Consiliul Concurenței analizează, împreună cu Ministerul Finanțelor, posibilitatea de a plafona prețul carburanților, în contextul intenției Guvernului de a elimina supraacciza, a declarat, marți, pentru Agerpres, președintele Consiliului, Bogdan Chirițoiu.
"Este o idee recentă și ne vom consulta cu Ministerul Finanțelor pe această temă. Mi se pare absolut legitimă intenția Guvernului de a se asigura că reducerea de taxe se reflectă și la pompă", a spus Chirițoiu.
Potrivit acestuia, Consiliul Concurenței a analizat până acum mai multe situații în care taxele aplicate unor produse au scăzut sau au crescut, precum reducerea TVA la pâine, iar analizele au arătat că aceste scăderi sau creșteri se reflectă și în prețurile finale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Vom analiza dacă de această dată este cazul să luăm măsura plafonării. Legislația națională prevede situații în care prețurile pot fi plafonate sau înghețate, iar o astfel de măsură este compatibilă cu legislația europeană", a arătat oficialul Concurenței.
El a adăugat că măsura plafonării prețurilor s-a mai aplicat de două ori până acum în România, cel mai recent în cazul polițelor RCA, iar Comisia Europeană nu a considerat că această măsură ar fi fost ilegală.
Ministerul Finanțelor a intenționat, în luna iulie, să plafoneze și prețul gazelor și a inițiat chiar un proiect de hotărâre de Guvern în acest sens. Două zile mai târziu, însă, proiectul a fost retras de pe site-ul ministerului, iar Teodorovici a afirmat că subiectul va fi reluat "când vom fi cu toții pregătiți".
CITEȘTE ȘI FOTO Încă o legendă a industriei românești, cu istorie de 114 ani, se pregătește de faliment, neputând fi salvată nici de "Elefantul Arab" vândut șeicilor din Kuweit. Ce se va întâmpla cu firmele din energie - anunț la Profit Energy.forumPotrivit Legii concurenței, în sectoarele economice sau pe piețele unde concurența este exclusă sau substanțial restrânsă prin efectul unei legi sau datorită existenței unei poziții de monopol, Guvernul poate, prin hotărâre, să instituie forme corespunzătoare de control al prețurilor pentru o perioadă de cel mult trei ani, care poate fi prelungită succesiv pe durate de câte cel mult un an, dacă împrejurările care au justificat adoptarea respectivei hotărâri continuă să existe.
Totodată, pentru sectoare economice determinate și în împrejurări excepționale, precum: situații de criză, dezechilibru major între cerere și ofertă și disfuncționalitate evidentă a pieței, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de șase luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult trei luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri.
Intervenția Guvernului în aceste situații se face cu avizul Consiliului Concurenței.