Gazprom vrea să-și păstreze cu orice preț cota de piață în Europa, refuzând să facă orice concesie nu numai în fața concurenților externi, ci în special a celor interni. Ultimele ținte ale atacurilor Gazprom: rivalii interni de la Novatek și Rosneft.
În opinia Gazprom, a permite producătorului independent Novatek și companiei de petrol numărul unu din Rusia, Rosneft, să exporte gaze în Europa nu ar fi în “interesul național” al Rusiei.
“Dacă discutăm de politica noastră de export în Europa, printr-un singur canal, atunci acesta este interesul nostru național. De ce să creăm competiție între noi”, a declarat vicepreședintele executiv al Gazprom, Valeri Golubev, citat de agenția rusă RIA.
Potrivit Reuters, Rosneft și producătorul independent de gaze Novatek au solicitat ministerului energiei rus să le fie permis exportul de gaze către Europa prin intermediul gazoductelor existente, utilizat în regim de monopol de Gazprom.
“Și ce dacă există aceste solicitări? Trebuie să ne gândim bine dacă vrem să facem acest lucru. Cine va beneficia de pe urma acestuia? Rosneft? Da. Este însă un lucru bun pentru statul rus? Nu.”, a afirmat oficialul Gazprom.
Novatek și Rosneft pot exporta doar gaz natural lichefiat
În 2014, guvernul rus a spart pentru prima dată monopolul la export al Gazprom permițând Novatek și Rosneft exportul de gaze sub formă de gaz natural lichefiat (LNG).
Potrivit Energy Report, măsura a fost motivată de Putin prin faptul că Rusia, deși deține rezervele cele mai ridicate de gaze naturale din lume, se află mult în spatele celorlalți mari exportatori de LNG, cu o pondere de numai 3,6% din piața globală a LNG.
"Dacă nu promovăm politici active în acest sens, riscăm să predăm total piața competitorilor", a declarat Putin. "Trebuie create toate condițiile dezvoltării acestui sector (al gazelor naturale lichefiate), inclusiv liberalizarea pas cu pas a exporturilor", a afirmat președintele rus.
Putin dorește liberalizarea exporturilor, cel puțin în cazul producției din estul Siberiei
În plus, Putin și-a exprimat chiar dorința de a liberaliza și exportul de gaze naturale prin intermediul gazoductelor, cel puțin în cazul producătorilor din estul Siberiei și Orientul Îndepărtat. Președintele rus a emis chiar un ordin în acest sens în 2014, prin care solicită să li se permită acelorași două companii, Rosneft și Novatek să-și poată transporta și vinde gazul produs în China.
Gigantul Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, condus de Igor Sechin, un apropiat al președintelui rus, a amenințat că va da Gazprom în judecată în cazul în care acesta refuză accesul celorlalți producători de gaze la viitorul gazoduct Power of Siberia, care ar trebui să transporte gaze naturale în regiunile estice îndepărtate ale Rusiei.
Novatek și Rosneft și-au majorat producția de gaze
Potrivit agenției ruse TASS, în ultimul an Novatek și-a majorat producția de gaz cu 5%, ajungând la 5, 49 de miliarde de metri cubi. Rosneft a reușit la rândul său să-și crească producția lcu 8,7%, la 5,286 miliarde de metri cubi. Producția Gazprom Neft, în schimb s-a redus cu 15,6%, până la 2,55 miliarde metri cubi.