Fondul suveran al Norvegiei, creat pentru a administra surplusul de bani rezultat din activitățile petroliere, va renunța la o parte din investițiile în companiile petroliere și de gaze, investiții care l-au transformat în cel mai mare fond din lume, cu o valoare de peste 1.000 miliarde de dolari.
Guvernul Norvegiei a propus vineri, la recomandarea băncii centrale, scoaterea din portofoliul fondului a activelor deținute la companii cu activități în explorare și producție (E&P), cu argumentul că mutarea va reduce riscurile generate de fluctuația prețurilor petrolului asupra economiei țării.
Companiile energetice, altele decât cele clasificate ca activând în sectorul de explorare și producție, nu vor fi afectate de măsură.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Comisia Europeană atenționează România: Plafonarea prețurilor la gaze este contrară cerințelor juridice ale UE“Obiectivul este să reducem vulnerabilitatea averii noastre comune în fața unui declin permanent al prețului petrolului. Prin urmare, este mai bine să vindem companii care explorează și produc petrol și gaze naturale, decât să vindem un întreg sector energetic diversificat”, a spus ministrul norvegian al Finanțelor, Siv Jensen.
Banca centrală a propus, în 2017, vânzarea acțiunilor fondului la toate companiile de petrol și gaze din portofoliu, evaluate atunci la aproximativ 37 miliarde de dolari.
Potrivit planului Guvernului, care trebuie aprobat în Parlament, acțiunile la companiile energetice integrate, precum Royal Dutch Shell și Exxon Mobil, nu vor fi vândute.
Fondul Global de Pensii Guvernamentale, numele oficial al fondului creat pentru administrarea surplusului de bani rezultat din activitățile petroliere, avea acțiuni la 9.158 de companii în 73 de țări la finele anului trecut, reprezentând 1,4% din valoarea companiilor listate la bursă la nivel global.
În România, fondul deținea acțiuni la bănci și companii evaluate la 102,5 milioane dolari, în urcare cu 15,74 milioane de dolari raportat la finele anului 2017.
Pe de altă parte, fondul norvegian și-a redus la mai puțin de jumătate expunerea pe titlurile de stat românești, ajungând la un portofoliu de 31,49 milioane de dolari, de la 71,98 milioane de dolari în decembrie 2017.