Scumpirea galopantă a energiei adaugă în doar o lună peste 1 miliard de lei la valoarea Hidroelectrica

Scumpirea galopantă a energiei adaugă în doar o lună peste 1 miliard de lei la valoarea Hidroelectrica
scris 15 oct 2021

Fondul Proprietatea (FP), care deține 20% din capitalul companiei de stat Hidroelectrica, cel mai mare și mai rentabil producător de energie electrică din România, a reevaluat în creștere cu aproape 1,2 miliarde lei (19,8%) valoarea pachetului de acțiuni deținut la Hidroelectrica, de la 6,038 miliarde lei la finalul lunii august la 7,233 miliarde lei la 30 septembrie 2021, semn că amplificarea scumpirilor de pe piețele angro de electricitate din ultima perioadă a majorat semnificativ profitul producătorului hidro în trimestrul III al anului și în primele 9 luni din 2021, perspectivele pentru viitor ale companiei fiind de asemenea optimiste din acest punct de vedere.

Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.

Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

Reevaluarea Hidroelectrica a avut ca impact creșterea cu 10,83% a activului net total al Fondului Proprietatea, mai mult decât dublă față de estimările inițiale ale administratorului FP, Franklin Templeton. Producătorul de energie are o pondere de 59% în activul net al FP, participația de 20% la Hidroelectrica reprezentând de departe cea mai importantă deținere a Fondului.

Urmărește-ne și pe Google News
JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase CITEȘTE ȘI JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

La această nouă evaluare FP, valoarea totală a capitalului Hidroelectrica este de peste 36 miliarde lei, față de 30 miliarde lei anterior.

Prețul mediu al energiei tranzacționate pe piața pentru ziua următoare (PZU) de la bursa OPCOM a crescut cu aproape 75% în doar 3 luni, de la 378,82 lei/MWh în iunie la 662,15 lei/MWh în septembrie 2021. În septembrie 2020, prețul mediu a fost de numai 222,69 lei/MWh.

Avamsul valorii Hidroelectrica vine în condițiile în care Guvernul s-a angajat față de autoritățile europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), că va finaliza listarea la Bursă a Hidroelectrica în trimestrul III al anului viitor.

Lista statelor considerate cu risc epidemiologic, actualizată. Elveția și Canada trec în zona verde CITEȘTE ȘI Lista statelor considerate cu risc epidemiologic, actualizată. Elveția și Canada trec în zona verde

Hidroelectrica a realizat în primul semestru al anului un profit net de 1,687 miliarde lei, de două ori mai mare față de cel din perioada similară din 2020, de 805,5 milioane lei. De asemenea, cifra de afaceri a companiei a crescut cu 77,9% în primele șase luni, la 3,2 miliarde lei. La sfârșitul lunii iunie 2021, poziția de numerar a companiei se ridica la 3,87 miliarde lei.

Acționarii au aprobat în luna mai distribuirea a 1,29 miliarde lei ca dividende aferente profitului net al anului 2020 și de 1 miliard de lei ca dividende speciale din rezultatul reportat.

Ministrul interimar al Sănătății: Lucrezi în sistemul sanitar, trebuie să fii un model. Dacă nu ai trecut prin boală, nu ești vaccinat și nu te testezi, se suspendă raportul de muncă și după 30 de zile poate avea loc și încetarea raportului de muncă CITEȘTE ȘI Ministrul interimar al Sănătății: Lucrezi în sistemul sanitar, trebuie să fii un model. Dacă nu ai trecut prin boală, nu ești vaccinat și nu te testezi, se suspendă raportul de muncă și după 30 de zile poate avea loc și încetarea raportului de muncă

Aceste rezultate au fost obținute în condițiile în care, în cursul perioadei, energia electrică totală vândută a ajuns la 10,48 TWh, în creștere cu 33,2% față de aceeași perioadă a anului trecut, din care electricitatea vândută din producția proprie a ajuns la 10,11 TWh, în creștere cu 45,9% față de primele 6 luni din 2020.

Prețul mediu realizat de vânzare a energiei electrice de către Hidroelectrica a fost de 283,4 lei/MWh, în creștere cu 41,1% față de ianuarie-iunie anul trecut.

Hidroelectrica este controlată de către Ministerul Energiei, cu 80% din acțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
profit hidroelectrica
listare hidroelectrica
evaluare hidroelectrica
valoare capital hidroelectrica