români. Acum, printr-un contract, mâine, printr-un gazoduct, poimâine prin alte măsuri și acțiuni la fel de concrete și la fel de ferme. România adoptă politica faptelor în relație cu Republica Moldova. Aceasta este așteptarea pe care o au de la noi atât cetățenii români, cât și cei din Republica Moldova”, a declarat, la momentul semnării Ministrul Dănuț Andrușcă.

Acesta s-a pronunțat ferm în ceea ce privește consolidarea parteneriatului în domeniul economic dintre România și Republica Moldova.

În ceea ce privește caracterul economic al semnării contractului, ministrul Economiei a arătat faptul că, din acest moment, despre Transgaz se poate vorbi ca despre un jucător regional în domeniul energiei.

“Transgaz confirmă locul și rolul său în portofoliul Ministerului Economiei. Compania este, de astăzi, un jucător economic regional. Investiția va crea locuri de muncă, valoare adăugată și va spori securitatea energetică a ambelor țări. Este o constribuție concretă, angajantă pe termen lung, în direcția diversificării rutelor și a surselor de aprovizionare cu gaz a Republicii Moldova”, a mai afirmat ministrul Andrușcă.

La rândul său, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a subliniat că acest proiect este menit să crească nivelul și valoarea interconectării dintre cele două țări în privința infrastructurii de transport gaze naturale.

“Dezvoltarea Sistemului Național de Transport gaze naturale din zona de Nord Est a României, alături de gazoductul Ungheni-Chișinău, sunt proiectele prin care Transgaz funcționează, de facto, ca un jucător regional. Avem competențele, capacitatea și dorința de a îndeplini obiectivele strategice ale României în sectorul în care operăm. Finanțarea, construcția și exploatarea interconectării Iași-Ungheni vor fi realizate în condiții de predictibilitate și siguranță”, a declarat Ion Sterian, directorul general Transgaz.

viewscnt
Afla mai multe despre
vestmoldtransgaz
transgaz