Acționarii de la Transelectrica au aprobat mandatele provizorii ale Consiliului de Supraveghere în componența propusă de Ministerul Economiei, însă punctele care clarificau contractele, inclusiv remunerația, nu au primit vot pozitiv. Bugetul rectificat care preconizează o diminuare a profitului a fost aprobat de acționari.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
După ce cu o zi înainte Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de la Transelectrica (TEL) a fost „trântită” prin neprezentarea persoanei mandatate de acționarul majoritar, Ministerul Economiei, cu o participație de 58,69%, astăzi a fost întrunit un cvorum de 70,21% care a permis inclusiv desemnarea Consiliului de Suoraveghere cu mandate provizorii care încep de la 30 septembrie.
Cu 86,31% din voturile eprimate „pentru” și 7,74% „împotrivă”, au primit mandate provizorii de 2 luni Gheorghe Olteanu, Ion Ciuculete, Liviu Ilași, Adrian Mitroi, Alin Mirică, Fănel Mihalcea și Constantin Dumitru. Aprobarea formei contractului de mandat nu a mai fost supusă la vot, la cererea reprezentantei Ministerului Economiei.
De asemenea, aceasta a propus și amânarea votului privind stabilirea remunerației membrilor Consiliului de Supraveghere care ar fi urmat să fie, conform propunerii din convocator o indemnizație fixă în cuantum reprezentând de 2 ori media pe ultimele 12 luni a câștigului salarial mediu brut lunar pentru clasa 35 comunicat de Institutul Național de Statistică. Având în vedere faptul că fuseseră exprimate deja voturile prin corespondență, amânarea nu a fost posibilă, iar în consecință Ministerul Economiei a votat împotrivă. Cu 83,58% din opțiunile exprimate, remunerația a fost respinsă. Au fost amânate deciziile privind profilul Consiliului de Supraveghere și profilul candidaților pentru postul de membru în board.
CITEȘTE ȘI OMV răsuflă ușurat. Trump: Nu intenționăm să sancționăm companiile implicate în Nord Stream 2Rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul în curs a fost votată cu 99,99% din opțiunile exprimate. La exprimarea votului, Ministerul Economiei a menționat că acesta se bazează exclusiv pe informațiile furnizate de companie și că deciziile de modificare în activitate, de accelerare a investițiilor și de îmbunătățire a situațiilor financiare aparțin în exclusivitate conducerii societății.
Conform bugetului rectificat, profitul net al companiei ar urma să se micșoreze. Un investitor cu experiență de peste 20 de ani pe piața de capital românească, declara pentru Profit.ro, că a anticipat încă de la debutul anului din proiecțiile bugetare în scădere și în consecință și-a redus drastic expunerea. „Am vândut și am rămas cu niște resturi, când am văzut că au luat-o pe calea asta...”, a spus acționarul.
Acționarii au aprobat cu 86,34% din voturi propunerea pentru încetarea pe cale amiabilă a contractului de audit cu Deloitte Audit SRL, iar Directoratul a fost mandatat să demarareze procedurile de achiziție în vederea contractării serviciului de audit.
Acțiunile Transelectrica, listate la Bursa de Valori București din anul 2006, se află de la începutul lui 2017 pe un trend descendent bine conturat, titlurile pierzând de la maximul local de acum un an și jumătate și până la minimele din mai-iunie 2018 aproximativ 44%. Din luna iulie, după decizia de majorare a tarifelor de transport de energie, acțiunile Transelectrica s-au aflat pe o tendință de recuperare consistentă, amendată, însă, recent, cu câteva sesiuni de vânzare, așa cum se vede pe graficul atașat.