Electromontaj, unul dintre cei mai mari și mai vechi constructori de obiective energetice din România, controlat indirect de familia omului de afaceri Dragoș Bîlteanu, fost președinte al SIF Banat-Crișana, a cerut intrarea în faliment a unui jucător de profil de același calibru și vechime, Romelectro, la care acționar majoritar este firma românească de distribuție și transport de materiale de construcții Multigrup Activ Distribution, relevă date analizate de Profit.ro. UPDATE Vezi mai jos precizările transmise de Romelectro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Cei de la Electromontaj sunt lideri ai consorțiului care a depus vara aceasta singura ofertă la cea de-a cincea licitație consecutivă de atribuire a contractului de retehnologizare a hidrocentralei Vidraru a Hidroelectrica, contract pe care o asociere condusă de Romelectro și l-a adjudecat la începutul anului trecut, după a patra licitație, dar nu l-a mai semnat.
CITEȘTE ȘI VIDEO Summit fără precedent la Camp David, între SUA, Japonia și Coreea de Sud. China, iritată: Vă puteți decolora părul blond și tunde părul din nas cât vreți, dar...
De altfel, la scurt timp după eșecul Vidraru, Romelectro a intrat în insolvență.
Electromontaj a solicitat acum falimentul Romelectro pentru o datorie curentă prezentată ca neachitată de circa 861.000 lei. Reclamanta argumentează că ar fi cerut Romelectro pe 22 mai efectuarea plății, însă administratorul judiciar al societății insolvente ar fi omis să se pronunțe în vreun fel asupra cererii în termenul legal de 15 zile.
CITEȘTE ȘI Tranzacție - Companie software din UK co-fondată de un român, cu peste 250 de angajați în România, a fost cumpărată de un mare grup american
În consecință, Electromontaj a considerat că, potrivit Legii insolvenței, Romelectro era obligată să efectueze plata în termen de 60 de zile de la epuizarea termenului legal în care administratorul judiciar trebuia să se pronunțe asupra cererii, care a intervenit pe 5 iunie.
Dat fiind că banii nu ar fi fost achitați nici după aceste 60 de zile, Electromontaj a cerut instanței de judecată deschiderea procedurii de faliment a Romelectro. Datoria de 861.000 lei este prezentată ca fiiind partea cuvenită reclamantei din mai multe facturi achitate de Transelectrica pentru lucrări de retehnologizare a stației de transformare Smârdan, în baza unui contract încheiat în 2018 cu asocierea Romelectro-Electromontaj.
Insignă Romelectro de dinainte de 1989. Sursă foto: Okazii.ro
CITEȘTE ȘI VIDEO Autostrada de Centură A0: Cum arată acum și în ce stadiu sunt toate loturile în construcție
Electromontaj a invocat prevederea din Legea insolvenței care stipulează că ″Titularul unei creanțe curente, certe, lichide și exigibile ce a fost recunoscută de către administratorul judiciar ori cu privire la care acesta a omis să se pronunțe în termen de 15 zile de la data primirii cererii de plată (…), în cazul în care cuantumul creanței depășește valoarea-prag (50.000 lei – n.r.), poate solicita pe parcursul duratei perioadei de observație deschiderea procedurii de faliment al debitorului dacă aceste creanțe nu sunt achitate în termen de 60 de zile de la data luării măsurii administratorului judiciar de admitere sau omitere a pronunțării asupra cererii de plată ori a hotărârii instanței de judecată″.
UPDATE Mesajul transmis de Romelectro
"În contextul informațiilor, dorim să oferim o perspectivă clară asupra situației disputei cu firma Electromontaj, controlată indirect de familia omului de afaceri Dragoș Bîlteanu.
Într-o perioadă marcată de turbulențe în mediul de afaceri românesc, Romelectro dorește să sublinieze faptul că a fost nevoită să facă față unor acțiuni juridice incorecte și nepotrivite din partea Electromontaj. În cadrul acestei dispute, se conturează o încercare vizibilă de a afecta competitivitatea și poziția noastră pe piața de profil din România.
Recent, acțiunile Electromontaj au luat o turnură alarmantă, odată cu introducerea unei cereri în instanță, netemeinică, pentru intrarea în faliment a Romelectro pentru o presupusă creanța ăfără să menționeze că această creanța la care face referire a fost compensată de către administratorul judiciar Euro Insol SPRL. Mai mult, această cerere este bazată pe presupusa creanță, însă aceasta are deja o contestație pe rolul instanței pentru această situație, cu termen în luna octombrie a acestui an.
Compania Electromontaj a făcut referire la o creanță curentă de 180 mii euro, considerată de către noi a fi nesemnificativă în comparație cu volumul semnificativ de lucrări contractate și în desfășurare realizate de Romelectro, în valoare de aproximativ 70 milioane de euro.
Electromontaj pare să folosească astfel de tertipuri juridice nefondate într-un efort de a discredita Romelectro, o companie angajată în consolidarea și creșterea poziției pe piața de profil atât la nivel național, cât și internațional.
În concluzie, ne dorim să evidențiem faptul că Romelectro și Electromontaj sunt printre cei mai importanți contractori din momentul de față. Este evident că acțiunile conducerii companiei Electromontaj sunt de a distorsiona piața și de a elimina concurența prin acțiuni nejustificate, acțiuni care, în opinia noastră, încalcă în mod flagrant atât legislația națională, cât și cea a Uniunii Europene.
Despre Romelectro
Romelectro este o companie de prestigiu, angajată în furnizarea de soluții inovatoare și servicii si lucrări de înaltă calitate în industria construcțiilor electrice. Cu o expertiză vastă și o echipă dedicată, Romelectro își propune să contribuie la dezvoltarea infrastructurii și la creșterea sustenabilă a economiei românești"
Electromontaj a fost înființată în 1949 și a contribuit esențial la electrificarea României, în primul rând prin construirea de linii de transport și distribuției a energiei. Romelectro este fosta întreprindere de comerț exterior a Ministerului Energiei Electrice din Republica Socialistă România, înființată în 1971 pentru executarea de lucrări de construcții energetice în state precum Irak, Iran, Iordania, Egipt, Liban, Filipine sau Thailanda. După căderea comunismului, ambele companii au fost privatizate în anii ’90 prin metoda MEBO, respectiv prin distribuirea de acțiuni salariaților.
Pagină din lucrarea ″ELECTROMONTAJ SA, carte tehnică″, 1991. Sursă foto: Okazii.ro
CITEȘTE ȘI VIDEO Cel mai ciudat pub din Marea Britanie, vechi de 260 de ani, a fost demolat în circumstanțe controversate
Familia Bîlteanu a preluat indirect un pachet majoritar de acțiuni al Electromontaj în 2020, după cum a relatat Profit.ro în exclusivitate la acea dată.
Până în prima parte a lui 2023, principalii acționari ai Romelectro erau Viorel Gafița (care deținea 27,55% din acțiunile Romelectro), Gabriel Lucian Rădulescu (27,45%), Octavian Dan Georgescu (13,7%) și Ștefan Camil Georgescu (13,7%). Atunci, deținerile celor patru au fost preluate, în proporții egale, de câte 41,2% din capital, de către, subsidiara locală a grupului italian specializat în infrastructuri de telecomunicații Valtellina SpA, controlată de familia omonimă, precum și de firma românească de distribuție și transport de materiale de construcții Multigrup Activ Distribution SRL, după cum a scris Profit.ro.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Creditele ipotecare noi se ieftinesc pentru prima oară în ultimul an și jumătate. Dobânda la depozite scade sub pragul de 6%
De curând, Multigrup Activ Distribution SRL, deținută de Yasmine Voica, a mai preluat participațiile altor doi acționari persoane fizice și a ajuns să controleze Romelectro, cu 53,9% din capital, potrivit datelor termene.ro.
Până în 2020, Romelectro înregistra constant rulaje anuale mai mari decât Electromontaj (322,8 milioane lei vs. 238,8 milioane lei în 2019, de exemplu). Ulterior, după ce Romelectro a început să întâmpine probleme financiare, situația s-a inversat. Electromontaj a terminat anul trecut cu profit net de 13,1 milioane lei și cifră de afaceri de 441,8 milioane lei, iar Romelectro – cu pierderi de 43,9 milioane lei, la o cifră de afaceri de 40,9 milioane lei.