FP: Ministerul Energiei vrea să schimbe contractul CS Hidroelectrica pentru a permite numirea ca membri a doi șefi de companii concurente

FP: Ministerul Energiei vrea să schimbe contractul CS Hidroelectrica pentru a permite numirea ca membri a doi șefi de companii concurente
scris 26 iul 2017

Fondul Proprietatea, acționar minoritar al companiei de stat Hidroelectrica, acuză Ministerul Energiei, care deține controlul asupra producătorului de energie, că vrea să schimbe conținutul contractelor de mandat ale membrilor Consiliului de Supraveghere al societății pentru a permite numirea ca membri în Consiliu a două persoane cu funcții de conducere la companii energetice concurente, OMV Petrom și Electrocentrale București (ELCEN).

“Noul contract de mandat creează un precedent extrem de periculos, permițând membrilor Consiliului să dețină poziții în conducerea sau în consiliile altor companii energetice. Această situație deschide practic Cutia Pandorei și ridică îngrijorări serioase cu privire la determinarea și responsabilitatea de a acționa în cel mai bun interes al companiei și de a nu folosi poziția de membru în Consiliul Hidroelectrica pentru a servi interese personale”, a declarat Greg Konieczny, CEO și manager de portofoliu al Fondului Proprietatea, citat într-un comunicat al Fondului.

Urmărește-ne și pe Google News

Sursa citată arată că, potrivit noului contract propus, membrii Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica nu mai sunt răspunzători pentru respectarea obligațiilor de neconcurență, conflict de interese, abținerea de a solicita diverse servicii sau păstrarea confidențialității informațiilor obținute în calitate de membri ai Consiliului, ceea ce, în opinia FP, ”sporește foarte mult riscul de corupție în cea mai bună companie de energie a României”, lucru ce i-ar putea afecta performanțele prezente și viitoare.

Bill Clinton și James Patterson vor să își ecranizeze romanul și vor discuta cu producători ca Spielberg și Clooney CITEȘTE ȘI Bill Clinton și James Patterson vor să își ecranizeze romanul și vor discuta cu producători ca Spielberg și Clooney

“Înțelegem că modificările Ministerului Energiei par a fi anume făcute pentru a permite unui membru propus pentru Consiliul Hidroelectrica să își accepte mandatul, după ce, în primă instanță, el a refuzat numirea din cauza conflictului de interese, întrucât deținea o funcție similară în consiliul altei companii energetice. De asemenea, renunțarea la obligațiile de neconcurență duce la înlăturarea altui caz flagrant de conflict de interese. În esență, modificarea va duce la tolerarea poziției altui membru al Consiliului ca director general adjunct al unei companii energetice, care este un competitor direct al Hidroelectrica. Nu poți servi două sau mai multe interese divergente sau mai mulți ‘stăpâni’ în același timp”,susține Johan Meyer, co-CEO și co-manager de portofoliu al Fondului Proprietatea.

Printre propunerile Ministerului Energiei pentru poziția de membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica se numără Radu Cojocaru, care ocupă o poziție similară la OMV Petrom, fiind totodată membru, susținut de ALDE, în Comisia Prezidențială privind Proiectul de Țară înființată de președintele Klaus Iohannis. Mai este propus Dan Laurențiu Tudor, director general adjunct al ELCEN, responsabil cu organizarea și coordonarea Direcției Tehnice și a Departamentului IT al producătorului bucureștean de energie. El a mai fost consilier la Ministerul Economiei în mandatul de ministru al lui Daniel Chițoiu, care actualmente este membru al Biroului Politic Executiv al ALDE, partid din care face parte și ministrul Energiei, Toma Petcu.

”Fondul Proprietatea își exprimă indignarea și surprinderea cu privire la amendamentele propuse de Ministerul Energiei la actualele contracte de mandat ale membrilor Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica. Contractele de mandat propuse cresc în mod evident riscul unor potențiale practici corupte și abuzive, din cauza faptului că elimină sau reduc substanțial câteva dintre obligațiile-cheie ale membrilor Consiliului, care erau prevăzute în contractul anterior. Aceste acțiuni extrem de grave pot afecta în mod negativ interesele Hidroelectrica și ale acționarilor săi, lăsând ușa larg deschisă potențialelor practici de corupție și apariției altor «băieți deștepți» care vor secătui resursele Hidroelectrica”, a concluzionat Greg Konieczny.

UE amenință că este pregătită să declanșeze procedura care să suspende drepturile de vot ale Varșoviei în Uniune CITEȘTE ȘI UE amenință că este pregătită să declanșeze procedura care să suspende drepturile de vot ale Varșoviei în Uniune

La începutul lunii, Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica l-a numit în funcția de președinte al directoratului pe Bogdan Badea, fost secretar de stat la Ministerul Energiei în mandatul de ministru al lui Andrei Gerea (ALDE) și ulterior director în cadrul societății. Și această numire a fost contestată de FP, fiind vizată nu persoana ca atare, ci procedura de desemnare.

”Nu s-a desfășurat un proces de selecție transparent și competitiv, iar majoritatea membrilor Consiliului de Supraveghere au acționat neprofesionist, propunând ad-hoc candidați în timpul ședinței Consiliului de Supraveghere”, se arată într-un comunicat al FP de la acea dată.

Hidroelectrica a înregistrat în primele cinci luni ale anului 2017 un profit brut de 743,7 milioane de lei, cu 154,6 milioane de lei mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, reprezentând o creștere cu 26%. Cifră de afaceri înregistrată în primele cinci luni ale acestui an a fost 1,436 miliarde de lei, față de 1,296 miliarde de lei în perioadă similară a anului trecut, crescând cu 11%. Producția la cinci luni în acest an a fost de de aproximativ 6,5 TWh, față de 7 TWh realizați în aceeași perioadă a anului 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
omv petrom
elcen
alde
ministerul energiei
conflict de interese