Apar 10.000 de noi prosumatori pe lună. Specialiștii din Transelectrica sunt bulversați. Soluțiile ANRE

Apar 10.000 de noi prosumatori pe lună. Specialiștii din Transelectrica sunt bulversați. Soluțiile ANRE
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iun 2024

​În jur de 10.000 de noi prosumatori apar în fiecare lună și vom ajunge la finalul anului să avem în România 200.000 de gospodării care își produc singure consumul de electricitate, arată prognozele ANRE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Partea proastă este că acest ritm accelerat de creștere a numărului prosumatorilor dezechilibrează sistemul energetic și îi bulversează pe specialiștii din Transelectrica, spune un director ANRE. Autoritatea propune ca prosumatorii să-și poată compensa facturile dacă au mai multe locuri de consum, iar soluția pe termen lung este apariția comunităților de energie, scrie Hotnews.ro.

FOTO Delgaz Grid, investiții de 1,5 miliarde de lei în stații de transformare CITEȘTE ȘI FOTO Delgaz Grid, investiții de 1,5 miliarde de lei în stații de transformare

Datele centralizate de ANRE arată că, la finalul lunii aprilie, în România erau 129.736 de prosumatori, scrie .

„Am ajuns la aproape 130.000 de prosumatori în aprilie și bănuim că sunt peste 140.000 la ora actuală, iar ca putere la 1.700 de MW. Programul AFM (Casa Verde Fotovoltaice - n.r.) produce efecte deja. Ne așteptăm la un trend accelerat de depuneri de cereri și la instalări de prosumatori”, a afirmat, miercuri, Viorel Alicuș, director general în cadrul Autorității Naționale de Reglementare în Energie.

Un operator de distribuție încheie 300 de contracte de racordare pe zi

El a arătat că, din discuțiile de la ANRE a reieșit că un operator de distribuție încheie pe zi undeva la 300 de contracte.

  • „Mie mi se pare un număr foarte mare, pentru că, dacă stai să faci socoteala, ajungi undeva la 40.000 de prosumatori pe lună, ceea ce nu prea este posibil logistic vorbind”, a adăugat Alicuș.
  • Prognoza ANRE arată că vom ajunge la 200.000 de prosumatori la finele anului.
  • Pe durata verii probabil vom vedea 8.000 - 9.000 - 10.000 de prosumatori pe lună în plus.
  • Avem șanse să ajungem la 2.000 de MW instalați”.

Alicuș a vorbit și despre dezechilibrele care apar în sistemul energetic național, ca urmare a acestui trend accelerat:

  • „Colegii de la Transelectrica sunt bulversați de acest trend și în special de reducerea consumului.
  • Ei nu mai știu exact cum să dispecerizeze capacitățile existente și sunt erori în a da prognoza pentru ziua următoare și aceasta creează probleme.
  • Probleme și mai mari sunt la operatorii de distribuție. Ei ajung în situațiile în care, pe un ax de joasă tensiune, cum vedem pe stradă sau în comune, există cazuri unde sunt peste 50 de prosumatori care practic se canibalizează. Asta nu este în regulă și trebuie făcut ceva.
  • Investițiile în zona de distribuție nu se fac ușor, pentru că distribuitorii trebuie să aleagă între a face investiții pentru a permite mai multe capacități de energie regenerabilă sau a face investiții pentru a asigura alimentarea cu energie electrică pentru toți consumatorii”.

Nu este simplu și nu este ieftin, a mai spus directorul din cadrul ANRE.

„Vom avea discuții cu ei, să nu ne trezim cu prețul energiei după liberalizare, probabil anul viitor, în creștere”.

FOTO Deschiderea noii plaje urbane artificiale din București, amânată de probleme tehnice CITEȘTE ȘI FOTO Deschiderea noii plaje urbane artificiale din București, amânată de probleme tehnice

Prosumatorii și-ar putea compensa facturile și de la alte puncte de consum

În ultimele trei săptămâni, la ANRE au fost discuții privind apariția unui nou regulament pentru prosumatori.

  • „Vrem să extindem posibilitatea de a compensa energia nu doar cu consumul propriu, ci și la alte puncte de consum. Este un pas înainte și este o prevedere legală care trebuie implementată. Discuțiile sunt evident destul de aprinse, dar considerăm că este important de implementat acest concept.
  • Este, dacă vreți, un pas mic pentru prosumatori, dar este un pas important în direcția comunităților de energie”, a mai spus Alicuș.

În opinia sa, comunitățile de energie sunt soluția pentru rezolvarea acestor probleme. Practic, mai mulți consumatori din jurul unui post de transformare se unesc și se comportă precum un furnizor și astfel se elimină dezechilibrele zonale.

În ceea ce privește întârzierea cu care furnizorii emit facturi, reprezentantul ANRE a precizat că proiectul de regulament pentru prosumatori va include penalități de 0,2% pe zi pentru furnizorii care nu emit facturi la timp.

Noul proiect de regulament va fi publicat săptămâna viitoare și va sta 30 de zile în dezbatere publică.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
anre