Facturile la electricitate se dublează de astăzi pentru o parte din populație, chiar dacă declarațiile pe propria răspundere au fost eliminate. Vouchere pentru anumiți consumatori

Facturile la electricitate se dublează de astăzi pentru o parte din populație, chiar dacă declarațiile pe propria răspundere au fost eliminate. Vouchere pentru anumiți consumatori
scris 1 ian 2023

Chiar dacă persoanele fizice care au încheiat contracte de furnizare la mai multe locuri de consum, și implicit chiriașii acestora, vor beneficia în continuare de prețuri plafonate, o parte din populație va achita, începând de astăzi, facturi majorate cu 60%, dacă nu duble față de cele din acest an, ca urmare a deciziei Parlamentului de a aplica plafoanele la consumul curent, în detrimentul mediei lunare pe anul precedent. Principalele victime ale acestei decizii sunt consumatorii care se încălzesc exclusiv electric, dar și o parte a consumatorilor care beneficiază de serviciu de încălzire centralizat, care uneori funcționează "din doi în doi".

Potrivit actului normativ votat în Parlament, de la 1 ianuarie 2023, încadrarea în plafoanele de preț se va face prin raportare la consumul din fiecare lună, nu la cel mediu lunar din anul anterior (2021), cum prevedea vechea legislație.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2025, noile prețuri plafonate vor fi de maximum 0,68 lei/kWh pentru clienții casnici al căror "consum lunar" (nu "consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021", cum este cazul facturării până la finalul acestui an) este cuprins între 0-100 kWh și de maximum 0,80 lei/kWh pentru clienții casnici al căror "consum lunar" (nu "consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021", cum este cazul facturării până la finalul acestui an) este cuprins între 100,01 și 255 kWh.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Consumul de energie electrică  cuprins între 255 și 300  kWh/lună se facturează la prețul de maximum 1,3 lei kWh, iar în cazul în care consumul depășește 300 kWh/luna întreg consumul se facturează la prețul de maximum 1,3 lei/kWh.

FOTO Țeapă de Revelion. Cum au rămas peste 50 de tineri și fără bani, și fără petrecere CITEȘTE ȘI FOTO Țeapă de Revelion. Cum au rămas peste 50 de tineri și fără bani, și fără petrecere

Modificarea este importantă mai ales în lunile de iarnă. Mulți dintre consumatorii care se aflau în tranșe de consum inferioare în funcție de consumul lunar mediu pe 2021 se vor trezi în tranșe de consum superioare ca urmare a introducerii noului criteriu, consumul lunar efectiv, care pe timp de iarnă este unul mai ridicat.

Nu este exclus ca, dată fiind starea deplorabilă în care se află sistemele de termoficare, blocuri, dacă nu chiar cartiere sau orașe întregi, să rămână fără încălzire centralizată în această iarnă sau ca aceasta să funcționeze deficitar. Pentru a nu sta în frig, probabil că proprietarii vor apela la calorifere electrice.

Numai introducerea în priză a unui singur calorifer electric de 2 KW timp de 5 ore pe zi într-un apartament va majora consumul lunar la peste 300 KWh, ceea ce va antrena, potrivit legislației votate de coaliția guvernamentală, achitarea unui preț de 1,3 lei/KWh pentru toată energia consumată.

Avantajul încadrării în plafoanele de preț în funcție de consumul mediu lunar al anului precedent, care a fost în vigoare în acest an, este faptul că, și în cazul în care consumul pe o lună de iarnă depășește 300 KWh, media lunară anuală se poate situa lejer sub acesta, mai ales dacă se fac economii în celelalte 3 anotimpuri, în care nu este nevoie de încălzire.

Astfel, majoritatea celor care, potrivit noului act normativ, vor achita de la 1 ianuarie 1,3 lei/KWh, în prezent plătesc 0,8 lei, dacă nu chiar 0,68 lei/KWh, pentru că media lunară a consumului pe întreg anul 2021 s-a situat sub 300 KWh, respectiv sub 100 KWh. Cu alte cuvinte, la un consum similar, de la 1 ianuarie vor achita facturi duble comparativ cu cele din iarna trecută (cazul celor care avut o medie lunară a consumului de până la 100 de KWh în 2021) sau mai mare cu 62,5% (în cazul celor care au consumat în medie între 100 și 300 KWh pe lună în 2021).

DECIZIE Un sistem digital, cu peste o mie de radare, va urmări încălcarea regulilor de circulație, valabilitatea înmatriculărilor și rovignetei. Procesul-verbal - transmis electronic șoferilor CITEȘTE ȘI DECIZIE Un sistem digital, cu peste o mie de radare, va urmări încălcarea regulilor de circulație, valabilitatea înmatriculărilor și rovignetei. Procesul-verbal - transmis electronic șoferilor

Proprietarii locuințelor încălzite electric, fără acces la sisteme centralizate, și nici racordate la rețeaua de gaze, vor plăti 1,3 lei/KWh, fiind imposibil să coboare sub pragul de 300 KWh în lunile de iarnă din perioada 2023-2025, chiar dacă unele dintre acestea aveau un consum mediu lunar pe 2021 de sub 300 KWh, dat fiind nivelul mult mai redus al consumului în celelalte anotimpuri în care nu este nevoie de încălzire.

În schimb, pensionarii, persoanele cu handicap grav cu venituri sub 2.000 de lei cu venituri sub 2.000 de lei, familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei și familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social vor beneficia de ajutoare de la stat pentru plata facturilor la energie în sumă totală de 1.400 lei/beneficiar, din fonduri UE.

Costul măsurii este estimat la 4 miliarde lei, sumă ce va proveni integral din fonduri UE, iar autoritățile prognozează numărul total de beneficiari la circa 3.2 milioane de persoane, iar media cheltuielilor lunare ale acestora cu energia și încălzirea - la 746,42 lei/gospodărie.

Sprijinul va fi acordat sub forma unui voucher tipărit și distribuit de către Compania Națională „Poșta Română” S.A, fără valoare nominală, pentru compensarea prețului la energie, indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
electricitate
facturi
lege
parlament