Fondul suveran al Norvegiei, creat pentru a administra surplusul de bani rezultat din activitățile petroliere, vrea să renunțe la investițiile în companiile petroliere și de gaze, investiții care l-au transformat în cel mai mare fond din lume, cu o valoare de peste 1.000 miliarde de dolari.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Banca centrală norvegiană, care se ocupă de administrarea fondului, a recomandat, într-o scrisoare trimisă Ministerului de Finanțe, ca Fondul Global de Pensii Guvernamentale, cunoscut și ca Fondul Petrolier, să își vândă acțiunile la companiile din industria petrolieră și de gaze naturale, printre care Royal Dutch Shell, BP și ExxonMobil.
Guvernul norvegian ar fi astfel “mai puțin vulnerabil la o scădere permanentă a prețurilor petrolului și gazelor”, potrivit băncii centrale.
CITEȘTE ȘI Reconfirmare Profit.ro: Deal-ul Rompetrol-Ponta din 2013 cade dacă dosarul DIICOT Rompetrol 2 ajunge în instanțăDacă va fi aprobată de Guvern, mutarea va presupune vânzarea acțiunilor fondului la companiile de petrol și gaze din portofoliu, a căror valoare se ridică în prezent la puțin peste 300 miliarde coroane norvegiene (circa 37 miliarde dolari).
Ministrul Finanțelor din Norvegia a anunțat că va analiza propunerea și va formula un răspuns în prima parte a anului viitor.
Banca Norvegiei a subliniat că recomandarea ca fondul suveran să renunțe la acțiunile din sectorul petrolier nu se bazează pe proiecții legate de o eventuală ieftnire sau scumpire a petrolului.
Fondul Global de Pensii Guvernamentale a fost înființat în 1996 cu scopul de a plasa în investiții pe piețele financiare o parte din surplusul rezultat din exploatarea hidrocarburilor.
Fondul deține acțiuni la circa 9.000 de companii din 77 de țări, reprezentând 1,3% din valoarea acțiunilor companiilor listate pe bursele internaționale.