Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA), regia autonomă aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, ce deține monopolul serviciilor de dirijare a traficului aerian din România, vrea să își instaleze, în parcarea de la sediul central din București, o centrală fotovoltaică cu putere instalată de aproape jumătate de megawatt pentru asigurarea consumului propriu de energie, investiția urmând să fie finanțată parțial din granturi oferite de statul norvegian, prin intermediul programului Innovation Norway.
ROMATSA a scos recent la licitație un contract de lucrări de execuție a centralei, estimat la 4,02 milioane lei plus TVA. Valoarea grantului norvegian este de circa 1,7 milioane lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Sursă: Google Maps
"Evoluția și dinamica de creștere a prețurilor la electricitate și gaze naturale, precum și necesitatea de asigurare a securității energetice și a continuității în alimentarea cu energie electrică, conduc la necesitatea analizei tehnice și de cost-beneficiu pe toată durata de viață în vederea implementării unui sistem de panouri fotovoltaice pentru autoconsum", se arată în documentația de atribuire.
Potrivit sursei citate, centrala va avea o putere instalată de circa 0,46 MW și va produce minimum 490 MWh de energie pe an, reducând astfel costurile energetice ale Regiei pe perioada verii, dar și emisiile de CO2 ale acesteia, cu cel puțin 150 tone anual. Centrala nu va fi racordată la sistemul energetic național, urmând să producă exclusiv pentru ROMATSA.
Sursă: ROMATSA
Instalația fotovoltaică va fi amplasată pe structuri metalice în parcările din curtea interioară a Centrului de Dirijare a Zborurilor (CDZ) al Romatsa din București, pe o suprafață de aproximativ 2.000 de metri pătrați.
"(…) s-a constatat că există un potențial ridicat de valorificare a energiei din surse regenerabile locale la nivelul suprafețelor existente și disponibile, deasupra parcărilor auto din curtea interioară a sediului central ROMATSA, cu atât mai mult cu cât acoperirea acestor parcări va conduce și la o îmbunătățire a regimului de staționare al autovehiculelor, în special pe timp de vară când prin încălzirea excesivă a autovehiculelor staționate, se consumă cantități însemnate de carburanți pentru climatizarea habitaclurilor la părăsirea incintei ROMATSA", se mai menționează în caietul de sarcini.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ După oprirea producției EcoSport în India și SUA, Ford se pregătește să o facă și în RomâniaProiectul include și construirea unei instalații de alimentare pentru 10 stații de încărcare a autovehiculelor electrice.
Sursă: ROMATSA
Instituțiile și entitățile de stat se confruntă cu aceleași scumpiri la utilități precum consumatorii industriali privați și cei casnici, atât în privința energiei electrice, cât și a gazelor naturale, după cum Profit.ro a relatat aici, aici și aici.
Conform celor mai recente date ale OPCOM, în august 2021, prețul mediu ponderat al energiei tranzacționate pe piața centralizată cu negociere dublă continuă a contractelor bilaterale a fost de 96 euro/MWh, aproape dublu față de cel de 49 euro/MWh din aceeași lună a anului trecut. Pe piața spot, pentru ziua următoare (PZU), cotația medie ponderată a fost de aproape 113 euro, triplă față de nivelul de 38 euro din august 2020.