Consumatorii casnici care nu au optat pentru piața concurențială vor plăti aceleași facturi, în pofida deciziei Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) de majorare a tarifului de distribuție cu 2,5% ca urmare a introducerii noii contribuții de 2% pe cifra de afaceri. Explicația: majorarea tarifului de distribuție va fi compensată de scăderea tarifelor de furnizare aplicate de Furnizorii de Ultimă Instanță (FUI) pentru consumatorii casnici. În plus, furnizorii sunt practic obligați să suporte și costul plății taxei de 2% pe propria cifră de afaceri, nu numai pe cel al distribuitorilor.
În cazul consumatorilor casnici care au optat pentru piața concurențială, însă, facturile se vor majora cu aproximativ 4 lei/MWh, ca urmare a deciziei ANRE de a transfera costul cu plata contribuției de 2% pe cifra de afaceri impuse distribuitorilor, transportatorilor și operatorului de sistem în factura finală. Consumatorii din regim concurențial au negociat cu furnizorii doar prețul de furnizare al energiei, celelalte componente (tariful de distribuție, tariful de sistem și de transport, cărora li se aplică noua contribuție, dar și certificatele verzi, contribuția de cogenerare și acciza) fiind variabile și depinzând exclusiv de ANRE.
Decizia ANRE de a-i obliga pe furnizori să compenseze costul cu plata contribuției de 2% pe cifra de afacere a distribuitorilor reprezintă o nouă lovitură dată pieței concurențiale. Astfel, prețul maxim la care se vor raporta aceștia nu va mai fi cel vechi, de 0,243 lei/kWh, practicat de FUI-ul obligat pentru București, de exemplu, ci noul preț la care este obligat FUI-ul opțional să livreze energie consumatorilor casnici pentru această regiune, de 0,235 lei/KWh.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cu alte cuvinte, pentru a atrage clienți de pe piața reglementată pe piața concurențială, un furnizor va trebui să ofere un preț nu de 235 lei/MWh (cu 8 lei mai mic decât tariful reglementat al FUI-ului obligat), de exemplu, ci de 227 lei/MWh (cu 8 lei mai mic decât tariful reglementat al FUI-ului opțional). În plus, pentru a nu pierde clienții pe care deja îi deține în portofoliu, în cazul reînnoirii contractelor oferta pentru aceștia trebuie să fie sub cea a FUI-lui opțional de 235,05 lei/MWh, altfel aceștia vor părăsi piața concurențială în favoarea celei reglementate. Și asta în condițiile în care prețul de achiziție al energiei electrice pe piețele centralizate va avea foarte probabil un trend ascendent ca urmare a faptului că ANRE obligă producătorii să vândă energia ieftină la cost plus profit de 5% furnizorilor pentru acoperirea consumului consumatorilor casnici de pe piața reglementată.
Astfel, în cazul consumatorilor casnici bucureșteni de pe piața reglementată, diferența de 3,35 lei/MWh dintre noul tarif de distribuție, de 148,53 lei/MWh și vechiul tarif, de 145,18 lei/MWh, va fi compensată de scăderea prețului energiei electrice furnizată de la 243,12 lei/MWh la 239,77 lei/MWh. Dacă se ia în calcul și majorarea tarifelor serviciu sistem și transport cu 2,5% (efect al aceleiași taxe de 2%), pentru ca factura acestora să fie identică, prețul energiei electrice furnizate de Enel Energie Muntenia va scădea la 239 lei/MWh.
Cu alte cuvinte, ANRE a decis să majoreze veniturile companiei de distribuție a Enel din regiune, E-Distribuție Muntenia, cu 4 lei/MWh, și să micșoreze veniturile companiei de furnizare a Enel din regiune, Enel Energie Muntenia, cu aceeași sumă, pentru a nu modifica valoarea facturilor consumatorilor casnici din regim reglementat.
Însă nu numai FUI-ul obligat (compania de furnizare soră a cele de distribuție) este obligat să suporte majorarea tarifului de distribuție, ci și FUI-i opționali, care nu aparțin aceleiași companii. Astfel, Hidroelectrica, furnizor care și-a anunțat intenția de a deveni FUI opțional în regiunea București-Ilfov, va fi obligată de ANRE să vândă populației energie electrică la un preț de 235,05 lei/MWh sau 412,73 lei/MWh (cu tot cu tarifele de distribuție, sistem, transport majorate de ANRE în urma introducerii taxei de 2% pe cifra de afaceri).
Cu alte cuvinte, în calitate de FUI opțional, Hidroelectrica ar trebui să practice un preț de furnizare cu 1,65% mai mic decât cel al Enel Energie Muntenia.
Situația este similară și în cazul celorlalte regiuni, unde furnizorii obligați (Enel Energie, E.On Energie, Electrica Furnizare și CEZ Vânzare), dar și cei opționali, vor fi obligați să-și micșoreze tarifele de furnizare pentru a compensa creșterea cu 2,5% a tarifelor de distribuție percepute de E-Distribuție Banat și Dobrogea (ambele ale ENEL), Delgaz Grid (E.ON), Distribuție Energie Oltenia (CEZ) și SDEE Muntenia Nord, Transilvania Sud și Transilvania Nord (Electrica).
ANRE a aprobat pentru zona CEZ (FUI obligat) un tarif 0,48659 lei/kWh și pentru FUI-ul opțional unul de 0,47829 lei/kWh.
Pentru Moldova (E.On), tariful de FUI obligat este de 0,49023 lei/kWh, iar pentru pentru FUI opționali tariful este de 0,48088 lei/kWh.
Electrica Transilvania Nord a primit un tarif de 0,46491 lei/kWh, iar FUI opționali pentru această zonă au primit un tarif de 0,46085 lei/kWh.
Tariful de FUI obligat pentru Electrica Transilvania Sud este de 0,45896 lei/kWh, iar cel de FUI opțional de 0,45418 lei/kWh
În cazul Electrica Muntenia Nord, ANRE a aprobat un tarif de de FUI obligat de 0,47054 lei/kWh și unul de FUI opțional de 0,46451 lei/kWh.
Enel Banat va practica un tarif ca FUI obligat de 0,45346 lei/kWh, în timp ce un FUI opțional ar trebui să încaseze doar 0,44610 lei/kWh.
În Dobrogea, Enel este obligat să factureze un tarif de 0,46542 lei/kWh, în timp ce FUI opționali unul de 0,45788 lei/kWh.