Guvernul promite sprijin pentru repornirea producției de îngrășăminte chimice a combinatului Azomureș, premierul Nicolae Ciucă având o întâlnire cu reprezentanții conducerii întreprinderii, la care a participat și celălalt lider al coaliției de guvernare, președintele PSD Marcel Ciolacu. Azomureș este parte a grupului elvețian Ameropa, unul dintre cei mai mari traderi de îngrășăminte și cereale la nivel global.
″Am avut astăzi, în cadrul vizitei pe care o efectuez în județul Mureș, o întâlnire cu reprezentanții conducerii combinatului Azomureș. Acest combinat, care rămăsese singurul producător de îngrășăminte pentru agricultură din România, a oprit anul trecut producția, din cauza creșterii prețurilor la gaze naturale″, a declarat Ciucă.
Potrivit premierului, reluarea producției de îngrășăminte chimice este o prioritate pentru agricultura și securitatea alimentară a României, mai ales în actualul context generat de conflictul din Ucraina, cu efectele economice și sociale pe care acesta le-a generat.
″Prin lipsa acestor fertilizanți de pe piața internă, cei mai afectați au fost agricultorii care au fost nevoiți să apeleze la importuri, lucru care a dus la costuri mai mari de producție. Guvernul va sprijini eforturile de a pune în valoare capacitatea Azomureș, companie cu o producție anuală de aproximativ 1,5 milioane de tone de îngrășăminte, din care 1,1 pentru piața internă″, a spus Ciucă.
Prim-ministrul a amintit că, în 2021, compania a înregistrat o cifră de afaceri netă de 2,5 miliarde de lei și un profit net de 86,6 milioane de lei, ″argumente solide că această fabrică are potențial important de valorificat″.
În octombrie anul trecut, fostul CEO al Azomureș, Harri Kiiski, declara la Profit Energy.forum că, la cotațiile din acel moment ale îngrășămintelor chimice, pentru ca producția lor să fie rentabilă, principala materie primă, gazele naturale, ar fi trebuit să coste sub 90 euro/MWh, prețul lor fiind atunci de 200 euro MWh pe principala bursă europeană, cea olandeză.
CITEȘTE ȘI LEGE Firmele aflate în concordat preventiv, înainte de jumătatea anului trecut, își pot prelungi cu încă 2 ani plata datoriilorLuna trecută, prețul gazelor la hub-ul TTF din Amsterdam a coborât sub pragul de 50 euro/MWh.
Azomureș este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România, cu o pondere de aproximativ 10% din consumul national, fiind și pe lista oficială a marilor consumatori industriali cărora le poate fi întreruptă furnizarea gazelor naturale pe timp de iarnă în caz de criză în aprovizionare.
Sursă foto: Guvernul României