Guvernul susține existența mai multor operatori bursieri pe piața centralizată de gaze naturale a României, așa cum prevede forma inițială a OUG nr. 64/2016, adoptată de Guvernul Cioloș, în contradicție cu amendamentul introdus de Comisia de Industrii a Camerei Deputaților la actul normativ, potrivit cărora ar urma să existe un singur operator pe această piață, și anume OPCOM, a declarat astăzi ministrul Energiei, Toma Petcu, audiat de Comisia parlamentară de anchetă a Camerei Deputaților și Senatului privind activitatea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
"O competiție între mai multe piețe, pentru tranzacționarea gazelor, este benefică", a spus Petcu, adăugând că Guvernul va trimite un punct de vedere în acest sens la proiectul de lege de aprobare a OUG nr. 64/2016, aflat la de Comisia de Industrii a Camerei Deputaților pentru refacerea raportului.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Ministrul a mai arătat că Guvernul susține varianta inițială a OUG nr. 64/2016 și în ceea ce privește procentul obligatoriu de tranzacționare a gazelor pe bursă, de 30% din producție, restul de 70% urmând să fie tranzacționat prin contracte bilaterale. Comisia de Industrii a Camerei vrea să inverseze procentele, prin impunerea unei cote de tranzacții pe bursă de 70% și a uneia de contracte bilaterale de 30%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
OPCOM va deține monopolul operării piețelor centralizate de gaze naturale, iar producătorii vor fi obligați să tranzacționeze de la 1 ianuarie 2018 marfa pe aceste piețe, cu o prevedere inițială de 70% din producție, procent majorat anual de Guvern, “până la atingerea cotei de 100%”, a decis, la începutul lunii octombrie, Comisia de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților.
Atât principalul operator bursier de pe piața locală de gaze, Bursa Română de Mărfuri, cât și producătorii de gaze și Comisia Europeană se opun acestei monopolizări.