Curtea de Apel București a dat câștig de cauză companiei de stat Hidroelectrica în procesul cu traderul Energy Holding, controlat de Bogdan Buzăianu, prin care traderul solicita despăgubiri de 250 milioane euro de la Hidroelectrica pentru denunțarea contractului de vânzare energie, a anunțat marți fostul administrator judiciar, Euro Insol.
Decizia a fost pronunțată joi, 26 ianuarie 2017. Energy Holding este compania lui Bogdan Buzăianu, supranumit "cel mai mare băiat deștept" din energie, care ceruse despăgubiri de 250 milioane euro pentru denunțarea contractelor de furnizare de energie electrică, scrie News.ro.
Buzăianu, finul fostului ministru al Economiei din perioada 2000-2004, Dan Ioan Popescu, a obținut cel mai important contract pentru firma sa în 2004.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Curtea de Apel București a respins irevocabil acțiunea în despăgubiri prin care Energy Holding solicitase de la Hidroelectrica suma de 1,193 miliarde lei (250 milioane euro)”, a precizat fostul administrator.
Și traderii de energie Alpiq Romenergie și Alpiq Romindustries au pierdut procesele prin care solicitau despăgubiri.
Dupa intrarea Hidroelectrica în insolvență, administratorul judiciar Euro Insol a denunțat contractul de vânzare cumpărare energie electrică încheiat pe 14 ianaurie 2004 între Hidroelectrica și Energy Holding.
Potrivit Euro Insol, Hidroelectrica a pierdut 1,44 miliarde lei doar în perioada 2006 - 31 mai 2012 din cauza contractului la preț mult sub cel al pieței încheiat în 2004 cu Energy Holding.
În septembrie 2016, compania Energy Holding a fost pusă sub acuzare, de procurorii Parchetului Curții de Apel București, pentru delapidare și evaziune fiscală, printre acuzații fiind și achiziția de terenuri la prețuri supraevaluate de la omul de afaceri Said Baaklini și de la o altă persoană.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Posibilă premieră la 10 ani de la aderare: Guvernul se gândește să ceară anularea unei Directive UEHidroelectrica s-a aflat în insolvență din 20 iunie 2012 până în 21 iunie 2016, însă în două faze, pentru că în perioada iunie 2013 – februarie 2014 a ieșit din procedura judiciară.
După intrarea în insolvență, Hidroelectrica a denunțat contractele de vânzare de energie electrică încheiate cu firmele așa-numiților "băieți deștepți" din energie.
Prin contractele cu companii precum Energy Trading, încheiate la prețuri apropiate de costurile de producție ale Hidroelectrica, profitul companiei de stat a fost "privatizat" în favoarea companiilor cu conexiuni politice, spun specialiștii în energie.