Gazprom pierde la arbitraj procesul cu cel mai mare importator de gaze din Germania și trebuie să plătească despăgubiri uriașe

Gazprom pierde la arbitraj procesul cu cel mai mare importator de gaze din Germania și trebuie să plătească despăgubiri uriașe
scris 12 iun 2024

Compania germană de utilități Uniper a câștigat procesul internațional de arbitraj cu Gazprom, fostul său furnizor de cursă lungă, și obține despăgubiri în valoare de 14 miliarde de dolari după ce gigantul energetic rusesc nu și-a onorat angajamentele, relatează Reuters.

Decizia marchează o victorie de reper pentru Uniper, companie naționalizată de guvernul german în septembrie 2022 pentru a o salva de la faliment. Uniper, cel mai mare importator de gaze naturale din Germania, a fost forțat să cumpere gaze la prețuri uriașe pe piața spot după ce Gazprom a suspendat livrările după începerea invaziei în Ucraina, scrie Hotnews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Delgaz Grid, investiții de 1,5 miliarde de lei în stații de transformare CITEȘTE ȘI FOTO Delgaz Grid, investiții de 1,5 miliarde de lei în stații de transformare

Decizia anunțată miercuri de Uniper, care afirmă că a fost luată pe 7 iunie de o curte de arbitraj de la Stockholm, taie una dintre ultimele legături ale parteneriatului energetic dintre Berlin și Moscova, unul care a durat decenii.

Contracte până în 2035 între Gazprom și Uniper

Compania deținută de statul german afirmă de asemenea că decizia luată de instanța de arbitraj îi permite să anuleze ultimele contracte de furnizare a gazului pe care le are cu Gazprom, contracte care încă produceau efecte juridice, deși gazul rusesc nu mai ajunge de un an și jumătate în Germania.

Instanța a decis de asemenea că Gazprom datorează Uniper 14 miliarde de dolari sub formă de despăgubiri pentru livrările pe care nu le-a făcut începând cu jumătatea anului 2022, când compania rusească a redus pentru prima oară cantitatea de gaze furnizate.

Unele dintre contractele încheiate între Uniper și Gazprom aveau termen de expirare abia în 2035. Mai multe surse au explicat pentru Reuters că anularea acestor contracte înlătură un risc major pentru planurile Uniper de a reveni pe bursă anul viitor.

„Această decizie oferă claritate juridică pentru Uniper. Punem capăt contractelor cu Gazprom Export cu dreptul de lichidare pe care îl primim în această decizie de arbitraj”, a declarat Michael Lewis, CEO-ul Uniper, într-un comunicat remis presei.

Germania nu se așteaptă să vadă vreun ban de la Gazprom

Sursele agenției Reuters afirmă însă că, în ceea ce privește despăgubirile, victoria e una simbolică pentru Germania întrucât Berlinul nu se așteaptă ca Gazprom să plătească suma imputată, un lucru confirmat și de Lewis.

Guvernul german, care deține o cotă de 99% în Uniper, a subliniat că nu a fost implicat în procesul de arbitraj și că Uniper are un consiliu de administrație care funcționează independent.

La începutul acestei săptămâni Gazprom Group a dezvăluit în unul dintre rapoartele sale financiare pe 2023 că a tăiat anul trecut producția sa de gaze naturale cu 13%, aceasta ajungând la 359 de miliarde de metri cubi, cel mai redus nivel din istoria companiei.

Un raport separat publicat de Gazprom la începutul lunii mai a arătat că aceasta a înregistrat anul trecut o pierdere netă de 629 de miliarde de ruble (7 miliarde de dolari) în contextul diminuării livrărilor către Europa, principala sa piață de export timp de decenii.

Gazprom nu mai încheiase un an pe pierdere din 1999.

Danezii de la Eurowind Energy au primit autorizația pentru un nou parc eolian în România CITEȘTE ȘI Danezii de la Eurowind Energy au primit autorizația pentru un nou parc eolian în România

Gazprom s-a reorientat spre piața internă din Rusia și țările vecine

Gazprom Group include diviziile companiei din domeniul exploatării gazelor și țițeiului, precum și cea care se ocupă de livrarea energiei electrice. Luate împreună, producția de petrol și gaze a companiei au crescut anul trecut cu 6,6%, până la 72,38 de milioane de tone metrice.

Însă, spre deosebire de divizia petrolieră, cea care exploatează gazele naturale nu a reușit să găsească clienți alternativi pentru exporturi în contextul pierderii celor europeni din cauza războiului din Ucraina.

La fel ca în cazul petrolului, Gazprom a încercat să negocieze cu China creșterea exporturilor, însă discuțiile nu au avansat din cauza mai multor probleme, în principal legate de preț.

În aceste condiții, Gazprom a început să își redirecționeze producția de gaze către piața internă din Rusia, dar și țări învecinate precum Kazahstan, Uzbekistan și Kîrgîzstan.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
germania