Compania Midia Green Energy, fosta Uzina Termoelectrică Midia, deținută de statul român prin Ministerul Energiei (56,58%) și de KMG International, compania-mamă a Rompetrol (43,42%), pregătește o a doua investiție în construirea unui parc fotovoltaic, conform datelor Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Prima a dus la punerea în funcțiune în 2022 a unei capacități solare cu putere instalată de 3 MW la Năvodari, amplasată chiar pe platforma industrială Midia.
Parcul fotovoltaic finalizat în 2022 la Năvodari. Sursă foto: captură Linkedin Parcul fotovoltaic finalizat în 2022 la Năvodari. Sursă foto: captură Linkedin
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De data aceasta, se are în vedere construirea unui parc fotovoltaic de 3,7 MW, pe un teren de circa 4 hectare al Midia Green Energy din comuna Gornet, județul Prahova, relevă date analizate de Profit.ro.
Valoarea totală a investiției, fără costurile de racordare la rețea, este estimată la aproape 13 milioane lei plus TVA. Compania vrea ca lucrările de construire și punere în funcțiune, a căror procedură de contractare tocmai a fost demarată, să nu dureze mai mult de 4 luni de la semnarea contractului.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul a adoptat scutirea de contribuția la sănătate a indemnizațiilor pentru maternitate, îngrijire copil bolnav, îngrijire pacient cu afecțiuni oncologice și risc maternal. Surse - Indemnizațiile bolnavilor cu afecțiuni oncologice nu sunt scuMidia Green Energy plănuiește ca și investițiile viitoare în producție de energie regenerabilă să fie realizate tot ″departe de casă″, din cauza faptului că în Dobrogea nu mai este loc în rețele pentru instalarea de noi capacități.
″Societatea se va orienta spre investiții în alte județe, spre realizarea unor parcuri fotovoltaice cu putere de până la 20 MW″, menționează sursa citată.
Amplasamentul de la Gornet, Prahova. Sursă: Midia Green Energy SA
Până în 2021, când se numea încă Uzina Termoelectrică Midia, societatea asigura producția de energie termică pentru sistemul centralizat de încălzire din Năvodari. În anul respectiv, activele și operațiunile sale au fost transferate către Rompetrol Energy, inclusiv ca bază pentru proiectul brownfield de construire a unei noi centrale în cogenerare, cu putere electrică instalată de 80 MW.
Termenul de finalizare și punere în funcțiune a noii unității în cogenerare de la Midia, la care lucrările au început în mai 2021 și sunt estimate la peste 164 milioane dolari, a fost amânat de mai multe ori. Rompetrol a anunțat recent că se așteaptă ca centrala să fie gata în al doilea trimestru al anului.
Rompetrol Energy este controlată de Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR), la care acționari sunt KMG International (80%) și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE – 20%), deținută integral de ministerul de resort.