EXCLUSIV S-a ajuns și aici: furnizorii de energie au început să dea statul în judecată ca să-și recupereze compensațiile restante pentru plafonarea prețurilor la consumatori

EXCLUSIV S-a ajuns și aici: furnizorii de energie au început să dea statul în judecată ca să-și recupereze compensațiile restante pentru plafonarea prețurilor la consumatori
scris 2 dec 2024

Având de recuperat în total de la bugetul de stat, conform propriilor declarații, circa 1 miliard de euro sub formă de compensații datorate și neachitate pentru costurile plafonării prețurilor finale la consumatori, furnizorii de energie electrică și gaze naturale au început să dea statul în judecată pentru a-l obliga să plătească.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important Momentul este cum nu se poate mai prost pentru bugetul de stat, care va rămâne și fără sursa dedicată de finanțare a compensațiilor pentru plafonare.

Urmărește-ne și pe Google News

Problema restanțelor a marcat practic întreaga perioadă de după ce au fost impuse plafoane de preț final pe facturi, din cauza crizei energetice ce a urmat pandemiei COVID-19, agravată dramatic de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, care a făcut să explodeze cotațiile pe piețele angro.

Avertisment - Trufele românești, ”diamantele negre ale pădurii”, pot dispărea. În magazinele de delicatese au ajuns la mii de lei CITEȘTE ȘI Avertisment - Trufele românești, ”diamantele negre ale pădurii”, pot dispărea. În magazinele de delicatese au ajuns la mii de lei

Până acum, însă, deși s-au plâns periodic că își încasează banii de la stat cu dificultate și mari întârzieri, furnizorii nu au apelat la instanțe.

Anul acesta, însă, volumul de restanțe s-a ″umflat″ semnificativ. Asta pentru că, la întârzierile Ministerului Energiei și Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) în ceea ce privește plata cererilor de decontare deja validate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), s-a adăugat și faptul că, potrivit furnizorilor, ″ANRE și-a schimbat viziunea vizavi de modul în care se depun documentațiile pe platformele de decontare, schimbare care a generat foarte multe întârzieri, corecții în ghidul de depunere etc″, iar ″încărcarea de documente este undeva la decembrie-ianuarie, după ianuarie (2024 – n.r.) nu s-a mai încărcat din cauza pe care am menționat-o″.

ULTIMA ORĂ Sfârșit de epocă. Franklin Templeton va părăsi Fondul Proprietatea după aproape 16 ani. Anunț într-un moment în care Bursa e ″înroșită″ de criza politică de după alegeri CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Sfârșit de epocă. Franklin Templeton va părăsi Fondul Proprietatea după aproape 16 ani. Anunț într-un moment în care Bursa e ″înroșită″ de criza politică de după alegeri

Momentul este cum nu se poate mai prost pentru bugetul de stat, care va rămâne și fără sursa dedicată de finanțare a compensațiilor pentru plafonare, celebra contribuție la Fondul de Tranziție Energetică, declarată neconstituțională. Această formă de supraimpozitare a producătorilor de energie va dispărea după redactarea și publicarea în Monitorul Oficial a motivării deciziei din 7 noiembrie a Curții Constituționale, fiind posibil ca ea să genereze și obligații de plată substanțiale pentru stat.

Până atunci, foarte recent, cei doi furnizori de energie deținuți în România de grecii de la PPC, preluați anul trecut de la Enel și printre cei mai mari din piață, cu cotă cumulată de peste 16%, au intentat 13 (treisprezece) acțiuni în instanță pentru a-și recupera din compensațiile cuvenite și neachitate cele mai întârziate, conform datelor Profit.ro.

Meta (Facebook) vrea să construiască un cablu de internet care să acopere întreaga lume CITEȘTE ȘI Meta (Facebook) vrea să construiască un cablu de internet care să acopere întreaga lume

Drept pârâți în procese figurează Ministerul Energiei și Ministerul Finanțelor (în cele mai multe), respectiv ANPIS și Ministerul Finanțelor. Asta pentru că, potrivit legislației plafonării și compensării, Finanțele sunt cele care virează sumele încasate din supraimpozitare către Energie și ANPIS, la cererea acestora din urmă, pentru plata compensațiilor către furnizori. Ministerul Energiei are în sarcină compensațiile aferente consumului de energie și gaze al persoanelor juridice, iar ANPIS – pe cele datorate pentru consumul populației.

Totalul sumelor revendicate de PPC Energie și PPC Energie Muntenia în spețele menționate se ridică la aproape 80 de milioane de lei. Este vorba de cereri de decontare validate deja de ANRE și care vizează compensații datorate de stat pentru consumuri ale clienților înregistrate cu peste un an în urmă. Cei doi furnizori au cerut instanței să oblige Ministerul Energiei, ANPIS și Ministerul Finanțelor să le plătească.

Fondul suveran din Qatar a devenit acționar al echipei de Formula 1 a mărcii Audi CITEȘTE ȘI Fondul suveran din Qatar a devenit acționar al echipei de Formula 1 a mărcii Audi

Companiile PPC Energie și PPC Energie Muntenia și-au îndeplinit și continuă să își îndeplinească obligațiile legale privind plafonarea prețurilor finale de furnizare a energiei electrice și gazelor naturale către clienți, ceea ce a necesitat eforturi semnificative de finanțare, inclusiv prin atragerea de finanțări bancare sau de la acționari, pentru acoperirea costurilor reale de achiziție a energiei.

Conform prevederilor legale, cele două societăți au depus cererile de rambursare către instituțiile autorizate, pentru a recupera sumele datorate și a-și putea continua activitatea de furnizare către clienți. Întrucât sumele a căror rambursare este așteptată sunt asociate lunilor de consum de peste un an în urmă, companiile au efectuat demersurile legale pentru recuperarea acestor sume, acționând în mod prevăzător, pentru a proteja activitatea de furnizare și clienții″, au transmis, pentru Profit.ro, reprezentanții PPC Energie și PPC Energie Muntenia.

VIDEO Un colecționar și-a respectat promisiunea și a mâncat banana din opera de artă pe care a cumpărat-o cu 6 milioane de dolari CITEȘTE ȘI VIDEO Un colecționar și-a respectat promisiunea și a mâncat banana din opera de artă pe care a cumpărat-o cu 6 milioane de dolari

Avocații furnizorilor controlați de greci au ales o metodă interesantă de atac – rămâne de văzut cu ce șanse de reușită. Toate procesele au ca obiect ″ordonanță de plată″, fiind bazate pe OUG nr. 119/2007 privind măsurile pentru combaterea întârzierii executării obligațiilor de plată rezultate din contracte între profesioniști, și pe articolul 1.014 din Codul de procedură civilă, care reglementează obligațiile de plată rezultate din contracte civile. Ambele acte normative se aplică și contractelor între companii și instituții publice, cele din urmă în calitate de autorități contractante.

Asta înseamnă că, cel mai probabil, reprezentanții celor două companii vor încerca să demonstreze în fața judecătorilor că, în cadrul sistemului de plafonare-compensare din energie și gaze, furnizorii activează precum niște ″contractori″ ai statului, pentru care prestează ″servicii de protecție socială″ în beneficiul populației și firmelor, facturându-le consumatorilor prețuri mai mici decât cele de piață. Servicii pentru care sunt plătiți prin compensări de la buget, ce au ca scop acoperirea diferențelor dintre costurile de achiziție de energie și gaze din piețele angro și prețurile finale plafonate.

În procese nu au fost stabilite deocamdată primele termene de judecată. 

FOTO China a terminat după 46 de ani uriașa „centură verde” care înconjoară Deșertul Taklamakan CITEȘTE ȘI FOTO China a terminat după 46 de ani uriașa „centură verde” care înconjoară Deșertul Taklamakan

OUG nr. 27/2022 stipulează că, pentru consumurile din perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2024, compensațiile pentru furnizori trebuie plătite, în proporție de 40% din valorile solicitate, în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii cererilor de decontare la ANRE, iar restul - în termen de 10 zile lucrătoare de la data primirii de la ANRE a valorilor validate aferente compensărilor, după verificare, ″în limita sumelor disponibile în Fondul de Tranziție Energetică și a altor sume legal constituite″.

Pentru consumurile de după 1 aprilie 2024 nu se plătește avans de 40%, compensările trebuind achitate integral în termen de 10 zile lucrătoare de la data primirii de la ANRE a valorilor validate, la fel, ″în limita sumelor disponibile în Fondul de Tranziție Energetică și a altor sume legal constituite″. 

viewscnt
Afla mai multe despre
plafonare prețuri energie gaze
scumpire energie gaze
compensații furnizori energie gaze plafonare prețuri consumatori
supraimpozitare energie gaze
facturi energie gaze