Electrica SA a deschis două acțiuni în contencios administrativ împotriva Autorității de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), prin care solicită anularea Ordinului Presedintelui ANRE nr. 168/2018 privind stabilirea ratei reglementate a rentabilității de 5,66% aplicată la aprobarea tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice începând cu data de 1 ianuarie 2019 și anularea parțiala a Ordinului Președintelui ANRE nr. 169/2018 privind aprobarea Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice.
Perspectivele pe piața de energie vor fi anunțate la Profit Energy.forum, conferință organizată cu sprijinul Exxon Mobil, care va fi deschisă de ministrul Energiei, Anton Anton, și va reuni principalii jucători în domeniu.
Documentul este semnat de actualul director general, Cătălin Stancu, aflat în ultima sa săptămână de mandat, după ce a convenit cu Consiliul de Administrație al Electrica SA, ca, începând cu data de 1 noiembrie să se retragă din funcție, urmând a fi înlocuit interimar de Corina Popescu.
Totodata, în data de 22 octombrie 2018, Electrica a formulat o plângere prealabila către ANRE, dublată de o acțiune în contencios administrativ la Curtea de Apel București împotriva ANRE, având ca obiect cererea de anulare a mai multor articole din Metodologia de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, aprobata prin Ordinul Presedintelui ANRE nr. 169/2018 și de emitere a unui nou Ordin, care sa tina cont de observațiile transmise de catre societăți.
ANRE a decis, la mijlocul lunii trecute, să reducă cu peste 26% rata reglementată a rentabilității (RRR) companiilor de distribuție a energiei electrice, care reprezintă, practic, o marjă de profit garantată pentru activitatea de distribuție a operatorilor de profil, utilizată la calculul tarifelor de distribuție a energiei aprobate de ANRE și suportate de consumatori pe facturi.
Astfel, de la 1 ianuarie 2019, rata reglementată a rentabilității operatorilor de distribuție a energiei electrice va fi de 5,66%, exprimată în termeni reali, înainte de impozitare, cu peste 26% mai mică față de cea în prezent în vigoare, de 7,7%.
Indicatorul RRR reprezintă un parametru foarte important luat în considerare la stabilirea veniturilor reglementate ale operatorilor de distribuție concesionari și, deci, la fixarea tarifelor reglementate de distribuție achitate de consumatori pe facturi. Tariful de distribuție are o pondere de aproximativ 30% din factura finală plătită de consumatorii casnici, 45% reprezentând achiziția de energie electrică, 6% - tariful de transport, 8% - costurile de furnizare, 8,6% - costurile cu certificatele verzi, 2,2% - contribuția pentru cogenerare și 0,1% - acciza.