Estimare: Proiectul Cernavodă 3-4 ar fi rentabil la un preț al energiei de 82 euro/MWh, mai mult decât dublul celui actual din piață

Estimare: Proiectul Cernavodă 3-4 ar fi rentabil la un preț al energiei de 82 euro/MWh, mai mult decât dublul celui actual din piață
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 25 oct 2016

Ministerul Energiei a calculat că proiectul construirii reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă, dezvoltat de Nuclearelectrica în parteneriat cu China General Nuclear Power, ar fi rentabil la un preț al energiei de 82 euro/MWh, în condițiile în care, în prezent, pe piața românească, energia electrică se tranzacționează engros la cotații de sub 40 euro/MWh.

Consilierul ministrului Energiei, Radu Dudău, a declarat marți, la conferința "Industria energetică, de la Strategia națională la investițiile companiilor" organizată de News.ro, că, potivit calculelor ministerului, investiția în proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și-ar recupera costurile, pe durata de viață a reactoarelor, la un preț-țintă de 82 euro/MWh.

Urmărește-ne și pe Google News

Este vorba despre prețul minim de vânzare al energiei electrice care ar urma să îi fie garantat investitorului prin așa-numitul mecanism al contractului pentru diferență.

Grecia și România aveau în 2015 cea mai scăzută pondere de IT-iști în totalul forței de muncă CITEȘTE ȘI Grecia și România aveau în 2015 cea mai scăzută pondere de IT-iști în totalul forței de muncă

Contractul pentru diferență este un ajutor de stat care asigură sprijin sub forma unei venit în etapa de exploatare a unui proiect de investiții, precum cel al unei centrale energetice. Prin acest tip de ajutor, investitorului îi este garantat un preț de vânzare a energiei după începerea producției, intitulat "preț de exercitare" (strike price).

În cazul în care prețul de vânzare real de pe piață, calculat ca preț de referință într-un interval dat, este mai mic decât cel de exercitare, investitorul are dreptul să fie compensat prin plata diferenței. Există și varianta ca prețul de referință să fie mai mare decât cel de exercitare, iar investitorul să returneze diferența, dar această situație pare improbabilă în contextul pieței actuale. Așadar, contractul pentru diferență îi asigură investitorului venituri sigure și stabile.

Potrivit lui Dudău, ministerul a calculat acest strike price la nivelul de 82 euro/MWh. Datele bursei românești de energie OPCOM arată că, luna trecută, prețul mediu ponderat de tranzacționare a energiei pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) a fost de circa 36 euro/MWh. 

AmCham, îngrijorată de măsurile populiste din campanie pentru că ar putea duce, ulterior, la creșteri de taxe CITEȘTE ȘI AmCham, îngrijorată de măsurile populiste din campanie pentru că ar putea duce, ulterior, la creșteri de taxe

Prezentă la eveniment, directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, a declarat că depinde cu ce comparăm acest preț-țintă, dând ca exemplu proiectul centralei nucleare Hinkley Point C, în care este implicată de asemenea compania chineză China General Nuclear Power, și unde prețul garantat pentru asigurarea rentabilității proiectului a fost stabilit la 92,50 lire sterline/MWh, ceea ce, la actualul curs euro/liră, ar însemna circa 103 euro/MWh.

"Viabilitatea comercială a proiectului unităților 3 și 4 de la Cernavodă depinde de strike price. Prețul de referință  negociat în contractul pentru diferență, raportat la proiecțiile de preț al pieței, va avea impact asupra prețului energiei la consumatorul final", se arată în prezentarea susținută de consilierul Radu Dudău în cadrul conferinței. Atât Dudău, cât și Lulache, au arătat că prețul de 82 euro/MWh rezultat din calcule nu reprezintă varianta finală a prețului garantat pentru investitorul chinez și că se poartă negocieri cu China General Nuclear Power pentru ca acesta să fie cât mai avantajos pentru consumatori.

Guvernul a transmis la începutul acestui an, prin intermediul Consiliului Concurenței, răspunsuri la un chestionar trimis de autoritatea europeană din domeniul concurenței și ajutorului de stat, DG Competition, cu privire la proiectul construirii reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă.

Furnizarea de cash către clienți nu va mai fi o obligație pentru magazine, ci doar o posibilitate. Sistemul a fost avizat de Parlament CITEȘTE ȘI Furnizarea de cash către clienți nu va mai fi o obligație pentru magazine, ci doar o posibilitate. Sistemul a fost avizat de Parlament

"Au fost transmise, către Consiliul Concurenței, răspunsurile la un chestionar remis de DG Competition, în urma semnării memorandumului de înțelegere (între Nuclearelectrica și China General Nuclear Power Corporation privind construirea rectoarelor 3 și 4 de la Cernavodă – n.r.); a fost informată în principiu DG Competition cu privire la acest demers și este în curs de pregătire o întâlnire cu reprezentanții Comisiei Europene cu privire la acest proiect", se arăta într-un document guvernamental elaborat la finalul lunii februarie 2016.

În document se mai menționa că statul are în vedere dezvoltarea unui mecanism de suport pentru investiția necesară dezvoltării proiectului reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, prin intermediul așa-numitului "contract pentru diferență", și că va comanda un studiu pentru dezvoltarea acestui mecanism de suport și pentru elaborarea legislației necesare implementării acestuia.

Acționarii Nuclearelectrica, companie controlată de Ministerul Energiei, au aprobat, recent, prelungirea până pe 20 decembrie a negocierilor cu China General Nuclear Power pentru definitivarea documentelor investiției în proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și pentru înființarea companiei mixte care va dezvolta acest proiect.

În noiembrie 2015, Nuclearelectrica și China General Nuclear Power Corporation au semnat un nemorandum de înțelegere pentru dezvoltarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, proiect estimat la 6,5 miliarde euro. Proiectul reactoarelor 3 și 4 presupune construcția a două noi reactoare de tip CANDU 6 pe platforma centralei nucleare de la Cernavodă, fiecare cu o putere instalată de 700 MWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclearelectrica
china general nuclear power
centrala nucleara cernavoda
cernavoda reactoarele 3 si 4
reactoarele 3 si 4
ministerul energiei
daniela lulache
radu dudau
contract pentru diferenta