ULTIMA ORĂ ANRE acuză: Majorări artificiale de costuri de achiziție la unii furnizori de energie și gaze, pentru "umflarea" decontărilor de la bugetul de stat la plafonarea prețurilor

ULTIMA ORĂ ANRE acuză: Majorări artificiale de costuri de achiziție la unii furnizori de energie și gaze, pentru "umflarea" decontărilor de la bugetul de stat la plafonarea prețurilor
scris 6 iun 2022

Unii furnizori de energie electrică și gaze naturale ar fi prezentat costuri de achiziție de curent și gaz din piață majorate artificial în documentele justificative remise spre verificare Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) în vederea decontării ulterioare de către Ministerul Energiei, de la bugetul de stat, a costurilor plafonării prețurilor, se susține într-un document al ANRE.

"În cadrul verificărilor realizate s-au identificat furnizori de energie care au utilizat metode/mijloace de creștere artificială a prețului mediu ponderat de achiziție prin încheierea la prețuri excesive de contracte de achiziție intra-grup, pe piețe centralizate (produse cu livrare pe termen scurt – săptămână/lună) și de acte adiționale de modificare a prețului de contract încheiate după publicarea în Monitorul Oficial a OUG 118/2021, în vederea creșterii sumei decontate de la bugetul statului prin mărirea diferenței dintre prețul mediu ponderat de achiziție și plafonul maxim stabilit prin OUG 118/2021, metodă prin care furnizorul poate beneficia de sume nejustificat de mari de la bugetul statului", se menționează în document.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor

Potrivit sursei citate, adițional, aceste tranzacții încheiate în scopul măririi artificiale a prețului pot fi suspectate, conform reglementărilor europene, de posibilă manipulare de piață, fiind sesizată în acest sens Direcția de Investigații din cadrul Direcției General Monitorizare și Investigații din ANRE.

O altă metodă a fost excluderea din datele declarate ca achiziții pe contract în derulare, în perioada noiembrie 2021 – ianuarie 2022, a contractelor cu prețuri mici, pentru îndeplinira criteriului de eligibilitate privind depășirea plafonului maxim de 525 lei/MWh la energie electrică sau de 250 lei/MWh la gaze naturale.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bună CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bună

"Începând cu luna februarie 2022, lună din care se acordă compensări pe schema de plafonare pentru toți clienții noncasnici, au fost identificați furnizori care au solicitat compensare pentru proprii clienți finali, declarând ca unică sursă de achiziție cantități de energie electrică pe care le-au primit în calitate de clienți finali ai unor alți furnizori, care la rîndul lor au solicitat compensare pentru aceste cantități. În acest fel, pentru aceeași cantitate de energie electrică s-a solicitat compensarea de două ori", mai afirmă ANRE.

Conform instituției, în cazul pieței de gaze naturale, există furnizori care au drept unică sursă achizițiile aferente dezechilibrelor de tip deficit, înregistrate în relația cu Transgaz, contracte care nu sunt luate în considerare la calculul prețului mediu ponderat, iar acești furnizori au considerat că sunt îndreptățiți să solicite decontarea sumelor de la bugetul de stat pe baza acestei unice surse de achiziție. "Subiect aflat încă în dezbatere la Ministerul Energiei", notează ANRE.

Elon Musk a dat înapoi în privința concedierilor de la Tesla CITEȘTE ȘI Elon Musk a dat înapoi în privința concedierilor de la Tesla

Datele instituției arată că, pentru perioada noiembrie 2021 – ianuarie 2022 inclusiv, la ANRE au fost primite până în prezent 239 de cereri de decontare de la 65 de furnizori de energie și gaze. Autoritatea a soluționat 62 dintre ele, dând "bun de plată" Ministerului Energiei pentru o sumă totală de circa 35 milioane lei.

ANRE precizează că legislația în vigoare conține încă neclarități care au condus deseori la blocarea procesului de decontare, fiind necesare modificări cu privire la recunoașterea achizițiilor de gaze din dezechilibre de tip deficit în relația cu Transgaz, la recunoașterea cantităților distribuite ce au prețul mai mare decât plafonul stabilit pentru achiziții, dar care au fost facturate clienților finali sub prețul plafonat aferent, precum și la regularizarea diferenței dintre cantitățile distribuite și cele citite/livrate.

Serghei Lavrov și-a anulat deplasarea în Serbia, după ce trei țări vecine și-au închis spațiul aerian CITEȘTE ȘI Serghei Lavrov și-a anulat deplasarea în Serbia, după ce trei țări vecine și-au închis spațiul aerian

Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) a solicitat recent, într-o scrisoare transmisă premierului Nicolae Ciucă, ministrului Energiei, Virgil Popescu, și președintelui ANRE, Dumitru Chiriță, deblocarea urgentă a procesului de decontare și plată de la bugetul de stat a sumelor aferente plafonării prețurilor la energie datorate furnizorilor, avertizând că, din cauza blocajului, există riscul ca unii furnizori să-și înceteze activitatea în perioada următoare.

"AFEER își exprimă îngrijorarea profundă privind viitorul furnizorilor de energie electrică și gaze naturale, într-un demers ce se constituie într-un apel de maximă urgență, susținut de membrii Asociației, care reclamă mari probleme de ordin financiar. După 7 luni de la intrarea în vigoare a prevederilor privind compensarea, exceptarea și plafonarea prețurilor la energie (electrică și gaze naturale), unele dintre instituțiile statului român continuă să nu respecte legislația, ceea ce afectează extrem de grav activitatea furnizorilor, cu efecte negative pe întreg lanțul energetic, de la producător la consumator!", a fost mesajul AFEER.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
scumpire gaze
plafonare preturi energie gaze
decontare furnizori costuri plafonare preturi energie gaze