În pofida schimbării strategice spre sectorul petrochimic, confirmată prin numirea ca CEO a fostului director Borealis, Alfred Stern, grupul austriac OMV va continua să deruleze unele proiecte de petrol și gaze, printre care și Neptun Deep, din Marea Neagră.
Declarația a fost făcută, pentru Reuters, de șeful Consiliului de Supraveghere al OMV, Mark Garrett.
Marți seară, OMV, principalul acționar al celei mai importante companii de petrol și gaze din România, OMV Petrom, a anunțat că va avea, începând cu 1 septembrie, un nou director executiv. Alfred Stern, fostul CEO al Borealis AG, companie în care recent OMV și-a majorat la 75% participația, îl va înlocui pe actualul CEO, Rainer Seele. Acesta va demisiona din poziția de CEO al OMV pe 31 august, decizie convenită marți cu membrii Consiliului de Supraveghere.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Seele provenea din sectorul de petrol și gaze și era un susținător al proiectului Neptun Deep, pentru realizarea căruia era dispus să renunțe la un proiect de 1 miliard de dolari cu Gazprom (achiziționarea unei participații de 24,9% din proiectul Gazprom destinat dezvoltării blocurilor 4 și 5 ale formațiunii Achimov, parte a zăcământului de gaze Uregoy din Siberia).
Confruntată cu presiunea grupurilor ecologise austriece, dar și a noilor politici ecologiste europene, conducerea OMV a optat pentru o reorientare către petrochimie, spre deosebire de majoritatea companiilor de petrol și gaze, care au optat pentru producerea de energie regenerabilă.
Mișcarea era logică pentru OMV, odată ce și-a majorat la 75% participația în Borealis AG. De altfel, numirea noului CEO pare să fi primit binecuvântarea bursei vieneze, acțiunile grupului austriac apreciindu-se cu 7,5% în ultimele 3 zile.
Pe bursa de la București, după o primă zi relativ calmă care a urmat anunțarea noului CEO, joi acțiunile OMV Petrom s-au depreciat cu 1,21%, încheind ziua la 0,4080 lei/acțiune.
Potrivit presei austriece, printre contracandidații lui Stern (considerat încă înainte de numire mare favorit) s-a aflat și CEO-ul OMV Petrom, Christana Verchere (văzută ca o variantă de compromis), alături de Johann Pleininger, membru CA responsabil de segmentul uptream și actualul șef al Borealis, Thomas Gangl.
CITEȘTE ȘI Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecteBorealis a înregistrat rezultate puternice în primul trimestru al acestui an, ceea ce sugerează că posibilele câștiguri din urma integrării busienss-ului petrochimic ar putea ajunge la 800 de milioane de euro până în 2025, peste valoarea estimată inițial de OMV, de 700 de milioane de euro, a afirmat Garrett.
OMV a plătit 4,7 miliarde dolari pe 39% din participația de 64% pe care o deținea în Boreais AG celălalt acționar, Mubadala, fondul suveran de investiții din Abu Dhabi, ajungând astfel la o participație de 75% în proiect.
"Cred că am reușit afacerea potrivită la momentul potrivit", a spus președintele Consiliului de Supraveghere al OMV, adăugând că nu este de acord cu criticii care spun că OMV a plătit prea mult pe această tranzacție.
Garrett a adăugat că OMV trebuie să utilizeze schimbarea paradigmei energetice din UE ca o oportunitate mai degrabă decât ca un obstacol, iar numirea timpurie a fostului șef al Borealis Alfred Stern în funcția de director executiv face parte din această strategie.