Furnizorii de energie cer ANRE urgentarea analizei și evitarea declarațiilor alarmiste

Furnizorii de energie cer ANRE urgentarea analizei și evitarea declarațiilor alarmiste
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 1 feb 2017

Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) consideră că analiza Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) de identificare a posibilelor distorsiuni create în mod voit de către anumiți participanți la piața de energie (traderi, furnizori, producători) trebuie urgentată, pentru a nu blama toți actorii de pe această piață.

“Să nu blamăm o întreagă categorie de participanți la piață fără a avea în prealabil toate informațiile. Cerem ANRE să urgenteze analiza anunțată, să identifice cauzele și să anunțe public, conform prevederilor legale, dacă au existat care, prin comportamentul lor, au creat distorsiuni în piață”, a declarat Ion Lungu, președintele AFEER. ți>

Urmărește-ne și pe Google News

Acesta recunoaște că prețul energiei pe Piața pentru Ziua Următoare – PZU este foarte mare chiar dacă a fost evident că au existat rațiuni în acest sens: ger, consum ridicat, lipsa apei și prețuri mari pe celelate piețe din regiune. “Cu toate acestea, prețul energiei a crescut în luna ianuarie la valori complet neobișnuite, în opinia mea de nesuportat de către piața românească”, susține Lungu.

Șeful AFEER avertizează însă că „informațiile alarmiste creează panică în piață, sunt complet inutile și este de recomandat să fie evitate în aceste momente critice, mai ales atunci când vin din partea autorităților”.

Asociația furnizorilor crede că ar fi necesar să se analizeze motivele pentru care în PZU oferta este, în multe intervale orare, cu 1500-2000 MW sub cerere deși există resurse care acoperă consumul în piața de echilibrare.

În această perioadă, furnizorii și traderii de energie resimt din plin creșterile de prețuri la energie pe bursă. Un mare trader și furnizor de energie electrică și-a solicitat insolvența și alți participanți la piața energiei sunt într-o situație dificilă. Este semnificativ și faptul că de cele mai multe ori, atunci când un furnizor devine incapabil să își achite obligațiile, se crează disfuncționalități în lanț și au de suferit și alți participanți la piață, susține Lungu.

Potrivit AFEER, unul dintre motivele care au dus la actuala situație din piață îl reprezintă diferențele dintre reglementările din piața angro de energie, foarte rigidă, și cea en-detail, foarte flexibilă. „Din punctul nostru de vedere, piața en-detail este cea mai competitivă zonă din economia românească. Este o piață concurențială, solidă. Este esențial să se mențină aceste standarde ridicate de competitivitate, să se asigure predictibilitatea și stabilitatea cadrului legal”, a evidențiat Lungu, exemplificând că în cele mai multe cazuri, la licitații există mai multe oferte, câștigătorul fiind desemnat la diferențe de sub un leu față de următorul clasat. „Totul se întâmplă pe fondul unor marje foarte scăzute în domeniul furnizării de energie. Constatăm o competiție foarte dură în domeniu; lupta se duce la fiecare leu, iar la finalul zilei nu mai ai de unde să-ți menții marjele”, spune reprezentantul AFEER.

În același timp, pe piața angro de energie toate produsele care se tranzacționează sunt standardizate, fapt ce a încurajat o migrare a furnizorilor pe piata spot (PZU) și pe piața de echilibrare (PE), două piețe care au înregistrat volume foarte mari de tranzacționare în această perioadă.

Asociația solicită reintroducerea urgentă a contractelor flexibile pe piața la termen, care va avea ca rezultat imediat o optimizare vizibilă a pieței angro.

Pe termen lung, AFEER propune:

- reintroducerea contractelor bilaterale negociate direct, ce va rezolva și problema flexibilității;

- introducerea posibilității de a refuza anumite contrapărți, într-un interval de 15 minute, fapt ce ar ajuta la eliminarea acelor participanți la piață care au avut un istoric de comportament neadecvat;

- reevaluarea sistemului de garanții bancare necesare tranzacționării, cu scopul păstrării și întăririi disciplinei în tranzacționare; păstrând confidențialitatea trebuie identificată o soluție de garantare a bunei execuții care să asigure piața că nu pot exista jucători cu poziții deschise ce depășesc capacitatea lor financiară;

- reevaluarea contractelor din piața centralizată pentru serviciu universal, care să conțină în mod clar condițiile de tranzacționare și de penalizări.

viewscnt
Afla mai multe despre
piata
manipunalre
anre
opcom; afeer