EXCLUSIV Guvernul trimite un secretar de stat PNL dintr-un minister USR în Consiliul de Administrație al unuia dintre giganții furnizării de gaze pentru populație

EXCLUSIV Guvernul trimite un secretar de stat PNL dintr-un minister USR în Consiliul de Administrație al unuia dintre giganții furnizării de gaze pentru populație
scris 4 iun 2021

Executivul a avizat numirea unui nou reprezentant al statului român în Consiliul de Administrație al furnizorului și distribuitorului de gaze naturale Engie România, parte a grupului francez omonim, unul dintre cei doi giganți care domină industria locală de profil, au declarat, pentru Profit.ro, surse guvernamentale.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Acționarii principali ai Engie România sunt vehiculul investițional înregistrat în Olanda Romania Gas Holding BV, controlat de grupul francez Engie, cu aproape 51% din titluri, statul român prin Ministerul Energiei, cu circa 37% din capital, și Fondul Proprietatea (FP), cu aproximativ 12% din acțiuni.

Urmărește-ne și pe Google News
Unicornul brazilian din e-comerț VTEX, cu operațiuni și în România, preia Suiteshare și intră pe nișa vânzărilor prin WhatsApp CITEȘTE ȘI Unicornul brazilian din e-comerț VTEX, cu operațiuni și în România, preia Suiteshare și intră pe nișa vânzărilor prin WhatsApp
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Conducerea Engie a convocat AGA societății pe data de 5 iulie, la solicitarea Ministerului Energiei, pentru a vota aprobarea revocării din funcția de administrator a lui Ștefănel Dan Marin, ca urmare a încetării mandatului său pe 31 mai. Acesta fusese numit în Consiliul de Administrație al Engie în urmă cu un an, la propunerea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri condus atunci de liberalul Virgil Popescu, divizat ulterior în Ministerul Energiei și, respectiv, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, cel din urmă condus acum de Claudiu Năsui de la USR.

Ștefănel Dan Marin este vicepreședinte al PMP și consilier local la Sectorul 4 al Bucureștiului, însă vârful carierei sale politice a fost reprezentat de poziția de primar interimar al Capitalei, pe care a ocupat-o timp de circa 2 luni în 2015, pe când era membru UNPR. El a fost ales consilier municipal în 2012, pe listele Partidului Poporului - Dan Diaconescu (PP-DD), absorbit ulterior de UNPR. Marin a absolvit Facultatea de Științe Politice și Administrative din cadrul Universității București în 1999, fiind licențiat în Științe Administrative, iar profesia sa de bază este cea de analist politic.

DECIZIE Nunțile și botezurile vor fi permise până la ora 2 noaptea CITEȘTE ȘI DECIZIE Nunțile și botezurile vor fi permise până la ora 2 noaptea

Anterior, în aprilie, un alt reprezentant al statului numit în urmă cu un an în CA-ul Engie, Alexandru Marcoci, a renunțat la mandat. El a fost membru al Consiliului Județean Mehedinți și este vicepreședinte al organizației PNL din județ, totodată vicepreședinte la nivel național al tineretului național-liberal.

Acum, conform informațiilor Profit.ro, Guvernul a aprobat propunerea Ministerului Energiei ca unul dintre noii săi reprezentanți în Consiliul de Administrație al Engie să fie secretarul de stat din Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului Daniela Nicolescu. Ea ocupă această poziție în Guvern din decembrie 2019, când a fost numită secretar de stat prin decizie a premierului de atunci, Ludovic Orban, în ministerul condus la acea vreme de Virgil Popescu de la PNL. Daniela Nicolescu este totodată prim-vicepreședinte al Biroului Permanent al PNL și secretar general al Organizației Femeilor Liberale.

Daniela Nicolescu. Sursă foto: Facebook

Daniela Nicolescu. Sursă foto: Facebook

Videoconferința Profit.ro - Piața imobiliară în criză. Maria Andrei, SVN Romania: Preconizăm creșteri medii de preț la apartamente de până la 8-10% în 2021 și o continuare a ritmului de livrări și vânzări CITEȘTE ȘI Videoconferința Profit.ro - Piața imobiliară în criză. Maria Andrei, SVN Romania: Preconizăm creșteri medii de preț la apartamente de până la 8-10% în 2021 și o continuare a ritmului de livrări și vânzări

Absolventă de ASE și licențiată în marketing, Daniela Nicolescu a fost anterior consilier parlamentar, consilier local la Primăria Sectorului 6 și administrator, director economic și contabil la mai multe firme private, dintre care două controlate și conduse de soțul și fiul său. Acesta din urmă, Radu Nicolescu, a fost consilier de stat la Cancelaria fostului premier Ludovic Orban, fiind eliberat din funcție în ianuarie 2021 de către noul prim-ministru, Florin Cîțu.

Daniela Nicolescu și-a început cariera profesională în 1978, ca economist stagiar la I.C.L. Alimentara 7 București.

FOTO Protest în fața Ministerului Mediului cu piscină, PET-uri și \ CITEȘTE ȘI FOTO Protest în fața Ministerului Mediului cu piscină, PET-uri și "scafandri"

Al treilea reprezentant al statului în CA, Lucian Jugrin, ex-consilier al fostului ministru al Mediului Costel Alexe și fost consilier local PNL la Iași, își păstrează poziția de administrator la Engie în care a fost numit în urmă cu un an, primind în ultima parte a lunii trecute un mandat de 4 ani de la AGA companiei, valabil până la finalul lunii mai 2025. Același lucru a fost decis și în legătură cu ceilalți membri ai Consiliului de Administrație: CEO-ul Engie România Eric Stab, Marc Pannier și Etienne Jacolin (toți 3 din partea acționarului majoritar), respectiv Christine Kuhn Climeau din partea Fondului Proprietatea.

DNA: 11 polițiști din Botoșani reținuți. Ce mită trebuia să dea un șofer ca să scape de amendă CITEȘTE ȘI DNA: 11 polițiști din Botoșani reținuți. Ce mită trebuia să dea un șofer ca să scape de amendă

Engie România a terminat anul trecut cu un profit net de 492,8 milioane lei, în creștere cu 28% față de 2019 (385,2 milioane lei). De asemenea, rezultatul net a fost dublu comparativ cu cel bugetat de Engie România pentru 2020, în sumă estimată de 241,8 milioane lei. Pe de altă parte, cifra de afaceri a companiei s-a redus cu 7% în 2020, la 6,228 miliarde lei, față de 6,689 miliarde lei în 2019 și un buget pe anul trecut de 7,611 miliarde lei.

Bugetul pe 2021 al Engie România prevede un profit net de 315,9 milioane lei, în scădere cu 36% comparativ cu anul trecut, la o cifră de afaceri de 6,116 miliarde lei, cu 1,8% mai mică față de 2020.

Cele mai recente date disponibile ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), cele din ianuarie 2021, analizate de Profit.ro, arată că, în prima jumătate de an de la momentul liberalizării pieței gazelor (1 iulie 2020), Engie a pierdut o cotă de piață de 11% pe piața clienților casnici, care a scăzut de la 57% la 46%, în timp ce principalii concurenți de la E.ON au câștigat o cotă de piață de 7%, în creștere de la 34% la 41%.

Exporturile de biciclete ale UE au crescut puternic anul trecut, în timp ce importurile au scăzut CITEȘTE ȘI Exporturile de biciclete ale UE au crescut puternic anul trecut, în timp ce importurile au scăzut

Grupul francez Engie, fostul GDF Suez, este prezent în România în trei sectoare de activitate: gaze naturale, energie electrică și servicii energetice.

Engie România este principala filială locală a grupului și deține companiile Distrigaz Sud Rețele, Engie Servicii, Engie Building Solutions, Alizeu Eolian, Brăila Winds și Ever Solar. Compania activează în distribuție și furnizare de gaze naturale, furnizare de energie electrică, servicii tehnice pentru instalațiile de gaze naturale și centrale termice și producție de energie electrică. Engie România și filialele sale deservesc un portofoliu de 1,9 milioane de clienți, operează o rețea de distribuție de circa 20.000 km, dețin două parcuri eoliene cu o capacitate totală de 110 MW și unul fotovoltaic de aproape 10 MW și au 4.000 de angajați.

viewscnt
Afla mai multe despre
consilii de administratie companii de stat
reprezentanti ai statului ca companii energetice
engie romania
ministerul energiei
ministerul economiei
numiri politice companii
liberalizare piata gaze