Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) și Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) critică, în comunicate de presă separate, dar emise apropiat, câteva dintre măsurile de ținere sub control a scumpirilor galopante la electricitate și gaze din ultima perioadă anunțate ca posibile atât de autoritățile de la București, cât și de cele europene.
Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.
Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI
"Măsuri precum plafonarea prețului și/sau amânarea plății facturilor de către consumatori, desi pe perioada aplicarii pot constitui un sprijin aparent pentru consumatorii carora li se vor aplica, nu sunt cele mai potrivite și benefice, deoarece acestea vor crea efecte nocive, în lanț, după aplicare. Spunem acest lucru deoarece consumatorii care își vor amâna obligațiile de plată a energiei electrice și/sau a gazelor naturale din perioada următoare vor ajunge în situația de a acumula sume mari de plată, care se vor adăuga consumului anului viitor. În plus, am văzut cu toții că o astfel de măsură, de amânare a plății facturilor, care s-a aplicat pe perioada stării de urgență, nu a rezolvat situația. Din contră, a condus la reeșalonări la plată pentru consumatori și mari dificultăți de cash flow pentru furnizori", spun cei de la AFEER.
În plus, potrivit sursei citate, neîncasarea sumelor aferente de la clienții finali se va resimți în cascadă asupra tuturor părților implicate pe lanțul de alimentare, având în vedere că circa 90% din contravaloarea sumelor încasate de furnizori de la clienții finali reprezintă sume în transfer (costuri pass-through) către operatorii de distribuție, operatorul de transport și producători.
"Furnizorii sunt cei care, deși își asumă toate riscurile legate de alimentarea cu energie într-un context de piață extrem de dificil, vor fi grav afectați de aceste măsuri încasând mai puțin, dar rămân cu obligația plăților în avans pentru achiziția de gaze naturale și energie electrică, și a celor către operatorii de retea, cât și la bugetul de stat . Furnizorii de energie electrică și gaze naturale vor fi cei mai afectați; se poate ajunge în scurt timp la situații de insolvență și faliment în rândul acestora, cu efecte directe negative asupra consumatorilor și în piața de energie. Și rămâne întrebarea, dacă aceștia vor ajunge în aceste situatii, cine și la ce preț va asigura furnizarea de utilități?", se spune în comunicatul AFEER.
Organizația afirmă că a venit în sprijinul autorităților cu propuneri concrete pentru scăderea facturii consumatorilor și adaugă că reducerea sau scutirea de la plata TVA a energiei electrice și a gazelor naturale, scutirea de la plata accizei și acoperirea parțială a facturii de utilități prin aplicarea urgentă a Legii privind consumatorul vulnerabil sunt, în continuare, propunerile Asociației pentru diminuarea imediată a facturii consumatorilor.
"Ne bucurăm să constatăm că măsurile propuse de AFEER se regăsesc în pachetul de măsuri anunțat de Comisia Europeană. Ne exprimăm speranța că si autoritățile din Romania vor lua în calcul aceste măsuri pentru a fi aplicate, masuri care vor reduce factura la consumatori în mod concret. În plus, reducerea sau scutirea de la plata TVA a energiei va avea un impact indirect la toți consumatorii, creșterea prețului la produsele finale urmând să fie diminuată", conchide AFEER.
CITEȘTE ȘI Compania poloneză Sweet Gallery recrutează un manager Mc Donald’s la conducerea operațiunilor din România. “Am început să lucrez de când aveam 16 ani."La rândul lor, cei de la ACUE spun că politicile publice de intervenție trebuie aplicate în așa fel încât să nu compromită stabilitatea financiară a companiilor de furnizare de gaze naturale și energie electrică. Asta pentru că, potrivit organizației, într-o piață extrem de volatilă în această perioadă, care s-ar putea accentua în funcție de tendințele de temperatură în această iarnă, furnizorii sunt cei care asigură alimentarea cu energie și își asumă riscurile de achiziție a energiei.
"Mediul volatil din această perioadă este un factor de risc important pentru furnizorii de energie. Luăm în considerare toate potențialele scenarii, ne pregătim și planificăm soluții pentru a ne asigura că nu vom întâmpina nicio întrerupere a aprovizionării. Cu toate acestea, perspectiva unor schimbări haotice a cadrului de reglementare este un risc care poate declanșa schimbări dramatice la nivelul jucătorilor din piață", a declarat director executiv al ACUE, Dana Dărăban.
CITEȘTE ȘI Europa raportează o nouă scădere a pieței auto. România, încă pe plus, după nouă luni, la fel și DaciaÎn comunicatul ACUE se mai arată că piețele de gaze naturale și de energie electrică se confruntă cu o situație fără precedent, la nivel european și local, prețurile angro pe bursele europene de energie atingând un record istoric în ultimele săptămâni, de aproximativ zece ori mai mare decât nivelul de acum un an.
"Se pare că există o confuzie generalizată conform căreia companiile de furnizare, în principal cele care fac parte din grupuri care desfășoară activități diferite în lanțul valoric al energiei, beneficiază de contextul creșterii prețurilor. Furnizorii cumpără ceea ce este disponibil pe piață. Prețurile de achiziție la care furnizorii cumpără gazele naturale și energia electrică au crescut la cele mai ridicate niveluri din ultimele decenii", susține Dărăban.
CITEȘTE ȘI FOTO România - la cel mai înalt nivel de îngrijorare pe harta epidemiologică a EuropeiConform ACUE, toate piețele europene se confruntă cu această situație, iar prin recomandările publicate recent, Comisia Europene (CE) identifică un pachet de măsuri pe care statele membre îl pot implementa pentru a face această iarnă cât mai suportabilă pentru consumatorul casnic și pentru cel industrial. Sunt preferate intervențiile directe din alte surse, cum ar fi scutirile temporare de la impozite și taxe - scutiri sau scăderi de TVA, accize, plata certificatelor verzi, contribuții pentru cogenerare.
"Plafonarea prețului la consumatorul final nu se regăsește printre recomandările Comisiei", se subliniază în comunicat.
CITEȘTE ȘI Fostul președinte Bill Clinton, internat la terapie intensivă, cu o infecție răspândită în sângeACUE spune că este legitim ca autoritățile să ia măsuri de intervenție, extinderea numărului de beneficiari pentru pachetul consumatorilor vulnerabili și compensarea suplimentară a facturilor pentru gospodării, în perioada sezonului rece, fiind măsuri binevenite.
"Federația ACUE consideră că măsurile suplimentare trebuie să fie țintite și puse în aplicare în așa fel încât să nu înrăutățească mediul de investiții, funcționarea pieței și siguranța în aprovizionare. Orice acțiune de intervenție trebuie să:
se realizeze în mod echitabil pentru toți participanții la piață și să nu creeze dezechilibre majore, mai exact acumularea sau îngreunarea recuperării pierderilor la nivelul furnizorilor. Dispunerea de măsuri care vizează strict furnizorii este disproporționată față de rolul acestora pe lanțul valoric,
fie țintite și puseă în aplicare în așa fel încât să nu înrăutățească funcționarea pieței și siguranța în aprovizionare. Furnizorii plătesc în avans energia ce urmează să fie furnizată clienților. Într-un context marcat de creșterile accelerate ale prețurilor de achiziție, facturile reflectă evoluția acestor costuri. Blocarea furnizorilor de a-și recupera costul real cu achiziția ar pune companiile de furnizare în situația de a înregistra pierderi și de a nu mai putea asigura sursele de finanțare necesare achiziției de energie,
aibă drept scop protejarea drepturilor consumatorilor și nu schimbarea cadrului de reglementare, ceea ce ar putea duce la o discriminare privind drepturile și obligațiile jucătorilor de pe piața de energie".
Organizația mai spune că o intervenție publică în formarea prețurilor la furnizori este de natură a periclita echilibrul întregului sistem energetic.
"Instituirea unor măsuri precum blocarea reflectării costurilor de achiziție a energiei în prețurile finale va pune companiile de furnizare în imposibilitatea de a susține financiar costurile cu achiziția energiei. Efectul predictibil al unei astfel de măsuri este amânarea sau încetarea plăților către producători, transportatori și distribuitori și, implicit, falimentul furnizorilor. O astfel de situație ar genera perturbări majore în întregul sector energetic, iar falimentul inerent al unor companii de furnizare va atrage după sine creșteri și mai mari de prețuri la consumatoii finali, cărora li se vor aplica prețurile practicate de Furnizorii de Ultimă Instanță (FUI), adică cel mai mare preț din piață. Din aceste considerente, Federația ACUE atrage atenția că orice intervenție care poate duce la punerea în pericol a stabilității financiare a furnizorilor poate avea consecințe critice, generând dezechilibre majore pe piața angro, o presiune și mai mare pe prețurile la consumatorul final, pierderea unor locuri de muncă și, implicit, mai puține venituri la bugetul de stat", conchide ACUE.