Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, totodată producător de energie electrică, vrea să-și construiască un parc fotovoltaic cu putere instalată de până la 40 MW într-o comună din județul Mureș unde are și un punct de lucru, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Planul Romgaz de a deveni producător de energie regenerabilă este mai vechi și face parte din strategia sa de diversificare și "înverzire" a afacerilor. Inițial, compania avea în vedere o centrală solară cu putere de circa 60 MW.
Acum, Romgaz a lansat o consultare de piață prealabilă unei viitoare proceduri de achiziție prin care vrea să contracteze elaborarea unui studiu de soluție pentru racordarea la sistemul energetic național a unui parc fotovoltaic cu putere instalată între 30 și 40 MW.
Unitatea de producție de energie regenerabilă va fi amplasată în comuna Zagăr din județul Mureș, localitate unde Romgaz are și un punct de lucru, prin care sunt operate mai multe sonde de extracție de gaze.
″Variantele de soluții de racordare vor detalia: 1. instalația de racordare – instalația electrică realizată între punctul de racordare la rețeaua electrică de interes public și punctul de delimitare; 2. lucrări de întărire a rețelei de distribuție/rețelei de transport (instalații în amonte de punctul de racordare), astfel: a) lucrările de întărire determinate de necesitatea asigurării condițiilor tehnice în vederea evacuării/consumului puterii aprobate exclusiv pentru locul de consum și/sau de producere în cauză; b) lucrările de întărire pentru crearea condițiilor tehnice necesare racordării mai multor locuri de consum și/sau de producer; 3. Lucrări în instalațiile utilizatorului″, se menționează în documentația consultării.
În iulie, Primăria comunei Zagăr a concesionat un teren din domeniul său privat extravilan în suprafață de aproape 50 de hectare, pentru construirea unui parc fotovoltaic. Concesiunea terenului a fost făcută pentru ″folosință în sistem dual″, adică și pentru producția de energie, și pentru agricultură.
CITEȘTE ȘI VIDEO Polonia - Demonstrație de forță cu dedicație, cea mai mare paradă militară din ultimele decenii. Expert: Va fi superputerea militară europeană a UE și a NATOLa începutul lunii august, Romgaz a anunțat că a emis ordinul de începere a lucrărilor de finalizare a mult-întârziatei centrale noi pe gaze în ciclu combinat de la Iernut, cu putere instalată de 430 MW.
Romgaz a predat amplasamentul executantului spaniol Duro Felguera, iar procesul verbal de predare-primire, încheiat la data de 1 august 2023, constituie ordin de începere a lucrărilor la obiectiv, a transmis compania. În aprilie, Romgaz a încheiat contract de peste 83 milioane euro cu spaniolii de la Duro Felguera și românii de la Romelectro, de proiectare și execuție lucrări în vederea terminării centralei, care ar fi trebuit să fie gata încă din urmă cu mai bine de 3 ani.