Compania Engie România, parte a conglomeratului francez omonim, cel mai mare furnizor și distribuitor de gaze naturale din țară, dar aflată totodată în plină expansiune pe segmentele de furnizare și producție de energie electrică, este interesată să se extindă pe plan local și în distribuția de electricitate, dacă apar oportunități în acest sens și cadrul de reglementare permite investiția, potrivit CEO-ului Nicolas Richard.
″La nivel global, răspunsul este da, pentru că, la nivel de grup, noi credem în alianța dintre molecula de gaz și electron, astfel că este firesc să vedem dacă putem investi și în România în rețele de electricitate și de a identifica oportunități. Iar dacă cadrul de reglementare permite investiția, sigur că vom explora. (...) Credem în zona de energie electrică. Pe partea de producție, de furnizare și, de ce nu, pe partea de distribuție, dacă apar oportunități″, a răspuns Richard, întrebat de presă dacă Engie este interesată să facă și distribuție de energie în România.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El a făcut declarația cu ocazia inaugurării de către Engie a celei mai mari centrale hibride, eolian-fotovoltaice, din România, de 56,8 MW, în comuna Gemenele din județul Brăila.
În context, este de menționat că gigantul financiar australian Macquarie, care în urmă cu 4 ani a preluat cele mai importante active și operațiuni energetice din România ale cehilor de la CEZ, a vândut în ultimele luni activitatea locală de furnizare de curent electric (către Premier Energy), precum și producția de electricitate (către grecii de la PPC), păstrând în portofoliu doar operatorul rețelei de distribuție a energiei din zona Olteniei.
″Grupul Engie a redus numărul de țări în care este prezent la 30. România este una dintre cele 30, astfel că ambițiile pentru țara voastră sunt unele ridicate. Pentru a fi foarte clar: România este o țară foarte importantă pentru Engie″, a spus, cu aceeași ocazie, directorul executiv pentru Regenerabile pe Europa al grupului francez, Alexandre Cosquer.
În prezent, Engie deține în România capacități de producție de energie solară de peste 33 MW, în Arad, Brăila, Buzău, Harghita și Teleorman, plus trei parcuri eoliene cu putere însumată de 178 MW, în Brăila, Galați și Constanța. Cea mai recentă achiziție a constat în centrala eoliană Chirnogeni, de 80 MW, amplasată în Constanța. În plus, Engie a luat anul trecut decizia finală de investiție și a demarat construirea unei centrale solare în comuna Ariceștii Rahtivani, din județul Prahova, cu o capacitate totală de 37,2 MW.
″În legătură cu ambițiile pe care grupul le are pentru România, acestea sunt de 1.000 MW instalați în energie regenerabilă până în 2030. Până la finalul acestui an, ar trebui să atingem borna de 250 MW instalați, iar în următorii 6 ani, până în 2030, să atingem 1 GW instalat. Acest lucru se înscrie în ambițiile grupului Engie de a instala 5-6 GW în energie regenerabilă pe an la nível global″, a menționat directorul general adjunct al Engie România, Cristian Buzan.
CITEȘTE ȘI GRAFIC Oferta de răscumpărare de la Fondul Proprietatea și șocul piețelor externe dinamizează bursaPrin subsidiarele sale locale, Engie este cel mai mare furnizor și distribuitor de gaze naturale din România, compania fiind activă și în sectoarele producției, furnizării și tradingului de electricitate, înmagazinării de gaze și serviciilor energetice. Compania Engie România SA a terminat anul trecut cu profit net de aproape 625 milioane lei, în scădere cu 2% față de 2022, la venituri totale de 11,13 miliarde lei, cu peste 28% mai mici decât în anul anterior.
Cei mai importanți acționari ai companiei sunt vehiculul juridic Engie Group Participations din grupul-mamă, cu aproape 63% din titluri, și statul român prin Ministerul Energiei, cu circa 37% din capital. Dețineri simbolice au și consiliile locale din localitățile constănțene Mihail Kogălniceanu, Cogealac, Medgidia și Ovidiu.