Concernul energetic și industrial croat Energia Naturalis, cu operațiuni extinse în distribuția și furnizarea de gaze naturale, cel mai mare importator de gaze rusești din fosta țară iugoslavă, care și-a înregistrat anul trecut divizia specializată Prvo Plinarsko Drustvo (PPD) ca trader pe piețele centralizate românești de profil, la Bursa Română de Mărfuri (BRM), și-a înființat recent două subsidiare în România, cu capital total de pornire de 100.000 de euro.
Ce se va întâmpla pe piața de energie din România, investițiile pregătite și ultimele date legate de liberalizarea pieței de electricitate vor fi anunțate la Videoconferința Profit Energy.forum, care va fi organizată cu sprijinul Electrica Furnizare, Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Biriș Goran, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG) și Hidroelectrica, urmând să fie transmisă în direct și de PROFIT NEWS TV
Detalii pot fi văzute AICI
Grupul Energia Naturalis este controlat și condus de Pavao Vujnovac (47 de ani), unul dintre cei mai puternici și totodată mai discreți oameni de afaceri din Croația.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Prvo Plinarsko Drustvo (PPD) și-a înființat recent în România subsidiara controlată integral PPD Bucharest SRL, cu obiect de activitate comercializarea combustibililor gazoși prin conducte și capital de 50.000 de euro. Administratorul firmei locale este Antonija Glavas, membru în boardul de management al companiei-mamă croate ca director executiv pentru importuri, trading și furnizare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Concomitent, la aceeași adresă de sediu social a fost înregistrată firma Erdal Bucharest SRL, cu același obiect de activitate și capital similar, de 50.000 de euro. Asociat unic este un vehicul juridic al PPD cu sediul social în Malta, Coast Lines Commodities Limited, iar administrator – Filip D. Bozic, "expert-asociat" la PPD, potrivit CV-ului său public.
"Piața românească de gaze naturale este una dintre piețele de profil din Europa Centrală și de Est cu cea mai rapidă creștere și are potențialul de a deveni una din cele mai importante rute pentru dezvoltarea viitoare a piețelor regionale. Cum PPD, direct sau prin subsidiarele sale, este înregistrată ca membru al burselor de gaze din Austria, Cehia, Ungaria, Olanda, Italia și Bulgaria, înregistrarea la BRM, cu majorarea lichidității acesteia, a fost o decizie logică de business", au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții PPD.
CITEȘTE ȘI Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecteEi au arătat că au relații de cooperare cu puternici parteneri internaționali, plus capacitate de înmagazinare de gaze rezervată în mai multe țări, ceea ce le permite să aprovizioneze în siguranță piețele regionale, având drept clienți atât mari consumatori industriali, cât și furnizori de gaze pentru populație.
"PPD are un portofoliu de achiziții și vânzări extrem de diversificat, precum și activități de trading pe piețele menționate anterior. Avem multiple surse de aprovizionare și nu intenționăm să vindem în România gaze provenite de la Gazprom", au precizat croații pentru Profit.ro.
PPD a terminat anul 2019 cu venituri totale de circa 1,1 miliarde euro și profit net de peste 35 milioane euro, potrivit celor mai recente date publice disponibile.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!Actualul deținător și CEO al PPD, Pavao Vujnovac, s-a angajat la companie în 2006, pe când aceasta nu era decât o mică subsidiară a diviziei maghiare a grupului german E.ON, potrivit presei croate. Ulterior, din consultant de vânzări a ajuns director financiar al companiei aflate atunci pe pierderi, iar în 2010 a preluat-o de la E.ON, care i-a cedat-o pentru a scăpa de plata creditelor contractate pentru a-i susține activitatea. Vujnovac a continuat să colaboreze cu gigantul german.
Sursă foto: PPD
Primele măsuri de liberalizare a pieței croate a gazelor au fost în 2008, în mandatul unui Guvern condus de Uniunea Democrată Croată (HDZ, de centru-dreapta), una dintre condiții fiind finalizarea interconectorului Croația-Ungaria de la Donji Miholjac.
În 2011, în colaborare cu E.ON, PPD a încheiat un contract de livrare de gaze cu compania de furnizare a orașului Zagreb. Ulterior, în 2012, PPD a devenit furnizor al celor mai mari consumatori industriali din Croația, respectiv compania națională de energie electrică HEP și combinatul de îngrășăminte chimice Petrokemija, la care ulterior PPD a și preluat o participație. În prezent, PPD deține și concesiunea rețelelor de distribuție de gaze din orașul Vukovar, precum și din alte 9 municipalități din județul Vukovar-Srijem, cu conducte în lungime totală de aproape 600 de kilometri.
Tot în 2012, PPD a început colaborarea cu Gazprom. În 2017, compania croată a semnat un contract pe 10 ani cu Gazprom Export, valabil până în 2027, care prevede livrări anuale de circa 1 miliard de metri cubi, reprezentând cam 37% din consumul de gaze al Croației. Per total, importurile asigură cam 60% din consumul țării foste iugoslave.
CITEȘTE ȘI Danemarca - prima țară europeană care renunță aproape complet la purtarea măștiiSingurul moment în care patronul companiei a "făcut valuri" în presa croată a fost în iulie 2016, când Pavao Vujnovac a declarat într-un interviu că, în 2013, printr-o firmă din grupul Energia Naturalis, a acordat un credit de 4,2 milioane kuna (circa 900.000 euro) cu dobândă de 7,5% partidului Uniunea Democrată Croată, la solicitarea directă a secretarului general de atunci al partidului, Milijan Brkić.
"Scadența împrumutului a fost pe 30 iunie, iar partidul a fost notificat că banii trebuie restituiți", a spus atunci public Vujnovac, care este și jucător profesionist de poker.
Concernul Energia Naturalis, din care face PPD, mai are operațiuni în tradingul de energie electrică, logistica agricolă, transportul de marfă pe calea ferată, precum și în transportul și manipularea de produse petroliere, deținând un terminal în portul croat Ploce de la Marea Adriatică.