Ce trebuie să știe beneficiarii programului Casa Verde 2024? Ghidul noului prosumator a fost publicat

Ce trebuie să știe beneficiarii programului Casa Verde 2024? Ghidul noului prosumator a fost publicat
scris 5 sep 2024

Asociația Prosumatorilor din România (APCE) lansează „Ghidul noului prosumator” pentru a sprijini beneficiarii programului Casa Verde 2024.

Cu o finanțare majorată la 30.000 de lei per prosumator eligibil și o componentă de stocare, acest ghid este esențial pentru a înțelege cum să beneficiati în acest program complex și să obțineți cele mai bune soluții pentru un sistem fotovoltaic de calitate, arată Știri pe surse.

Urmărește-ne și pe Google News
Romgaz anunță când poate porni, în probe, centrala de la Iernut. În perioada de testare, energia va fi comercializată exclusiv pe piața spot CITEȘTE ȘI Romgaz anunță când poate porni, în probe, centrala de la Iernut. În perioada de testare, energia va fi comercializată exclusiv pe piața spot

1. Statul Român: Cerințe insuficiente pentru programul Casa Verde

Trăim un oarecare paradox în sensul că in timp ce statul român este expert în solicitarea taxelor și impozitelor, atunci când vine vorba de oferirea de fonduri, lipsește viziunea și claritatea. Deși Programul Casa Verde 2024 are un buget de 2 miliarde de lei, acesta nu vine cu un caiet de sarcini minimal pentru instalarea unor sisteme fotovoltaice hibride de calitate.

2. Prețurile materialelor în zona fotovoltaică au scăzut an de an

De la începerea programului Casa Verde, prețul oferit de stat a fost de 20.000 lei, aproximativ 4000 euro.

Din 2019 încoace, prețurile la panouri și invertoare au tot scăzut, coroborat cu penetrarea pieței din România a unor mărci noi din China, unele cu nume pe care nu le poți pronunța sau ține minte, pe principiul cererii și ofertei. Spre exemplu, toate prețurile la panourile fotovoltaice au scăzut și cu 220%, iar acumulatorii cei mai performanți de pe piață, LIFEPO4, numai în ultimul an au avut prețuri diminuate cu 51%.

Acest buget, astazi permite achizitia unui sistem fotovoltaic hibrid de foarte buna calitate.

UE înăsprește ordinea de finanțare a unor proiecte pentru hidrogen verde CITEȘTE ȘI UE înăsprește ordinea de finanțare a unor proiecte pentru hidrogen verde

3. Prosumatorii trebuie neapărat să știe ce anume trebuie să ceară de la firmele instalatoare.

Componenta de stocare introduce o complexitate suplimentară în sistemele fotovoltaice hibride, de aceea beneficiarii programului trebuie să fie bine informați despre calitatea echipamentelor și serviciilor oferite de instalatori. Invertoarele și acumulatorii nu mai pot fi instalate în aer liber, iar execuția montajului trebuie să respecte standarde ridicate de siguranță și calitate.

4. Tipuri de invertoare hibride

Există mai multe tipuri de invertoare hibride, dar nu toate sunt recomandabile:

  • Invertoare care au întârzieri de până la un minut în lipsa tensiunii de la rețea.
  • Invertoare care nu permit încărcarea acumulatorilor în absența rețelei, chiar și în timpul zilei.
  • Invertoare care limitează folosirea acumulatorilor la doar 20% pe zi.
  • Invertoare hibride premium, , la care nu există întreruperi, în lipsa rețelei, încarcă acumulatorii din panouri când avem soare și nu este limitată descărcarea bateriei (funcție off-grid real și UPS clasic).


5. Acumulatorii recomandați

Singura opțiune viabilă pentru acumulatori sunt cei de tip LIFePO4 (Litiu, Fier, Fosfat), care comunică direct cu invertorul. Alte tipuri, precum cei cu plumb, acid sau gel, sunt tehnologii depășite și periculoase, care nu ar trebui acceptate în cadrul acestui buget.

6. Concluzie: Alegeți calitatea maximă pentru bugetul de 6600 euro

Asociația Prosumatorilor APCE a solicitat oferte din piață și a constatat că bugetul alocat este suficient pentru un sistem monofazat de 4 kW, cu un invertor hibrid premium și acumulatori de top. Prosumatorii sunt sfătuiți să ceară o ofertă premium și să nu accepte compromisuri în ceea ce privește calitatea.

viewscnt
Afla mai multe despre
casa verde 2024
prosumator