E.ON Romania are începând de luni, 1 octombrie, un nou director general adjunct, în persoana lui Alexandru Maximescu, până la această dată director al diviziei Public and Regulatory Affairs din cadrul OMV Petrom.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Potrivit unor surse din piață, în noua sa poziție, Maximescu va coordona în cadrul E.On activitățile de Public Affairs, comunicare și conformare legislativă.
Maximescu a fost numit director al diviziei Public and Regulatory Affairs al OMV Petrom la începutul anului 2014, anterior desfășurând o activitate de diplomat: Consilier Justice and Home Affairs în cadrul Reprezentanței Permanente a României în cadrul Uniunii Europene.
Decizia lui Maximescu de a părăsi OMV Petrom vine într-un moment extrem de sensibil pentru companie și în special pentru departamentul de Public Affairs. În această săptămână, în Comisia de Industrii a Camerei Deputaților, condusă de social-democratul Iulian Iancu, este discutată controversata lege offshore, trimisă spre reexaminare Parlamentului de președintele Klaus Iohannis.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT UE joacă dur pentru a-și asigura exporturile românești de gaze. Lucrările Transgaz la interconectările cu Ungaria și Bulgaria intră sub tutela directă a Bruxelles-ului, după acuzații de "întârziere strategică" și sub amenințarea unei amenziÎn varianta adoptată de Parlament la finalul sesiunii trecute, fiscalitatea impusă segmentului offshore a fost majorată considerabil, cu cel puțin 50%, susține o analiză Wood Mackenzie. Într-o tentativă de a atenua efectele acesteia, care ar putea pune în pericol adoptarea unei decizii favorabile de investiții de către OMV Petrom și partenerul său Exxon, Senatul a votat o variantă în care se deduc toate investițiile efectuate de companii, mai puțin “impozitul calculat și nedatorat”.
Prin poziția care o ocupa în OMV Petrom, Maximescu ar fi trebuit să fie principalul negociator al companiei cu oficialitățile române.
În plus, pe agenda publică, în special la solicitarea primarului general al capitalei, Gabriela Firea, a reapărut ideea plafonării prețurilor la gaze, după ce Ministerul de Finanțe și-a retras în urmă cu două luni proiectul de ordin plafonare a prețului gazelor la 55 lei/MWh, publicat la fel de intempestiv precum a fost și retras.
OMV Petrom ar avea numai de pierdut în urma plafonării prețurilor, ca și ceilalți producători, în timp ce companiile furnizoare de gaze, precum E.On ar avea de câștigat. Recunoașterea prețului de achiziție al gazelor de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) ar deveni o simplă formalitate, iar costul cu achiziționarea gazelor și implicit valoarea facturilor ar scădea.