ELCEN, tot în insolvență, conduce comitetul creditorilor RADET. Cât va încasa administratorul Rominsolv. Fiscul a votat împotriva firmei lui Piperea și a contestat tabelul de creanțe

ELCEN, tot în insolvență, conduce comitetul creditorilor RADET. Cât va încasa administratorul Rominsolv. Fiscul a votat împotriva firmei lui Piperea și a contestat tabelul de creanțe
scris 18 ian 2017

Deținătorii de creanțe asupra RADET, reuniți la finalul săptămânii trecute în prima lor adunare generală, au decis ca din comitetul creditorilor Regiei intrate în insolvență în octombrie anul trecut să facă parte ELCEN, cel mai creditor al RADET, Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF și furnizorul și distribuitorul de gaze naturale Engie România, fosta GDF Suez.

La Adunarea Creditorilor au votat, pe lângă cele trei entități menționate mai sus, Direcția Taxe Locale a Primăriei Sectorului 2 al Capitalei, Compania Națională pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune SA (CNCIR), producătorii de energie termică Vest Energo și CET Grivița, Apa Nova, Lukoil, Fast Eco SA, Metacom 2000 SRL și Axel Soft IT Group SRL.

Urmărește-ne și pe Google News

Președinte al comitetului creditorilor RADET a fost ales ELCEN, aflat de asemenea în insolvență.

ELCEN a reclamat datorii ale RADET în sumă totală de 4,85 miliarde lei. Administratorul judiciar Rominsolv i-a acceptat creanțe cumulând doar circa 3,7 miliarde lei, cam trei sferturi din totalul pretențiilor ELCEN, din care suma de 47,95 milioane lei reprezintă creanță acceptată sub condiție. Pretențiile totale ale ELCEN față de RADET, de 4,85 miliarde lei, reprezintă peste 91% din totalul creanțelor reclamate de creditorii Regiei, iar suma acceptată de firma avocatului Piperea, de 3,7 miliarde lei, are o pondere de aproape 97% în valoarea totală a creanțelor acceptate de administratorul judiciar al RADET.

Ministrul Finanțelor din Austria avertizează că ar putea să dureze cinci ani negocierile pentru Brexit CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor din Austria avertizează că ar putea să dureze cinci ani negocierile pentru Brexit

Dintre cei trei membri aleși ai comitetului creditorilor, ELCEN și ANAF au întrunit voturile tuturor participanților la ședința adunării generale. Pentru al treilea loc din comitet, adjudecat de Engie, au mai concurat Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), cu o creanță de aproape 1,3 milioane lei ce include dobânzi și penalități de întârziere, propusă chiar de administratorul judiciar Rominsolv, dar care nu a beneficiat decât de votul CNCIR, precum și Vest Energo, care a beneficiat de votul propriu, precum și de cele ale Fast Eco SA, Metacom 2000 SRL și CET Grivița.

ANAF este singurul creditor al RADET care beneficiază de o cauză de preferință la plată, cu o creanță garantată în sumă de aproape 10 milioane lei. Pentru această datorie, ANAF a pus sechestru, în septembrie anul trecut, pe mai multe active ale Regiei, respectiv un sediu administrativ, mai multe ateliere și un teren intravilan de 8.775 mp.

ANAF figurează și în grupa creditorilor bugetari ai RADET, cu o creanță solicitată de 56,6 milioane lei, stabilită prin două decizii de impunere ale Fiscului, din noiembrie și decembrie 2016. Peste trei sferturi din acestă sumă a fost acceptată de administratorul judiciar Rominsolv în tabelul preliminar de creanțe sub condiția soluționării în favoarea ANAF a contestațiilor RADET la deciziile de impunere și a tuturor celorlalte căi posibile de atac.

ANAF nu a fost de acord cu decizia și a contestat la Tribunalul București, săptămâna trecută, tabelul preliminar de creanțe al RADET, așa cum a fost el alcătuit de către administratorul judiciar Rominsolv. Instanța a fixat primul termen de judecată al contestației Fiscului de-abia pe 29 martie.

Engie, fosta GDF Suez, deține împotriva RADET o creanță chirografară de 4,69 milioane lei.

OSIM ar putea sprijini financiar brevetarea în străinătate a invențiilor CITEȘTE ȘI OSIM ar putea sprijini financiar brevetarea în străinătate a invențiilor

Adunarea creditorilor a confirmat calitatea de administrator judiciar a Rominsolv în cvasiunanimitate, singurul creditor care s-a opus fiind ANAF. Astfel, potrivit unui document al Rominsolv, Fiscul a cerut în ședința de vinerea trecută "prorogarea discutării acestui punct până la efectuarea selecției privind desemnarea unui practician în insolvență care să-și desfășoare activitatea în cadrul procedurii de insolvență a debitoarei în conformitate cu prevederile art. 1 și 2 din Ordinul președintelui ANAF nr. 2.442/2016 privind proceduriile de agreare și selecție a practicienilor în insolvență de către ANAF. În situația în care nu se prorogă, votul va fi negativ".

Ordinul respectiv, intrat în vigoare în august anul trecut, prevede că ANAF va elabora o listă a practicienilor în insolvență agreați de organul fiscal pentru procedurile de insolvență ale agenților economici cu datorii la stat. Lista ar trebui alcătuită în urma unei selecții derulate de o comisie de agreare din cadrul ANAF. Comisia ar trebui să verifice îndeplinirea de către firmele de insolvență a unor criterii prevăzute de același ordin, respectiv că sunt membri ai organizației profesionale UNPIR și nu au fost sancționați de aceasta, nu au obligații fiscale restante, dețin poliță de asigurare de răspundere profesională, precum și computere, abonament la Buletinul insolvenței, internet, e-mail, imprimantă, telefon mobil, telefon fix și fax.

Creditorii au mai aprobat onorariul administratorului judiciar pentru perioada de observație, propus chiar de Rominsolv, de 35.000 euro pe lună plus TVA. În afară de ANAF, la acest punct au mai votat împotrivă Direcția Taxe Locale a Primăriei Sectorului 2 al Capitalei, care a cerut să fie menținută remunerația provizorie decisă de judecătorul sindic, de 1.500 lei, precum și CNCIR, care a propus un onorariu de 2.000 lei pe lună plus TVA.

Creșterea salariului minim pe economie, o veste bună pe termen foarte scurt cu probleme majore pe termen lung CITEȘTE ȘI Creșterea salariului minim pe economie, o veste bună pe termen foarte scurt cu probleme majore pe termen lung

Guvernul PSD-ALDE este dispus să transfere ELCEN, furnizorul de agent termic al RADET, de la Ministerul Energiei la Primăria Capitalei, ceea ce ar facilita realizarea proiectului mai vechi de contopire prin fuziune a celor două companii aflate în prezent în insolvență și de ștergere a datoriilor istorice de peste 3,6 miliarde lei ale RADET către ELCEN. Un obstacol ar fi însă precedentul instituit de Curtea Constituțională (CCR) în 2014, care a blocat atunci transferul gratuit de acțiuni la Portul Constanța de la Guvern la primăria condusă pe atunci de Radu Mazăre.

"(...) ELCEN va fi transferată în patrimoniul municipiului București, dacă municipalitatea va solicita acest lucru", se arată în programul de guvernare PSD-ALDE pentru perioada 2017-2020. Transferul este programat pentru ultimul trimestru al acestui an, relevă un document oficial obținut de Profit.ro.

De altfel, potrivit unor surse din piață, este foarte posibil ca și viitoarele planuri de reorganizare ale celor două entități insolvente, în vederea redresării lor financiare, să aibă în vedere fuziunea dintre RADET și ELCEN. RADET este controlată de Primăria București, iar ELCEN – de către Ministerul Energiei, cu 97,5% din acțiuni, restul de 2,5% din capital fiind în posesia Romgaz, principalul furnizor de gaze naturale al ELCEN și unul din cei mai mari creditori ai acesteia. Romgaz se află tot sub controlul Ministerul Energiei, care deține peste 70% din acțiunile producătorului de gaze.

Tranzacția începutului de an: Frații Pavăl, fondatorii Dedeman, vor clădirile de birouri AFI 1, 2, 3, 4 & 5. Au semnat deja scrisoarea de intenție pentru cumpărare CITEȘTE ȘI Tranzacția începutului de an: Frații Pavăl, fondatorii Dedeman, vor clădirile de birouri AFI 1, 2, 3, 4 & 5. Au semnat deja scrisoarea de intenție pentru cumpărare

În septembrie 2016, la puțin timp înainte ca CA-ul RADET să decidă să ceară la Tribunal intrarea în insolvență, primarul Firea a sugerat într-o declarație publică că intrarea simultană în insolvență a RADET și ELCEN ar permite fuziunea dintre cei doi principali actori ai sistemului de termoficare din Capitală, imposibilă în acel moment din cauza precedentului instituit de Curtea Constituțională. RADET și ELCEN au intrat în insolvență la o zi distanță una de cealaltă, pe 5 și 6 octombrie 2016.

"Eșecul fuziunii RADET - ELCEN de acum câțiva ani a fost din cauza faptului că Ministerul de Justiție nu a avizat această fuziune, deoarece era conștient de faptul că reprezentanții CCR nu vor fi de acord cu acest transfer fără plată al acțiunilor unor entități economice către o primărie sau toate către Guvern, dar cu titlu gratuit (...) dar acum suntem într-o altă situație, în care dacă și ELCEN-ul ar intra în insolvență, simultan cu RADET-ul, iar cele două entități economice ar porni împreună un plan de redresare, finalul fericit ar fi acela al contopirii celor două societăți, pentru că de fapt ele sunt sinergice în realitate", a spus Firea atunci la Murighiol, înaintea Comitetului Executiv al PSD, citată de Agerpres.

După cum Profit.ro a arătat într-o analiză, în mediul privat, fuziunile între două societăți partenere de afaceri aflate ambele în insolvență, una fiind creditor în raport cu cealaltă, nu sunt deloc o raritate. În astfel de situații, principalul argument pentru fuziune adus celorlalți creditori este faptul că, în acest fel, se elimină datoriile și creanțele reciproce dintre cele două societăți insolvente, care de cele mai multe au o pondere semnificativă în total. Drept consecință, noua companie rezultată din fuziune este mult degrevată financiar și îi este mai ușor să-și plătească celelalte datorii. În plus, sunt puse laolaltă activele și conturile celor două firme, ceea ce sporește forța financiară a acesteia.

RADET alimentează cu energie termică peste 1,25 milioane de locuitori ai Capitalei, respectiv 565.000 de apartamente din 8.500 de blocuri și imobile. În plus, Regia furnizează căldură și apă caldă pentru 5.400 de agenți economici și instituții cu statut de obiective sociale. 81% din lungimea de peste 987 km a rețelei primare de transport apă fierbinte a RADET are vechime mai mare de 20 de ani, ca și 60% din cei 2.965 km de rețea secundară de țevi de distribuție a apei calde de consum și a agentului termic de încălzire.

viewscnt
Afla mai multe despre
elcen
radet
primaria capitalei
gabriela firea
rominsolv
gheorghe piperea
caldura
apa calda
energie termica
factura intretinere