Un al cincilea potențial investitor, pe lângă cei 4 prezentați deja de Profit.ro, și-a manifestat interesul pentru activul funcțional industrial al Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște, aflat de aproape 8 ani în insolvență, singurul producător de oțel-beton cu ciclu complet din România, relevă un document oficial obținut de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Adunarea creditorilor COS Târgoviște a aprobat recent propunerea de completare a planului de reorganizare a companiei depusă la instanță de cel mai mare creditor, offshore-ul cu acționariat necunoscut Alphard Financial Corp. din Insulele Virgine Britanice, ce deține creanțe totale de aproape 254 milioane lei asupra combinatului, modificare care prevede "începerea de urgență a procedurii de vânzare prin licitație publică a activului funcțional COS Târgoviște prin transfer de active (activitate)". Suma încasată din vânzare va fi folosită pentru plata datoriilor bugetare către ANAF, în cuantum de peste 200 milioane lei.
Acum, pe lista "pețitorilor" COS Târgoviște a apărut și o companie siderurgică din Turcia, Aygunsan Demir Celik. Aceasta, controlată de omul de afaceri Ismail Aygun, a fost înființată în 1992 și deține trei unități de producție siderurgică în orașul Safranbolu din provincia Karabuk, de pe coasta turcă a Mării Negre.
"Vă mulțumim pentru amabilitatea de a fi răspuns solicitării Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului de a forma o echipă interministerială în vederea identificării soluției optime pentru rezolvarea situației COS SA Târgoviște. În urma discuțiilor purtate de echipa interministerială, s-a concluzionat că soluția optimă este valorificarea activului functional în cadrul procedurii de insolvență, context în care vă comunicăm mai jos companiile cu care Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului este în contact și care și-au manifestat interesul pentru COS SA, o parte dintre acestea efectuând și due diligence tehnic: 1. Techcom GmbH; 2. Liberty Steel; 3. Aygunsan Demir Celik; 4. Beltrame Group (care deține în România combinatul siderurgic Donalam Călărași – n.r.)", se menționează într-o adresă a Ministerului Economiei către ANAF, obținută de Profit.ro.
Anterior, combinatul din Târgoviște s-a aflat și în vizorul unei companii financiare poloneze cu puternice legături în China.
COS Târgoviște, aflat de aproape 8 ani în insolvență, este singurul producător de oțel-beton cu ciclu complet din România. Compania s-a aflat în portofoliul grupului rus Mechel și este controlată în prezent de către offshore-ul cipriot Mazur Investments Ltd., cu peste 86% din acțiuni. Administrator special al combinatului este rusul Oleg Shvedakov.
CITEȘTE ȘI Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecteModificarea planului de reorganizare aprobată recent de creditori nu exclude cu totul nici revenirea la varianta inițială de salvare a combinatului, prin darea în plată a activului către stat. Aproape toți salariații COS Târgoviște au fost concediați, ca urmare a opririi producției, fiind păstrați doar cei necesari continuării procedurii de insolvență, ținerii în funcțiune a rețelelor de utilități și conservării echipamentelor.
Activul funcțional industrial "Producere oțel de construcții" al COS Târgoviște a fost evaluat, în documentele prezentate de administratorii judiciar și special ministerului, la 301,83 milioane lei. Din această sumă, dacă s-ar face darea în plată, s-ar scădea obligațiile de mediu, estimate la aproape 28 milioane lei, precum și TVA datorată de 57,3 sau 32,4 milioane lei (în funcție de statutul entității care ar fi desemnată de Ministerul Economiei să preia activul, neimpozabilă sau impozabilă). Astfel, darea în plată s-ar face la suma de 216,55 sau 241,42 milioane lei, foarte apropiată de totalul datoriilor COS Târgoviște la ANAF, de puțin peste 200 milioane lei.
COS Târgoviște a terminat anul trecut cu pierderi de peste 62 milioane lei, față de profitul net de 140,4 milioane lei din 2019, și o cifră de afaceri de numai 44,6 milioane lei, în scădere cu peste 92% comparativ cu anul anterior (590,8 milioane lei). Numărul mediu de salariați a scăzut de la 1.311 la 921.