Majorarea capitalului social al filialei SMART SA, trântită pentru a 2-a oară de acționarii Transelectrica. Subsidiara riscă acum insolvența

Majorarea capitalului social al filialei SMART SA, trântită pentru a 2-a oară de acționarii Transelectrica. Subsidiara riscă acum insolvența
scris 27 feb 2019

Adunarea Generală Extraordinară de la Transelectrica a votat marți împotriva majorării cu 18 milioane lei a filialei SMART SA, la doar o lună după ce acționarii au respins o propunere similară într-un cuantum mai mare, dar și un împrumut bancar. Fără aceste resurse financiare, SMART riscă să fie aruncată în insolvență.

Transelectrica (TEL) nu vine cu susținere financiară pentru filiala SMART SA, unde are o deținere de circa 70% din acțiuni, împreună cu de Ministerul Economiei, care are 30% din capitalul social, și care este specializată în lucrări de mentenanță în beneficiul operatorului sistemului energetic național, fiind principalul contractor al acestuia. Acționarii Transelectrica au votat astăzi "împotrivă" în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor pentru o propunere care includea un aport în numerar de 18 milioane lei în contul unei majorări de capital la SMART.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit documentelor pregătitoare ale AGA, întocmite de Transelectrica, operatorul ia în calcul riscul intrării în insolvență a SMART SA. Filiala se află în continuu pe pierdere din anul 2015 încoace, în septembrie 2018 pierderea totală reportată ridicându-se la 23,55 milioane lei.

BNR a atras de la bănci depozite de 4,3 miliarde de lei, o treime față de nivelul de săptămâna trecută, mișcare menită să reducă presiunea pe curs CITEȘTE ȘI BNR a atras de la bănci depozite de 4,3 miliarde de lei, o treime față de nivelul de săptămâna trecută, mișcare menită să reducă presiunea pe curs

Demersurile au fost reluate la sfârșitul lunii ianuarie după ce, cu câteva zile înainte, acționariatul Transelectrica, unde statul român, prin Minsterul Economiei, are o deținere de 58,69% din acțiuni, a respins o propunere de majorare de capital social la SMART unde aportul de numerar al transportatorului de energie electrică ar fi umrat să fie de 27 milioane lei.

“Profitabilitatea operațională obținută este marginală și nu acoperă cheltuielile cu amortizarea și pe cele financiare. Astfel, filiala reprezintă un risc din perspectiva oricărui finanțator pentru că dincolo de impactul pe fluxurile de trezorerie, pierderile erodează capitalurile proprii ale societății”, se arată în documentele precedentei Adunări Generale a Acționarilor.

SMART SA a elaborat un plan de redresare care prevede rambursarea în totalitate a facilității de credit de la ING în anii 2018 și 2019, printr-o majorare de capital de 27 milioane lei. Din această sumă, 5 milioane lei ar reprezenta cheltuieli pentru investiții. Astfel, SMART SA propune o reversare a pierderilor și trecerea pe profit din 2019, creșterea cifrei de afaceri din mentenanță, finalizarea contractelor de investiții în acest an și contractarea de noi proiecte, precum și dublarea cifrei de afaceri cu alți clienți.

Filiala are în prezent derulare trei proiecte de investiții: Dumbrava, cu termen de punere în funcțiune iunie 2019 și cu stadiu de realizare de 18%, Arefu, cu termen de finalizare noiembrie 2019 și stadiu de realizare de 0,4%, și Râureni, care trebuie finalizat trebuie predat în decembrie 2019 și este realizat în proporție de 2,5%.

În AGEA din ianuarie, acționari au respins, de asemenea, emiterea de companie a unei scrisori de garanție corporativă în favoarea băncii ING Bank N.V. Amsterdam pe o perioda de un an, pentru suma de 27,39 milioane lei, pentru garantarea unui contract de împrumut în care societatea pentru Servicii de Mentenanță a Rețelei Electrice de Transport „Smart” - SA, filiala a companiei, are calitatea de debitor, iar ING Bank N.V. Amsterdam este creditor, sub condiția constituirii în favoarea companiei de garanții imobiliare care să acopere integral valoarea scrisorii de garanție corporativă. Propunerea nu a fost reluată pentru AGEA de astăzi.

Gigantul american Visteon a închiriat 5.000 de metri pătrați în clădirea ISHO Offices din Timișoara pentru viitorul centru de dezvoltare a componentelor auto CITEȘTE ȘI Gigantul american Visteon a închiriat 5.000 de metri pătrați în clădirea ISHO Offices din Timișoara pentru viitorul centru de dezvoltare a componentelor auto

Potrivit Transelectrica, aprobarea majorării de capital trebuie condiționată de refacerea de către SMART SA a planului de redresare, în sensul reducerii veniturilor estimate la nivelul rezultat din trendul istoric, respectiv promovării unor măsuri suplimentare de reducere a cheltuielilor operaționale, astfel încât acestea să fie mai mici decât veniturile modificate.

În situația persistenței riscului de intrare în insolvență, este recomandabil ca orice formă de sprijin financiar să se realizeze după demararea procedurii de insolvență, pentru ca finanțarea să beneficieze de protecția legală suplimentară acordată de legea finanțărilor pe timpul derulării procedurii, cu recuperarea prioritară și privilegiată a fondurilor, în detrimentrul altor creditori ale căror creanțe sunt anterioare deschiderii procedurii”, se arată în documentele AGA.

Transelectrica, operatorul sistemului de transport al energiei electrice, a înregistrat o creștere a profitului net cu aproximativ 50% în primele trei trimestre ale anului 2018, în pofida scăderii veniturilor operaționale cu 24%, cauzată în principal de reducerea cu 5% de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a tarifului mediu pentru serviciul de transport. Principala explicație a profitului înregistrat în primele 9 luni ale anului, comparativ cu perioada similară a anului anterior, este reducerea cu 37% a costurilor operaționale, în special a celor de pe piața de echilibrare (care s-au diminuat cu 54%). Transelectrica și-a triplat în 2018 profitul net, ajungând la 89 milioane de lei, în pofida unor venituri în scădere cu 11%.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
smart sa; insolventa
ing bank
majorare de capital
scrisoare de garantie
credit bancar
imprumut de la banca
mentenanta transelectrica