Comănescu confirmă interesul GSP pentru achiziționarea Mintia

Comănescu confirmă interesul GSP pentru achiziționarea Mintia
scris 4 iun 2021

GSP Power este interesată de achiziționarea tuturor activelor termocentralei Mintia, unde intenționează să construiască o centrală de producție de energie pe gaze similară celor 2 cuprinse în Planul Național De Redresare și Reziliență (PNRR) de la Halânga și Constanța, a confirmat proprietarul companiei, Gabriel Comănescu, o informație prezentată anterior de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

“Vrem să cumpărăm toate activele Mintia. Proiectul va fi unul mai complex, vor fi două grupuri cu o capacitate totală de 800 MW. În prezent, identificăm terenuri în zonă”, a declarat Comănescu.

Urmărește-ne și pe Google News

Administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), controlat integral de stat prin Ministerul Energiei și aflat în insolvență, a elaborat o procedură de atragere a unui investitor pentru Sucursala Electrocentrale Deva a Complexului, din care face parte termocentrala Mintia.

"Prin adresa nr. 14/13.04.2021, societatea GSP Power SRL și-a exprimat intenția de a achiziționa termocentrala de la Mintia și ne-a solicitat informații despre activele componente. Prin adresa nr. 3178/22.04.2021, administratorul judiciar i-a comunicat valorile de evaluare a activelor, precum și disponibilitatea de stabilire a unei întâlniri pentru clarificări suplimentare", se arată într-un document al administratorului analizat de Profit.ro.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități

Activele Sucursalei Electrocentrale Deva a CEH au fost evaluate oficial la o valoare de piață de 100,88 milioane euro și una de lichidare de peste 61 milioane euro.

În cazul în care va reuși să achiziționeze activele Mintia, GSP Power va implementa un proiect similar celor două, de la Halânga și Constanța, incuse în PNNR (Green City): o centrală pe gaze, un parc fotovoltaic, o instalație de producție a hidrogenului verde și o instalație de captare a CO2 care apoi este introdusă în sere hidroponice.

“Dată fiind complexitatea și mărimea proiectului, finalizarea Mintia va fi realizată după 2026 (termenul limită al proiectelor finanțate prin PNRR - n.r), probabil în 2027”, a explicat șeful grupului GSP motivul pentru care proiectul nu a fost inclus la rândul său în PNRR.

Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte CITEȘTE ȘI Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecte

Proiectul pilot, cel de la Halânga, este unul mai vechi, fiind regândit pentru a respecta cerințele și politicile Comisiei Europene. La începutul lunii septembrie a anului trecut, Romgaz și GSP Power au semnat memorandumul pentru construirea, potrivit datelor prezentate la acea vreme, a unei centrale noi pe gaze de 150 MW, alături de un parc fotovoltaic de 50 MW, la Halânga.

Proiectul cuprins în PNRR vizează construcția unei centrale pe gaze cu o capacitatea de capacitate de 159 MW, a unui parc fotovoltaic de 100 MW, a unei instalații de producție a hidrogenului verde și a uneia de captare a CO2.

Valoarea proiectului este de 320 de milioane de euro, din care nu toți banii pot fi luați prin granturi de la UE prin PNRR, susține Comănescu. “Pentru stocarea de CO2 și producție de hidrogen finanțarea poate fi într-adevăr de 100%, dar pentru turbinele pe gaz este de până la 70%. Important este să iau grant pentru hidrolizoare și pentru partea de captare de CO2”, a afirmat șeful GSP, care susține că finanțatorii instituționali, BEI și BERD, și-au manifestat deja interesul pentru creditarea proiectului.

Ca și în cazul celuilalt proiect, de la Constanța (centrală pe gaze cu o capacitatea de capacitate de 159 MW, parc fotovoltaic de 20 MW, instalație de producție a hidrogenului verde, instalație de captare a CO2 - în valoare de 265 de milioane de euro), și cele de la Mintia și Halânga vor fi derulate printr-un SPV format din GSP Power și Romgaz. 

Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii

Centralele vor folosi turbine Siemens, companie ce folosește “o tehnologie matură, dovedită” care poate funcționa cu un amestec de 70% gaz – 30% hidrogen. Omul de afaceri afirmă că Siemens va folosi pentru echipamentele puse și componente fabricate în România, iar în proiecte ar urma să fie implicate și Institutul ICSI din Râmnicu Vâlcea și Universitatea de Științe Agricole (USAMV).

Romgaz va livra gazul și va comercializa energia electrică produsă, în timp ce GSP Power va fi plătită pentru operare.

Hidrogenul va fi obținut în electrolizoare care vor fi alimentate cu energie regenerabilă generată de panourile fotovoltaice. Chiar și în condițiile utilizării a 30% hidrogen, însă, proiectul nu poate ajunge la emisii de 250 grame/KWh, cum solicită taxonomia UE, ci doar la 298 grame/KWh.

Drept urmare, Comănescu susține că specialiștii GSP Power au identificat o soluție de a a capta dioxidul de carbon emis ca urmare a producției de energie și nu de a-l depozita, ci de a-l folosi direct în sere hidroponice care vor fi construite în zona centralelor. Astfel, afirmă omul de afaceri, emisiile vor coborî sub nivelul de 250 grame/KWh, solicitat de UE.

Legumele și fructele produse în sere vor fi exportate, acesta fiind și motivul pentru care, explică șeful GSP Power, s-a optat pentru cele 3 localități. Acestea au avantajul că sunt situate la o distanță mai mică de 100 de kilometri de aeroporturi mai puțin aglomerate: Craiova (în cazul Halânga), Constanța și Sibiu sau Caransebeș (în cazul Mintia). Potrivit unor experți olandezi, cu care GSP Power afirmă că s-a consultat, produsele serelor trebuie transportate rapid în zone comerciale aflate la o distanță de zbor de maxim 5-6 ore, fiind vorba de produse perisabile. De altfel, susține Comănescu, și fondurile de investiții olandeze sunt interesate de finanțarea acestor proiecte, în principal ca urmare a componentei lor agricole.

viewscnt
Afla mai multe despre
comanescu
ce hunedoara
mintia
pnrr
costanța
halânga